Illustratie van kracht en macht – een schets van tarotkaart 11 – artikel uit Logon 2021-1

DOWNLOAD LOGON 2021-1 (GRATIS PDF)

De Tarot de Marseille kan gelezen worden als een inwijdingsweg. De opeenvolging van de 22 Grote Arcana, de figuurkaarten van het kaartspel, gaat van de jonge Magiër (I le Bateleur) langs de Hogepriesteres als inwijdster (II Papesse) tot uiteindelijk de realisatie, de nieuwe geboorte van de Wereld (XXI le Monde) met de vier mysteriefiguren van de evangelisten daaromheen en de onvertaalbare Mat (de nar, zonder nummer voor het begin of na het einde), die in volkomen vrijheid zijn pad gaat. Als hij zich van de hem nog nabijtende hond heeft kunnen ontdoen. 

Een arcanum (meervoud arcana) is een geheim, van het Latijnse woord arcanus, wat ‘in een kist of koffer gestoken’ betekent en dus verborgen, wachtend op ontdekking. Het midden van de ontwikkelingsweg is kaart 11, de Kracht (zie afbeelding). 

De Grote Arcana’s kunnen gerangschikt worden in drie keer zeven + de bevrijde Mat. De eerste reeks van zeven betreft dan de inwijding naar het lichaam. De tweede reeks de inwijding naar de ziel. De derde reeks de inwijding naar de geest. Het niveau van duiding waarop geest, ziel en lichaam worden gezien, hangt van de ziener af. De afbeeldingen nodigen uit tot projectie van inhouden van ons individuele onderbewuste. 

De Kracht bevindt zich in het midden van het tweede zevental. Wat ziet u op en in de afbeelding? Een rijk geklede dame lijkt een leeuw die voor haar zit bij de opengesperde bek onder controle te houden. Een aantal details van de vrouwelijke figuur springen in het oog: op het hoofd draagt zij een breedgerande hoed in de vorm van een lemniscaat, het symbool voor oneindigheid. Boven op die hoed branden zes vlammetjes. 

De lijn aan de basis van haar hals doet een masker vermoeden. De onder haar lange kleed uitstekende rechtervoet laat zeven tenen zien. Met haar beide handen richt ze het hoofd van de leeuw naar linksvoor. Ze kijkt en beweegt zelf ook min of meer in die richting en daarmee, volgens interpretatie, naar de toekomst. 

De kaarten die de Kracht in de serie omgeven zijn: het Rad van Fortuin (links) en de Gehangene (rechts). Zij staan heel beknopt uitgedrukt voor het zelf in handen nemen van de verantwoordelijkheid voor het levenslot (X) en voor het in overgave tot rust komen, vol vertrouwen op de gouden verbinding met boven (XII). Wie naar de afbeeldingen kijkt, maakt zijn eigen associaties. Een mythologische gehangene was Odin, die na drie dagen gehangen zijn de wijsheid van de runen lezen kon.

De Kracht: een vrouwelijke figuur in rijke kleren. De ziel, of de anima. Zij drukt beheerste en beheersende kracht uit. De handen van de vrouw en de leeuw bevinden zich onder haar midden, de in het kleed benadrukte lijn van het hart. De kracht van de ziel geeft richting aan de leeuw, de overvloedige en wilde levensenergie waarover de mens beschikt. Energie van het oude of van het nieuwe leven.

Wie is de leeuw? We zien een ziel die verbonden is met de eeuwigheid, die open is naar de hemel met de vlammen van de geest en die de levensenergie van de mens beheerst. De mens in zijn tweevoudigheid. Een figuur als de centaur, die een dieren- en een mensenlichaam combineert. De rechtervoet van de vrouw staat op de grond en laat zo de energie die van boven ontvangen wordt zevenvoudig uitvloeien in het gaan van haar pad. 

Afhankelijk van de kwaliteit van de ziel is er in deze afbeelding sprake van kracht – vanuit de verbinding met boven, vanuit het centrum, beheerst en gericht – of van macht – vanuit de diermens, om als koning der dieren te heersen. De keuze is aan de ziel. 

Bron: Logon 2021-1

DOWNLOAD LOGON 2021-1 (PDF, 80 PAGINA’S)

LEES OP ISSUU.COM (BLADEREN)

BESTEL HET TIJDSCHRIFT LOGON 2021-1 OP PAPIER

NEEM EEN (PROEF)ABONNEMENT OP LOGON