Vijf boeken met aandacht voor identiteit – Harding, Koens, Arens, Nusselder en Van Oploo

1 De hoofdloze weg, Zen en de herontdekking van onze spiritualiteit – Douglas Harding
Op een dag, begin jaren 1940, loopt een keurig sprekende Engelse architect met de naam Douglas Harding (1909-2007) over een bergpad in de Himalaya. Plotseling komt hij erachter dat hij geen hoofd heeft. ‘Dit is geen goeddoordachte openingszin, geen woordgrap alleen maar bedoeld om de aandacht te trekken,’ schrijft hij in dit prikkelende kleinood De hoofdloze weg, dat inmiddels meer dan zestig jaar oud is. De kern van zijn werk zijn de experimenten – bewustzijnsoefeningen die je uitnodigen om te zien wie je bent. Ze omzeilen woorden en verwijzen direct, non-verbaal, naar je ware natuur.

LEES MEER OVER DE HOOFDLOZE WEG

BESTEL DE HOOFDLOZE WEG

2 Vanaf hier kun je de hele wereld zien – Enne Koens en Maartje Kuiper
Op een dag vindt Dena – of Deetje, zoals iedereen haar noemt – een brief. Hij is van iemand die iemand heel erg mist. Deetje is vastbesloten de brief te bezorgen aan de juiste persoon. Dat blijkt minder makkelijk dan ze denkt en dus schakelt ze de hulp in van haar slimme vriend Vito en haar buurjongen Kevin. Zonder dat ze het doorheeft, zoekt ze naar die ene missende schakel in haar eigen leven. Overal zijn aanwijzingen, en elk antwoord levert meer vragen op. Uiteindelijk leidt alles naar het mysterie van haar eigen afkomst…

LEES MEER OVER VANAF HIER KUN JE DE HELE WERELD ZIEN

BESTEL VANAF HIER KUN JE DE HELE WERELD ZIEN

3 Je ware identiteit, werken aan de heelwording van je ziel – Michiel A.M. Arens
Leven op basis van je ware identiteit: spontane reactie uit mijn omgeving was dat het precies wat ze zouden willen. Klinkt aantrekkelijk. Maar wat is dan die ware identiteit? En wat zijn de gevolgen voor je dagelijkse leven als je ervoor kiest om je ware identiteit tot uitgangspunt voor je leven te maken? De sleutel tot je ware identiteit is de gerichtheid van je ziel. Een omwerking. Een omwending naar haar Schepper. In de maanden juni, juli en augustus 2023 is ‘Je ware identiteit’ afgeprijsd: van € 27,50 naar € 17,50.

LEES MEER OVER JE WARE IDENTITEIT

BESTEL JE WARE IDENTITEIT TIJDELIJK VAN € 27,50 VOOR € 17,50

4 Grootste dromen, Identiteit gemeenschap en het verlangen naar vrijheid – André Nusselder
Alle mensen dromen van vrijheid en vervulling. Iedereen wil de gebreken van het bestaan opheffen, wegdromen, uitdoven, verdoven … wat dan ook om er maar aan te ontsnappen. In ‘Grootse dromen’ onderzoekt André Nusselder de onbewuste drijfveren van de mens. De Duitse filosoof G.W.F. Hegel en de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan zijn daarbij zijn belangrijkste gesprekspartners. In zijn fundamentele beschouwing van het ego, de betekenis van de ander, rivaliteit en verbondenheid stuit Nusselder op de grote kwesties van deze tijd: identiteit, gemeenschap en het verlangen naar vrijheid.

LEES MEER OVER GROOTSE DROMEN

BESTEL GROOTSE DROMEN

5 Meversum – Marcia van Oploo
MeVersum laat op verbluffende en indringende wijze de grenzen tussen mensen en AI vervagen. Door de ogen van een psychotherapeut wordt de lezer meegenomen in een virtuele wereld, met hoofdpersonen die op zoek zijn naar zichzelf met hedendaagse thema’s als gender, eenzaamheid, geloof, gezondheid en klimaatangst. Betekenis van onszelf en de wereld wordt schijnbaar eenvoudig ontrafeld, en de auteur legt nooit eerder vertoonde verbanden tussen de psyche en de natuurwetenschappen met verstrekkende gevolgen. Een vermakelijk verhaal dat je doet nadenken over grote kansen en moeilijke keuzes. Een zeer actuele roman over metaverse, ChatGPT, security en privacy van Nederlandse bodem! 

BESTEL MEVERSUM