De bovenstaande video is een voorproefje van het symposion van Stichting Rozenkruis op het conferentiecentrum Renova in Bilthoven met de titel Plaatsen waar de geest waait – Innerlijk christendom in hoopvolle tijden. In deze korte film van Bobbie Fay Brandsen komen vier van de vijf sprekers even aan het woord. De vijf lezingen en de muzikale intermezzi van het symposion zijn vanaf zaterdag 26 juni 2021 te beluisteren via stichtingrozenkruis.nl .
Onder de vijf sprekers bevinden zich de auteurs Désanne van Brederode, Mirjam Duivenvoorden en Peter Huijs. De twee laatstgenoemden hebben in juni 2021 samen een boek uitgebracht dat betrekking heeft op het onderwerp van het symposion: Plaatsen waar de geest waait. De Sabarthez als spiegel van de mensheid. De goede verstaander weet dat hierbij ook wordt verwezen naar de katharen en hun ‘kerk van liefde’.
De teksten in de video komen uit een twee gesprekken die dagvoorzitter Jessica heeft gehad met de sprekers. Zij vertellen daarin hoe zij zelf het innerlijk christendom beleven. Beide gesprekken zijn hieronder als podcast te beluisteren.
PETER HUIJS EN MIRJAM DUIVENVOORDEN
EITE KOLTHOFF EN DICK VAN NIEKERK
TRANSCRIPTIE VAN DE VIDEO VOORPROEFJE SYMPOSION INNERLIJK CHRISTENDOM
Mirjam Duivenvoorden:
Als ik denk over innerlijk christendom, wat dat voor mij betekent, dan denk ik niet allerlei ervaringen en strijd, maar dan voel ik toch vooral iets van een innerlijke rust. Een soort vast punt in jezelf waarin alles geweten is. Geweten niet als iets dat je ooit hebt geweten en weer moet leren, maar een weten waar je jezelf op kan afstemmen. Eigenlijk alles wat je meemaakt in je leven – dat is zo veelzijdig als het voor ieder mens is – kun je benaderen vanuit dat weten in jezelf, vanuit een soort vast punt wat in zichzelf onveranderlijk is.
Muziek: Manfred Kloens (viool)
Innerlijk christendom, dat zit voor mij in het ene zinnetje: wat ik wil dat mij gebeurd, dat doe ik voor een ander. Elke keer weer als je dreigt vermalen te worden in de woelingen van de dag, aan die zin denken, of misschien wat sterker gezegd: heb lief als je liefgehad wilt worden. Verspreid liefde om je heen, maar besef dat voordat je zover bent, je waarschijnlijk toch wel wat van jezelf moet prijsgeven.
Eite Kolthoff:
Wij mensen zijn eigenlijk geprogrammeerd. Eigenlijk zijn we een soort computer, een biologische computer, zo is het gewoon. Maar als je kijkt naar wat er in je hoofd gebeurt, dan is dat hoofd altijd actief. Op het moment dat er spanning is of angst, begint het te tetteren. Het is eigenlijk een soort ondertiteling van de werkelijkheid. Je neemt dingen waar en je plakt er een woord, een zin achteraan. Je ondertitelt het. En daarmee denk je dat je die werkelijkheid onder controle hebt. Het tegendeel is waar, want die werkelijkheid heeft jou onder controle. En pas als je dat gaat zien, dan hoef je daar niet de strijd mee aan te gaan, want de strijd in je hoofd roept alleen maar meer strijd op, of meer verkramping. Noem maar op. Nee, je mag ernaar kijken, in alle stilte.
Muziek: Ad de Jong (Bayan)
Peter Huijs
Mens zijn is een groot raadsel. Hoe kan je hier nou gekomen zijn? Dat is toch omgelofelijk? En waar ga je naartoe? Dus er is een puzzel die je moet zien op te lossen in deze tachtig jaar, of honderd jaar desnoods. Dus die urgentie, die ervaar ik wel, ja. En dan denk ik aan die eigenschappen waar Christus ook voor staat: die rijkdom van denkbeelden en gedachtes. En van levende intuïties en dergelijke. Om daar steeds meer van te begrijpen, te doorvoelen, te doorzien. Dat zou voor mijzelf een geweldige bonus zeg maar zijn, van dit leven.
Muziek: Viviane Kreher (piano)
Het volgende symposion, waar hopelijk wél publiek bij aanwezig mag zijn, gaat over ‘Tijd en Eeuwigheid’ en zal worden gehouden op zondag 17 oktober 2021. Tijdens dit symposion, dat Stichting Rozenkruis samen met het Bijbels Museum organiseert, zullen sprekers afkomstig uit verschillende spirituele stromingen ingaan op dit thema. Ook beluisteren we dan gedichten van onder meer de Stadsdichter van Amsterdam, Gershwin Bonevacia, en natuurlijk klinkt er volop muziek.