Een symfonisch gedicht van Ad de Jong: 2020 – 2021 – 2022

 

Musicus en componist Ad de Jong componeerde in maart 2022 een muziekstuk dat geïnspireerd is op de gebeurtenissen in de wereld in de twee voorgaande jaren. Het betreft een symfonisch gedicht van ruim 8 minuten met de titel ‘2020 – 2021 – 2022’ dat via de bovenstaande audiospeler te beluisteren is. Ad de Jong schrijft over deze muziek

Het begon ergens, maar wanneer? En waar en hoe zal het eindigen? Deze vragen vormen in mijn gedachten de directe aanleiding voor het componeren van dit werk.

Het leven gaat zijn gangetje en in een handomdraai zijn de omstandigheden in de wereld veranderd en het decorum, de wereld verandert mee.

En ja, er hing een dreigende wolk boven onze wereld, maar waar het gevaar vandaan kwam? We kunnen er nog steeds alleen maar naar gissen. Door corona veranderde voor veel mensen bestaanszekerheid in bestaansangst. Existentiële angst dus.

Er werden maatregelen genomen en de mensen werd verteld dat ze de hoop niet moesten opgeven; er werd een punt op de horizon gezet en er verscheen even een lichtpuntje in de tunnel.

De ene dreiging lijkt nog niet ten einde of de volgende dient zich in Oost-Europa al aan. Het lijkt wel of de wereld in brand staat. De klok tikt onverminderd verder. De wereld-gebeurtenissen lijken een wake-up call of een awakening dream te zijn op tal van terreinen. Dat was al zo en zal altijd wel zo blijven.

Het leven bestaat uit yin en yang die elkaar voortdurend afwisselen en in beweging houden; Panta Rhei. Waarheid, schoonheid en goedheid kunnen nog steeds ontdekt worden, al kost het soms wel wat moeite.

Waarom dan toch deze titel? De verhalen maken het getal of is het in dit geval omgekeerd? Elk verhaal is waar, mooi en goed ook al vertellen ze niet hetzelfde.

In deze zin is dit symfonisch werk een gedicht op de tijd waarin we leven. Ieder leeft en beleeft in de getallen zijn eigen geschiedenis, zijn eigen verhaal.

Hopelijk geven deze klanken ook weer een lichtpuntje op de horizon, zodat we bij een volgende crisis daaraan, als een rots in de branding, als licht in de duisternis, het hoofd kunnen bieden.

Musica leatitiae comes, medicina dolorum.

19 maart 2022

EEN SELECTIE VAN WERKEN VAN AD DE JONG