Boeken van sprekers op het Böhme-symposion van 3 november die passen bij het onderwerp – Luc Panhuysen, Govert Snoek en Peter Huijs

DEZE BOEKEN ZIJN VERKRIJGBAAR OP HET SYMPOSION ‘LEER JACOB BÖHME KENNEN’ OP ZATERDAG 3 NOVEMBER IN BILTHOVEN

Onder de sprekers van het symposion ‘Leer Jacob Böhme kennen’ bevinden zich drie auteurs die boeken hebben geschreven die passen bij de onderwerpen van het symposion: Luc Panhuysen, Govert Snoek en Peter Huijs. Hieronder volgt een overzicht van de betreffende titels.

LUC PANHUYSEN – JACOB BÖHME EN ZIJN TIJD

De ware vrijheid – de levens van Johan en Cornelis de Wit
In ‘De ware vrijheid’ vertelt Luc Panhuysen op basis van deels nog nooit gebruikt bronnenmateriaal het verhaal van Johan de Witt (1625-1672) en zijn broer Cornelis (1623-1672). Zij zijn van grote betekenis geweest voor de Nederlandse Republiek. Bijna twintig jaar lang stond Johan de Witt aan het roer van de Republiek. Zijn broer Cornelis zette met de spectaculaire overwinning op de Engelsen een van de meest gedurfde maritieme operaties uit de vaderlandse geschiedenis op zijn naam. De broers hadden het gevoel in een bijzondere tijd te leven. Johan en Cornelis werden de belichaming van een land dat werd bestuurd door burgers en dat zich volledig toelegde op het voeren van handel en het vergaren van welvaart. Samen groeiden zij uit tot de leidsmannen van de ‘Ware Vrijheid’: een staat die vrij moest zijn van de grillen van de prinsen van Oranje.

De beloofde stad – opkomst en ondergang van het koninkrijk der wederdopers
In het voorjaar van 1534 maakte een Nederlandse sekte zich meester van de Westfaalse stad Munster. De aanhangers werden wederdopers’ genoemd en door katholieken en protestanten als ketters vervolgd. Munster ‘het Nieuwe Jeruzalem’, was aan hen gegeven omdat Christus hier uit de hemel zou neerdalen en het laatste oordeel zou vellen. Maar de stad, gezegend met sterke muren, was ook een bisschopszetel. Na de inname door de wederdopers was de bisschop gedwongen tot een beleg. Terwijl ze verschillende aanvallen afsloegen , voerden ze de enen spectaculaire maatregel na de andere door: geld en bezit werden afgeschaft, de ‘veelwijverij’ werd doorgevoerd, de kleermaker Jan van Leiden werd tot koning gekroond en de profetie van de beloofde stad vond zijn weg naar de Nederlanden.

Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog – van de eerste ruzie tot het laatste kanonschot
De overwinning bij Heiligerlee op het Spaanse pronkleger, de onthoofding van Egmont en Horne, het hongerende Leiden dat verlangt naar overgave, de slachtpartij in Naarden, Willem van Oranje die een moordaanslag overleeft, een wolvenplaag in winters Vlaanderen, de bijna verloren veldslag bij Nieuwpoort, de onthoofding van Oldenbarnevelt… De Tachtigjarige Oorlog werd beleefd als een extreem gewelddadig conflict, waar bovendien de hele bevolking bij betrokken raakte. Het oppermachtige Spanje slaagde er maar niet in de opstandigheid te breken. Het moest zelfs toezien hoe uit de chaos een sterke nieuwe natie ontstond: de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit was de uitkomst van een reeks spectaculaire gebeurtenissen, die mede vorm hebben gegeven aan het huidige Nederland en Vlaanderen.

GOVERT BONNIE SNOEK – DE ONGELOFELIJKE REIS VAN DE HANDSCHRIFTEN VAN JACOB BÖHME

De Rozenkruisers in Nederland – voornamelijk in de eerste helft van de 17e eeuw
Met de publicatie van de Fama Fraternitatis (1614), Confessio Fraternitatis (1615) en de Chymische Hochzeit (1616) raakte de beweging van de Rozenkruisers in het begin van de zeventiende eeuw in Duitsland bekend. De twee eerste geschriften werden al snel in het Nederlands vertaald en trokken hier de aandacht. De auteur laat zien wie er zoal in de zeventiende eeuw in Nederland gereageerd hebben. Zowel voorstanders als tegenstanders komen aan het woord. Dit boek geld als het standaardwerk over de vroege fase van de Rozenkruisers in Nederland.

Handschriften en vrienden van Jacob Böhme – in Leiden en Amsterdam, van Leiden naar Linz am Rhein
De auteur bestudeerde een archief dat bestaat uit handschriften van de Silezische mysticus Jacob Böhme, afschriften daarvan, gedrukte Böhme-uitgaven en geschriften van latere Böhme aanhangers. Het bevond zich vanaf het einde van de negentiende eeuw tot 1941 in Linz am Rhein, een aardig stadje gelegen tussen Bonn en Koblenz en werd beheerd door geestverwanten van Böhme. De zoektocht blijkt een spannend relaas te zijn geworden, dat de handschriften volgt op hun reis rond 1650 van Görlitz naar Amsterdam, in de laatste decennia voor 1700 van Amsterdam naar Arnhem, en rond 1750 van Leiden naar Linz am Rhein in Duitsland. Helemaal spannend wordt het rond de tweede wereldoorlog, als de Gestapo beslag komt leggen op het archief.  

PETER HUIJS – AURORA OF MORGENROOD IN OPGANG

Gnosis – stromen van Licht in Europa
De levenslopen in dit boek vormen het verhaal van het vrijmaken van het spirituele, het andere in de mens; een dramatische geschiedenis met daarin magistrale lichtpunten. Via de katharen en de Bogomielen, Tauler, meester Eckehart, Comenius en anderen raakt de lezer vertrouwd met het westerse denken over de werking van geestelijk Licht en bevrijding. Het boek eindigt met de stichters van het Lectorium Rosicrucianum, J. van Rijckenborgh en C. de Petri.

Geroepen door het wereldhart
In Geroepen door het wereldhart geeft Peter Huijs een verslag van de ontwikkeling van het spirituele streven van de afgelopen anderhalve eeuw. In dit complexe esoterische veld hervinden de gebroeders Leene in 1935 de zeventiende-eeuwse manifesten van de rozenkruisers. Huijs schetst de geschiedenis van de school van het Rozenkruis en geeft tevens een vooruitblik tot het jaar 2024, waarin de spirituele ontwikkeling van de afgelopen periode binnen een brede laag van de samenleving herkenbaar kan worden.

De vuurgloed van de ontstijging
Een beschouwing over het leven en werk van Z.W. Leene. De vuurgloed van de ontstijging schetst het beeld van de sprankeling, de vurige bezieling in de begintijd van het hedendaagse Rozenkruis. Het was de tijd van de pioniers: Z.W. (Wim) Leene, Jan Leene (later bekend als J. van Rijckenborgh) en Cor Damme (ca. 1924-1938). Het boek kent drie delen:
I Het bloedzegel van Christiaan Rozenkruis,
II De vuurgloed van de ontstijging, voordrachten,
III Het rituaal van de rozenkruisers.

LEES MEER OVER BOEKEN VAN EN OVER JACOB BOEHME