De tas – nieuwste roman van Désanne van Brederode gaat onder andere over ’toevalskunst’

BESTEL DE TAS

‘Daar staat hij. Naast iets wat bedoeld is als bank, in de hal van het station. Een tas, naast een bank.’ Zo begint de nieuwste roman van Désanne van Brederode die in april 2021 verscheen. Wat zit er in die tas en wie laat hem achter? Abdulrahman heeft de tas van zijn broer gekregen en liet deze heel bewust achter. Wat bezielde de politiek asielzoeker, een zoon van een Koerdische vrijheidsstrijder uit Damascus, om dat te doen? Voor hem schijnen vragen belangrijker te zijn dan pasklare antwoorden en opinies. Hij hecht grote waarde aan ‘toevalskunst’. De lezer krijgt kleine stukjes van levensverhalen te zien, die toevallig verbonden zijn door ‘tijm’ (afgebeeld op het omslag).

Deze negende roman van Désanne van Brederode is een bijzondere raamvertelling waarin vanuit het perspectief van meerdere personen wordt gereageerd op dezelfde gebeurtenis: het bij wijze van experiment achterlaten van een tas in een stationshal. Aan willekeurige mensen stelt de verteller een vraag die hen aanzet tot een bekentenis over menselijk tekort of gemis. In de epiloog komen de ‘losse draadjes’ prachtig samen.

Désanne van Brederode (1970) is schrijver, filosoof en essayist. Ze schreef onder meer de romans Ave verum corpus, Hart in hart, en Wonderlamp. In 2018 maakte zij haar poëziedebuut met Verzonnen grond. 

Op het symposion Plaatsen waar de geest waait over innerlijk christendom verzorgt Désanne van Brederode een presentatie met de titel ‘Wakker worden voor ontmoetingen’. Het symposion zal is online te beluisteren vanaf zaterdag 26 juni 2021, en zal online beschikbaar blijven.  

BESTEL DE TAS