De nacht van 30 april op 1 mei – recensie van Edwin Stok over ‘Walpurgisnacht’ van Gustav Meyrink op Bazarow

BESTEL WALPURGISNACHT SOFTBACK

BESTEL WALPURGISNACHT EBOOK

Walpurgisnacht is een Europees feest in de lente dat sinds de 18e eeuw in Duitsland wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Eén van de romans van Gustav Meyrink heeft de titel ‘Walpurgisnacht’ gekregen. Recensent Edwin Stok noemt het een literair hoogstandje. Hieronder volgen drie alinea’s uit de uitgebreide recensie over Walpurgisnacht die Edwin Stok publiceerde op Bazarow.com .

Het boek Walpurgisnacht speelt zich in en rond de burcht van Praag af ten tijde van de eerste wereldoorlog. De auteur heeft het boek geplaatst in zijn eigen tijd; het boek werd geschreven in 1917, en de eerste wereldoorlog vond plaats tussen 1914 en 1918. Daarmee zijn de toenmalige burchtzaten te identificeren als baron Constantijn en barones Henrietta E. Elsenwanger.

BESTEL WALPURGISNACHT SOFTBACK

BESTEL WALPURGISNACHT EBOOK

Na het boek De Golem (zie recensie van Erwin Stok over De Golem) heeft Meyrink hiermee opnieuw een succesroman geschreven die zich in de stad Praag afspeelt. Het oude Joodse Getto uit De Golem bestaat niet meer, maar de kastelen en paleizen die in Walpurgisnacht worden genoemd, bestaan nog steeds en zijn een bezoek waard als u een keer in de buurt van Praag uw vakantie viert. U zult er niet de enige zijn. De paleizen en de pleinen uit het boek zijn ware toeristische trekpleisters geworden.

Meyrink brengt in deze roman alles samen; theosofie, esoterie, Joodse mystiek, magie, het Boek Ibboer en de Zohar, occultisme, katharen, antroposofie en aforisme, vrijmetselarij, mantsjoe, hermetisme, eenheidsbewustzijn, visioenen en droomgestalten, karma; Alles is hier verweven in een soepel lezende roman. Er is niets in al die schakeringen dat zelfs maar een rimpel in de verhaallijn kan veroorzaken. En dat is literaire Kunst met een hoofdletter. De auteur maakt geen enkel element in het boek belangrijker dan de andere elementen. Hij tipt alles terloops aan en gaat verder in het ritme van de verhaallijn.

Met de juiste achtergrondinformatie is Walpurgisnacht een bijzonder krachtig boek. Zonder die informatie is het nog steeds een intrigerend boekwerk. Het is de overtreffende trap van De Golem geworden.

BESTEL WALPURGISNACHT SOFTBACK

BESTEL WALPURGISNACHT EBOOK

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN OF OVER GUSTAV MEYRINK