Vijf boeken over zingeving en betekenis: Christopher Kerr, Fokke Obbema, Emily Esfahani Smith en Hans Alma

1 De dood is slechts een droom, hoop en zingeving aan het einde van het leven – Christopher Kerr
Dit prachtig geschreven boek vol levensechte personen en verhalen, is ten diepste een ode aan ons vermogen om van het sterven een diep en betekenisvol proces te maken. ‘De dood is slechts een droom’ levert een belangrijke bijdrage aan ons inzicht in het grootste raadsel van de geneeskunde en de mensheid als geheel. Christopher Kerr is arts in een hospice. Aan de hand van gesprekken met meer dan 1400 patiënten en ruim tien jaar aan gegevens, toont hij aan dat de dromen en visioenen kort voor het overlijden buitengewone ervaringen zijn, die het stervensproces humaner maken. Naast de realiteit van de fysieke dood vinden ongeziene processen plaats die juist heel levensbevestigend zijn. Ze geven het leven zijn betekenis terug en markeren de overgang van angst en verdriet naar verzachting en acceptatie.

LEES MEER OVER DE DOOD IS SLECHTS EEN DROOM EN BEKIJK VIDEO

BESTEL DE DOOD IS SLECHTS EEN DROOM

2 De zin van het leven – Fokke Obbema
Fokke Obbema schreef in september 2018 in de Volkskrant een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan duizend reacties. Hij kreeg belangstelling voor grote levensvragen en ging daarom interviews afnemen bij veertig zeer uiteenlopende gesprekspartners. De eerste vraag was telkens: ‘Wat is de zin van ons leven?’

LEES MEER OVER DE ZIN VAN HET LEVEN EN BEKIJK VIDEO

BESTEL DE ZIN VAN HET LEVEN

3 De kracht van betekenis, hoe zin te geven aan je leven – Emily Esfahani Smith
In ‘De kracht van betekenis’ stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. Op basis van recent psychologisch onderzoek en inzichten uit de filosofie en de literatuur laat Esfahani aan de hand van vier peilers zien hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven. Ook voerde ze talloze gesprekken met onder anderen een dierenverzorgster, een ex-crimineel en een astronaut, om erachter te komen hoe je zin geeft aan je leven.

LEES MEER OVER DE KRACHT VAN BETEKENIS EN BEKIJK VIDEO

BESTEL DE KRACHT VAN BETEKENIS

4 Een zinvol leven, de mens en zijn verhaal – Fokke Obbema
Dit boek van Fokke Obbema vormt een bundeling van een nieuwe interviewreeks, beginnend met de vraag: ‘Wat is voor u een zinvol leven?’ Dat levert toegankelijke, maar ook diepzinnige gesprekken op. Aan bod komt een grote variëteit aan standpunten over waar het in het leven om zou kunnen of moeten draaien. Ook geeft Obbema zijn kijk op de betekenis van wat bij iedereen door het hoofd dwarrelt: het eigen levensverhaal.

LEES MEER OVER EEN ZINVOL LEVEN EN BEKIJK VIDEO

BESTEL EEN ZINVOL LEVEN

5 Het verlangen naar zin, de zoektocht naar resonantie in de wereld – Hans Alma
In ‘Het verlangen naar zin’ toont hoogleraar Hans Alma het belang van verbeelding in zingeving en levensbeschouwing. Ieder mens verlangt naar een zinvol en waardevol leven. We geven daar op eigen manier vorm aan in onze seculiere samenleving. Maar waar komt dat verlangen naar zin en waarde vandaan? Hoe kunnen we erover met elkaar in gesprek gaan? Kunnen levensbeschouwelijke tradities ons zoeken naar zin nog verrijken? Het verlangen naar zin biedt een nieuwe visie op zingeving en levensbeschouwing. De nadruk ligt op het aandachtig en verbeeldingsvol onderzoeken wat de wereld te bieden heeft. Een zinvol bestaan wordt mogelijk waar we afstemmen op de unieke waarde van wat ons omringt. Met voorbeelden uit de kunst, literatuur en filosofie maakt Hans Alma duidelijk hoe we dat kunnen doen.

LEES MEER OVER HET VERLANGEN NAAR ZIN EN BEKIJK VIDEO

BESTEL HET VERLANGEN NAAR ZIN