OORSPRONG NU! – WEEK 1 – WEEK 2
BESTEL DE NAG HAMMADI-GESCHRIFTEN
Dit zijn de geheime woorden die de levende Jezus sprak en die Didymus Judas Thomas opschreef:
En hij zei:
Ieder die de betekenis van deze woorden vindt,
zal de dood niet smaken.
Jezus zei: Laat hij die zoekt
niet ophouden met zoeken, totdat hij vindt
en als hij vindt zal hij verontrust worden
en als hij verontrust is zal hij zich verwonderen
en hij zal heersen over het Al.
Uit: Evangelie volgens Thomas, logia 1 en 2
BESTEL DE NAG HAMMADI-GESCHRIFTEN
Laat hij die zoekt niet ophouden met zoeken
Ben jij: een zoeker? Misschien moeten we eerst wat meer vertellen over wat we bedoelen; alhoewel: een echte zoeker heeft het vermoedelijk direct herkend en geen verdere uitleg nodig. Je zou kunnen zeggen: het is een mens in wie een vraag leeft, die al het andere overvleugelt en relatief maakt. Maar dan niet als een vraag die alleen maar in het hoofd woont, op zoek naar interessante verstandelijke antwoorden, dat hele labyrint aan zogenaamde kennis. Nee, het gaat veel en veel verder dan dat, het vervult zijn of haar gehele wezen. Eén vraag die al het andere totaal onbelangrijk maakt: “Waarom leef ik…?”
Ken je deze vraag? Ben jij zo een ‘zoeker’ geworden? Dan weet je uit ervaring dat dit niet altijd een gemakkelijke weg is. Want het bestaande, ik-gerichte bewustzijn van de mens vindt het uiterst ongemakkelijk.
Dat bewustzijn is namelijk vóór alles gericht op verklaren en controle. Alles wordt daarin kloppend gemaakt, tot onze werkelijkheid. Daaraan ontlenen we onze identiteit, ons zelf-bewustzijn.
Luister naar de gesprekken die we vanuit dit bewustzijn voeren, de meningen die we hebben, naar al onze continue oordelen. Het vult zich, moeiteloos, dag en nacht, 80/90 jaar lang. Maar waar gaat het allemaal over?!? Want daar is tegelijk die alles overstijgende en niet langer weg te drukken vraag: waarom leef ik…
Ooit komt het moment dat de mens werkelijk een zoeker wordt. Direct in de eerste zinnen richt het Thomas Evangelie zich tot deze mens en zegt: ‘Laat hij die zoekt, niet ophouden met zoeken!’
En dat is geen kleine opgave, zelfs voor een mens die ietsje wakker is geworden uit zijn slaapleven en tot de werkelijke vragen doordringt. Want het antwoord, het is niet te pakken, het is met onze zintuigen niet te ontrafelen, het past niet in ons kleine denken. Het vraagt zoveel meer dan dat! Ben je bereid al het bestaande los te laten, alles wat je tot dusver was, dacht te weten, dacht te zijn? Luister naar het kortste vers van het Thomas-evangelie, vers 42: ‘Wordt zwervers!’ Soms kunnen twee woorden met kracht alles duidelijk maken… Daarom breekt voor de zoeker nu een spannende fase aan: om niet op te houden met zoeken!
Hoe vaak gaat dat fout. Dat we toch weer terugvallen tot het kleine, het uiterlijke, dat wat de mens wél kan overzien en begrijpen. Er zijn patronen en krachten genoeg in deze wereld die hier dolgraag meteen weer op aansluiten. Hoeveel malen zijn we mogelijk al tot dit punt gekomen en is de zoeker toch weer in slaap gevallen?
Maar het kan ook subtieler ‘fout’ gaan. De mens, hij plakt een antwoord op zijn vragen. Een religie, een filosofie, een geloof of juist een overtuigd niet-geloven. En het zoeken, het stopt. Heerlijk, het antwoord is gevonden, nu kan het leven weer gewoon doorgaan. Zonder verontrusting, zonder verwondering, zonder doorbraak. Ik denk niet dat het de bedoeling is. Maar we begrijpen dat het alternatief voor het bestaande bewustzijn en alle zelfhandhaving die daarbij hoort een heel lastig pad is.
Want in wie de werkelijke vragen geboren zijn, en het mateloze verlangen dat daarbij hoort, die wordt stil, daar zwijgt al het oude, alles wat het antwoord niet is en nooit zal worden.
Beste zoeker, hou vol! Luister het liefst ook vanuit die gerichtheid naar al die fragmenten die op deze website te vinden zijn. Zij zijn niet bedoeld voor mooie beelden, mooie woorden, die de vraag doen verstillen. Alles heeft slechts waarde, het kan slechts een poort tot het grote antwoord zijn, als jijzelf tot een vraag geworden bent. En laten we ons volgende week op deze basis bij het tweede fragment uit het Thomas Evangelie, openstellen voor het innerlijke pad dat zich dan ontsluiten kan.