Innerlijk christendom in hoopvolle tijden – online symposion ‘Plaatsen waar de geest waait’ zomer 2021

BELUISTER DE VIJF VOORDRACHTEN EN DE MUZIEK VAN HET SYMPOSION

Welkom bij dit online symposion, dat georganiseerd is door Stichting Rozenkruis. Het heeft de titel Plaatsen waar de geest waait, innerlijk christendom in hoopvolle tijden (pdf).

  1. Joanna, kerk van liefdeMirjam Duivenvoorden
  2. Innerlijk christendom: juist nu! – Dick van Niekerk
  3. Wakker worden voor de ontmoetingenDesanne van Brederode 
  4. Stille waarneming, de kracht van het hartEite Kolthoff
  5. Tout va au pointPeter Huijs

Plaatsen waar de geest waait is ook de titel van het boek dat min of meer de aanleiding heeft gevormd voor dit symposion dat geschreven is door Peter Huijs en Mirjam Duivenvoorden. In die titel gaat ‘plaatsen’ over de Sabarthez in het Ariègedal in Zuid-Frankrijk waar de katharen hebben geleefd en waar de gnosis heeft gestraald.

In ons symposion gaat het zeker daarover, maar misschien gaat het ook nog wel verder. Plaatsen waar de geest waait, plaatsen in ons eigen hart, dat vruchtbaar is of niet, onze open mindset en we kunnen de vraag stellen: waait de geest ook door ons leven?

En dat innerlijk christendom dan? Het innerlijk christendom komt op heel veel verschillende manieren terug in dit symposion: in vijf voordrachten door vijf verschillende sprekers die allemaal een eigen perspectief hebben op de innerlijke christendom. Zo wordt er een palet geschetst van allerlei soorten manieren om naar innerlijk christendom te kijken. We kijken naar de middeleeuwen, naar de kathaarse broederschap, we kijken naar de huidige tijd, we zoomen in op stilte en op wat de plaats in ons eigen hart betekent. En zo kijken we op verschillende manieren naar dat innerlijk christendom.

En die hoopvolle tijden? Die ondertitel hebben we meegegeven omdat we het gevoel hebben dat we in een bijzondere tijd leven, een kantelpunt in de tijd. Misschien kunnen we zelfs spreken van een bewustzijnssprong. En dat geeft hoop.

Jullie kunnen op de website stichtingrozenkruis.nl de vijf voordrachten vinden (vanaf 26 juni 2021). Daarnaast kun je naar de muziek luisteren (Sparkling Cosmos en De kleine Prins). En er is een film gemaakt door Bobbie Fay Brandsma die een poëtische kijk geeft op het innerlijk christendom en een persoonlijk inkijkje geeft hoe de sprekers dat persoonlijk beleven. Tot slot zijn er twee interviews met vier van de vijf sprekers (Eite Kolthoff + Dick van Niekerk en Peter Huijs + Mirjam Duivenvoorden) , en ook die vind je op deze website.

We wensen jullie een heel fijn, prettig, bijzonder en inspiratievol online symposion en tot ziens.

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT