Boeken over Ludwig van Beethoven – één van de beroemdste componisten van alle tijden

1 Beethoven, een leven in n een composities – Laura Tunbridge
Ludwig van Beethoven: voor velen de grootste componist van westerse klassieke muziek ooit. En toch is zijn leven nog altijd een groot mysterie en blijft het beeld van een vuistschuddende maar geniale excentriekeling voortleven. In Beethoven doet Oxford-hoogleraar Laura Tunbridge de valse noten verstommen en geeft ze een nieuwe kijk op het leven van de Duitse virtuoos. In elk hoofdstuk behandelt ze een periode uit zijn leven, een muziekstuk en een onthullend thema, van familie tot vrienden, van heroïsme tot vrijheid. Het resultaat is een prachtig crescendo van rijke biografische details, een inkijk in de wereld van muziek en verwonderlijk historisch revisionisme, waardoor je anders naar zijn symfonieën zal luisteren.

LEES MEER OVER BEETHOVEN, EEN LEVEN IN NEGEN COMPOSITIES

BESTEL BEETHOVEN, EEN LEVEN IN NEGEN COMPOSITIES

2 Was Beethoven een asperger? – Walter Heijder
Van Beethoven is bekend dat hij zich sociaal onaangepast kon gedragen en tegelijk helemaal opging in zijn muziek. De anekdotes daarover zijn talrijk. In het boek dat nu verschijnt waagt Walter Heijder (1970), zelf gediagnosticeerd als iemand met het aspergersyndroom, zich aan de vraag of en in hoeverre Beethoven een asperger was. Vanuit belangstelling voor leven en muziek van Beethoven, maar evenzeer voor het aspergersyndroom (genoemd naar de Oostenrijkse arts Hans Asperger (1906-1980)), doet Heijder minutieus onderzoek in brieven, ooggetuigenverslagen en documenten waarbij familie (speciale aandacht natuurlijk voor neef Karl, voor wie Beethoven voogd was), vrienden en vrouwen (mooie analyse van contacten met Josephine von Brunsvik). Zowel wetenswaardigheden rond Beethoven als achtergronden van het aspergersyndroom (met motto’s uit relevante literatuur aan het begin van de hoofdstukken) komen aan de orde. Voorzichtig is Heijder in zijn conclusies. Een interessant boek dat nieuw licht op Beethoven werpt.

BESTEL WAS BEETHOVEN EEN ASPERGER?

3 Beethoven – Jos van der Zande 
Al twee eeuwen spreekt Ludwig van Beethoven tot de verbeelding. In de negentiende eeuw werd hij op een sokkel gehesen als martelaar voor de Kunst. In de twintigste eeuw werd hij voor de politieke karretjes gespannen van socialisten en liberalen. Communisten en nationaalsocialisten misbruikten zijn muziek, en hedendaagse politici ontlenen aan hem het Europese volkslied. Maar Beethoven was op de eerste plaats een zeer begaafd musicus en componist. Hij gaf met zijn onwaarschijnlijk grote veelzijdigheid de muziekgeschiedenis een beslissende wending. Dit Elementaire Deeltje beschrijft Beethovens leven, karakter en werk, en staat stil bij onder meer Beethovens doofheid, het raadsel van zijn ‘Unsterbliche Geliebte’ en zijn enige opera ‘Fidelio’. Het vormt een prachtige introductie voor mensen die nog niet goed bekend zijn met Beethoven, en bevat volop weetjes en anekdotes voor de echte Beethovenfan.

BESTEL BEETHOVEN

4 Beethoven, een biografie – Jan Caeyers
Een zeer indringende en meeslepende biografie die zeker een welkome aanvulling is op het werk van biografen als Solomon en Lockwood. Juist door menige mythe door te prikken vergroot Caeyers de mythe van Beethoven: een prestatie een Beethoven waardig. Tegelijk ga je door de analyses en historische perspectieven tal van muziekstukken opnieuw beluisteren; denk aan het Andante Favori, het Harpkwartet of de Achtste symfonie. Of de tekst van de Negende die onder Beethovens handen verandert van een dranklied in een Hymne aan de Humaniteit. Door minutieus achtergronden en lijnen te geven krijg je soms zelfs het gevoel even terug te worden getransporteerd naar een publiek dat deze muziek voor het eerst hoorde.

LEES MEER OVER BEETHOVEN, EEN BIOGRAFIE 

BESTEL BEETHOVEN, EEN BIOGRAFIE

5 Nederland en Beethoven – Emanuel Overbeeke
De wereld staat in 2020 uitgebreid stil bij het 250ste geboortejaar van Beethoven. Voor Emanuel Overbeeke was dat aanleiding om een boek te schrijven over de betekenis van deze componist voor de cultuur in Nederland sinds 1800. In die 250 jaar is Nederland sterk veranderd en het beeld dat men van Beethoven had, veranderde mee. Daarom is de Beethovenreceptie ook een spiegel van de tijd. ‘Nederland en Beethoven’ gaat daarom niet alleen over een van de grootste componisten aller tijden, maar ook over het muzikale leven in Nederland sinds 1800 tot nu. In dit geïllustreerde verhaal komen tal van aspecten van het muziekleven ter sprake, zoals concerten, componisten, muziekopnamen, boeken en cultuurbeleid, maar ook onderwerpen als politiek, religie, literatuur, sociale verhoudingen, verzuiling en ontzuiling. Muziek en geschiedenis gaan in dit boek hand in hand.

BESTEL NEDERLAND EN BEETHOVEN