De held met de duizend gezichten – de klassieker van Joseph Campbell is weer beschikbaar in het Nederlands

BESTEL DE HELD MET DE DUIZEND GEZICHTEN VAN JOSEPH CAMPBELL

Het boek ‘De held met de duizend gezichten’ is een klassieker van Joseph Campbell. Jarenlang was dit standaardwerk niet meer in druk verkrijgbaar in het Nederlands, maar sinds enkele maanden is er een weer een Nederlandse uitgave, nu in een prachtige nieuwe jas! Ontdek de mythen die ons leven hebben vormgegeven opnieuw. Joseph Campbell laat je in dit boek kennismaken met de held met de duizend gezichten. Een held gaat op pad, wordt op de proef gesteld, vervult uitdagende opdrachten en keert terug naar huis om zijn overwinningen te vieren. In veel films, boeken en series zie je deze archetypische elementen terug. Ook in je eigen leven kun je ze herkennen. 

Campbell biedt inspiratie, levenslessen en inzichten in normen en waarden uit de mythen, sprookjes, verhalen, religies en culturen van over de hele wereld. Zo inspireert hij al generaties lang mensen om de mythen die ons leven hebben vormgegeven opnieuw te ontdekken en onze eigen heldenreis te kiezen. Een inspiratiebron voor schrijvers, kunstenaars en filosofen en handboek voor filmmakers. Ondanks de hoge informatiedichtheid leest het boek prettig. De erudiete Campbell neemt je mee op een reis door de hele wereld.

In zijn proloog schrijft Campbell: ‘De symbolen die in mythen voorkomen zijn geen bedenksels, maar de spontane voortbrengselen van de psyche’. De mythen en rituelen die de symbolen leveren, zijn er om de menselijke geest vooruit te helpen. In het boek speelt het duiden van dromen een belangrijke rol. Campbell beschrijft heel mooi dat ‘de droom de persoonlijk gemaakte mythe is’. Zowel droom als mythe zijn symbolisch. Echter, een droom wordt gekleurd door de ervaringen van de dromer (en is soms moeilijker te interpreteren) en een mythe is direct herkenbaar en geldig voor iedereen. 

De rode draad in het boek is de reis van de archetypische held waarin steeds een bepaald patroon duidelijk wordt. Campbell verdeelt dat onder in vertrek, inwijding en terugkeer. Campbell gaat op zoek naar de diepere psychologie van de mens, passend in zijn tijd en de traditie van Simund Freud en Carl Gustav Jung. Dit is een benadering die een ander beeld van mythologie geeft en eigenlijk tot op de dag van vandaag heel interessant en verrassend blijft.

Veel grote verhalen zoals die over het leven van Perseus, Orpheus, Herakles, Job, Jezus, Parzival, Dante, Christiaan Rozenkruis en in onze tijd Frodo Baggins (Lord of the rings) en Harry Potter bevatten alle thema’s van de weg van de held, maar er zijn ook verhalen met slechts één stap of enkele van de genoemde stappen. Heel verrassend is dat de structuur van de weg van de held(in) niet alleen geldt voor dergelijke levensverhalen, maar ook voor de spirituele weg die ieder mens die daar rijp voor is kan gaan.

BESTEL DE HELD MET DE DUIZEND GEZICHTEN VAN JOSEPH CAMPBELL