Boeken van Andries Visser over Søren Kierkegaard: De mens is geest, Drijfveren en Het is voorbij

1 De mens is geest – Kierkegaards humanisme
De mens is geest – Volgens Kierkegaard is dat het meest koninklijke wat er over een mens gezegd kan worden. Iedereen heeft naast een uiterlijk leven ook een minstens zo fascinerend innerlijk leven. Met de relatie tussen die binnen- en buitenkant van het menselijke bestaan heeft Kierkegaard zich intensief beziggehouden. Vandaar ook zijn originele en diepzinnige werken over onderwerpen als angst, liefde, vertwijfeling en vertrouwen. In ‘De mens is geest’ leidt Andries Visser de lezer op een heldere manier binnen in enkele van de belangrijkste aspecten van Kierkegaards gedachten. Hij laat aan de hand van niet eerder in het Nederlands gepubliceerde brieven en dagboekaantekeningen ook Kierkegaards eigen menselijkheid tot leven komen.

BESTEL DE MENS IS GEEST

2 Drijfveren – Kierkegaard over angst, liefde, vertwijfeling, geloof
Wat drijft je, wat beweegt je, bij wat je doet, bij de manier waarop je leeft? Zulke vragen zijn niet zo eenvoudig te beantwoorden, maar ze raken wel de kern van ons leven. Vaak genoeg hebben onze diepste drijfveren te maken met achterliggende emoties, zoals angst, liefde, geloof of vertwijfeling. Over elk van deze vier ‘drijfveren’ schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard een heel boek, soms zelfs meerdere. Aan de hand van Kierkegaards ideeën brengt Andries Visser op een eenvoudige manier die drijfveren onder woorden, zodat wat hijzelf van Kierkegaard geleerd heeft voor anderen eveneens van nut kan zijn. Ook wie al bekend is met het werk van Kierkegaard, zal verrast worden door de frisheid van presentatie en de verscheidenheid aan invalshoeken die hier geboden wordt.

BESTEL DRIJFVEREN

3 Het is voorbij – Kierkegaard over leven, sterven, onsterfelijkheid
In ‘Het is voorbij’ draait het om vragen rond zogenaamd ‘eenvoudige problemen’, die de kern van het mens-zijn raken. Wat is eigenlijk goed leven? Hoe ga je om met het onvermijdelijke einde daarvan? In welke zin is er een verband tussen de kwaliteit van je leven en de manier waarop je de dood tegemoet gaat? Is de dood het einde, of is dat minder zeker dan menigeen zegt te wensen of geneigd is te denken? Wat is onsterfelijkheid, wat zou het kunnen inhouden? Hoe werd Kierkegaard zelf met de dood geconfronteerd? Vragen die voor iedereen actueel zijn, zeker in een tijd waarin de angst voor de dood alleen maar lijkt toe te nemen, en waarin de gedachte ‘dat je maar eenmaal leeft’ het bestaan onder grote spanning zet.

LEES MEER OVER HET IS VOORBIJ 

BESTEL HET IS VOORBIJ

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN OF OVER KIERKEGAARD