Het Carnaval der Dieren, gecomponeerd door de grote pianist Camille Saint-Saëns, is een show die jong en oud zal aanspreken. De Muziekkapel Koningin Elisabeth en Proximus Pickx geven je de kans om deze klassieker te herontdekken via de bovenstaande video. De voorstelling is samengesteld uit poëtische teksten vol humor, uitgevoerd op de tijdloze muziek van Camille Saint-Saëns. Dankzij een nieuwe digitale enscenering zal het kinderen blijven verleiden en betoveren. Van de leeuw tot de kip en van de schildpad tot de olifant, alle dieren zijn aanwezig op dit carnaval. Ontdek met je familie de beroemde zoölogische fantasie. Muziek: Camille Saint-Saëns Tekst: Sophie van der Stegen – vertaling en bewerking : Hannah Snow Productie: Benjamien Lycke.
Saint-Saëns heeft nooit serieuze bedoelingen gehad om ‘Carnaval der dieren’ (1887) uit te geven. In dit werk geeft de componist grappige en niet altijd serieus bedoelde kritiek op collega’s en het muzikantenwereldje. Maar wat eigenlijk als grap bedoeld was, en alleen bestemd voor vrienden, werd uiteindelijk een geweldig succes.
In veertien deeltjes die totaal een half uur in beslag nemen, worden verschillende werken van collega-componisten op een komische manier belicht en zelfs een beetje belachelijk gemaakt. De stoet van dieren wordt geopend met een statige koningsmars van de leeuw. Even verder sloffen schildpadden op de beroemde Cancan van Offenbach, en dansen olifanten op een melodie van Berlioz. Ook neemt hij zwoegend studerende pianisten op de hak die moeizaam oninteressante oefeningen spelen. Het bekendste deel is de prachtige cellomelodie die een stervende zwaan voorstelt. Behalve voor symfonieorkest bestaat er een uitvoering voor twee piano’s. Tussen de 14 deeltjes treedt vaak een verteller op.
LEES MEER OVER DE 5 BOEKEN OVER DIEREN UIT HET CARNAVAL DER DIEREN
- Leeuw – De leeuw is de koning van heel het dierenrijk. Met een trage statige pas loopt hij op de muziek. Een koninklijke mars.
- Kippen en hanen – Toktoktok! Hoor je de kippen en hanen rennen? Stampend, vliegend en vechtend zoeken ze naar hun eten.
- Ezel – Deze ezels zijn razendsnel. Ze zoeven voorbij, langs alle andere dieren.
- Schildpad – De schildpad is een heel traag dier. Heel langzaaaaaaaam loopt hij vooruit. In het water is hij iets vlugger – dan glijdt hij elegant mee met de stroom.
- Olifant – De olifant is het grootste dier. Met zijn enorme slurf in de lucht voert hij der marcherende dieren aan. Zijn zware poten laten de vloer trillen bij iedere stap.
- Kangoeroe – Op twee achterpoten springt de kangoeroe vrolijk in het rond. En wat zie ik daar, in zijn buidel? Is dat een klein kangoeroetje?
- Aquarium – In het diepe water zwemmen allerlei vissen. Hoor je ze door het water zweven?
- Personen met lange oren – Wat zijn dit nu voor dieren? Ze hebben heel lange oren en springen hoog in het rond!
- Koekoek – Ken jij die vogel die alle andere vogels uit het nest jaagt? Die lekker in z’n eentje in het nest zit en zich alsmaar voller eet? Koekoek zegt hij.
- Volière – In een heel grote kooi – een volière – vliegen allemaal vogels vrolijk kwetterend in het rond. Tweet tweet.
- Pianisten – Nee dit is geen dier. De twee pianisten willen nu even in de schijnwerpers staan! Hallo, wij zijn er ook! De dirigent, die de leiding denkt te hebben, vindt dit alleen niet zo leuk. Hij wil op de voorgrond staan! Een muzikaal gevecht. Als dat maar goed af loopt.
- Fossielen – Als dieren overlijden laten ze soms een fossiel achter. Een afdruk van botten of een skelet. Beetje griezelig, maar als je die botjes tegen elkaar slaat klinkt dat heel leuk. Kan jij het ritme meeslaan?
- Zwaan – Wow wat is die zwaan mooi wit! Hij glijdt door het water, maar oh wat is dat? Een olievlek? Nu is hij ineens vies en zwart geworden… De zwaan is een beetje verdrietig en klaagt over zijn vieze veren.
- Finale – Speciaal voor de finale doen alle flamingo’s een dans! Dans je mee?
Hierboven staat het prentenboek ‘Carnaval der dieren’ naar het bekende muziekstuk, met paginagrote kleurenillustraties en druktoetsen om korte muziekfragmenten uit Carnaval der dieren van Saint-Saëns te beluisteren. Op een dag ontdekken twee broers achter een boekenplank een deur naar een magische wereld, waar alle dieren praten, dansen en zingen. Ze worden begroet door een vorstelijke leeuw, vragen de weg aan een eeuwenoude schildpad en paraderen mee in een stoet reusachtige olifanten. Het boek is een aaneenschakeling van avonturen: bij het omslaan van iedere bladzijde belanden de broers weer in een nieuwe wereld met nieuwe dieren en nieuwe muziek. Aan het eind van het boek vind je een korte biografie van de componist met leuke weetjes over het muziekstuk. Je kunt er alle fragmenten nog een keer afspelen en je leest hoe de gebruikte instrumenten en muzikale technieken deze muziek zo bijzonder maken.
LEES OVER DE BOVENSTAANDE PRENTENBOEKEN WAARUIT KLASSIEKE MUZIEK KLINKT