Gesprek met Hugo van Hooreweghe over Jan van Eyck en zijn meesterwerk ‘Het Lam Gods’ in Gent

 

In de kerstperiode van 2023 biedt Pentagram boekwinkel een nieuw online programma aan met de titel ‘Het nieuwe Jeruzalem in jezelf – innerlijk christendom in een meesterwerk’. Daarin wordt in acht video’s de diepe wijsheid besproken die verborgen ligt in het beroemde, veelluik Het lam Gods uit 1432 van Jan van Eyck dat zich bevindt in Gent. Abonnees van de wekelijkse nieuwsbrief van Pentagram boekwinkel ontvangen van 23 t/m 30 december dagelijks een email met een link naar een aflevering. Hierboven is een gesprek te beluisteren met Hugo van Hooreweghe, één van de makers van het programma. Hij  is afgestudeerd als  theoloog en promoveerde op het proefschrift ‘Christus en de individuatie – C.G. Jungs benadering van het christelijk verlossingsmysterie.’ Voor meerdere Nederlandse vertalingen van geschriften van Carl Gustav Jung schreef hij een inleiding of een ‘uitleiding’. 

  • Waarom ben je enthousiast over het veelluik dat oorspronkelijk ‘Het nieuwe Jeruzalem werd genoemd’?
  • Wat heeft het veelluik je te zeggen vanuit de invalshoek van je theologische achtergrond en je kennis van het werk van Jung?
  • Wat heeft het veelluik van Van Eyck ons vandaag de dag nog te zeggen?
  • Als je vanuit de optiek van het klassieke Rozenkruis of het huidige Rozenkruis nu naar ‘Het lam Gods kijkt en naar Jan van Eyck, wat kun je daarover zeggen?
  • In hoeverre is het universalisme in het werk te herkennen?
  • Haalde Van Eyck zijn inspiratie uit genootschappen met een geestelijke benadering zoals de tempeliers? Had hij ook andere inspiratiebronnen?
  • Zijn mensen van nu rijp om in te zien dat het het nieuwe Jeruzalem in henzelf kan worden gerealiseerd?