Sparkling Cosmos – muziek van Ad de Jong, uitgevoerd op het symposion ‘Plaatsen waar de geest waait’ op Renova

In de bovenstaande video klinkt het muziekstuk Sparkling Cosmos zoals dat, evenals De kleine prins, is uitgevoerd op het online symposion Plaatsen waar de geest waait, innerlijk christendom in hoopvolle tijden, dat Stichting Rozenkruis’ in juni 2021 organiseerde en opnam (alleen audio) op het conferentiecentrum Renova in Bilthoven. Het muziekstuk is gecomponeerd door Ad de Jong (piano). Deze muziek is ook uitgebracht op de CD Vanuit de bron (maart 2018, te beluisteren via de audiospeler hieronder), maar dan voor viool (Eva Lohse) en piano (Ad de Jong).

BESTEL DE CD VANUIT DE BRON

Musicus en componist Ad de Jong heeft ‘Sparkling Cosmos’ zodanig gecomponeerd, dat het klinkt alsof de hemel open gaat. Wanneer je een toonladder speelt, do re mi fa sol la si do, dan ligt de tweede do een octaaf hoger dan de eerste. Je zou het ook pythagoreïsch kunnen omschrijven als de verhouding 1:2 (een staat tot twee). Vanuit het aardse perspectief is het octaaf de ruimte waarin wij bewegen, dit is de ruimte van het dialectische beweeg.

Zodra we door willen breken naar het gebied van de macrokosmos betreden we het gebied buiten het octaaf. Van do1 naar do2 is een octaaf. Spelen we vervolgens de re2 dan klinkt het alsof we in een andere dimensie vertoeven. Dit krijg je eenvoudig voor elkaar door kwinten te stapelen in de samenklank(en) (do1 sol1 re2) en deze tegelijk te laten klinken, is het alsof ‘de hemel open gaat’.

De weidsheid in klank die dan ontstaat voedt hopelijk op deze manier een spirituele ervaring. Muziek is al de meest abstracte kunstvorm die er bestaat, maar met deze ervaring van een doorbraak buiten het octaaf wil ik de spirituele ervaring laten beleven, dan krijgt de kosmos nieuwe glans: Sparkling Cosmos!

EEN SELECTIE VAN WERKEN VAN AD DE JONG

BESTEL DE CD VANUIT DE BRON