Bezienswaardigheden in het stroomgebied van de Ariège in Frankrijk: grotten, openluchtmuseum, paleis en kastelen

DOWNLOAD DE ENGELSTALIGE BROCHURE MET BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DE ARIÈGE (PDF)

De Ariège is één van de rustigste departementen van Frankrijk en qua ligging, mogelijkheden en historie misschien wel het interessantste! In het zuiden grenst het departement aan Andorra, Spanje en de hoge Pyreneeën. In het oosten ben je niet ver van de de bekende middeleeuwse vestingstad Carcassonne. Zet je koers richting het noorden, dan ben je al snel in de bruisende stad Toulouse. Zelfs de Middellandse Zee is nooit ver weg. In het verleden zijn er vele spirituele impulsen geweest, die bepaalde sporen en een bijzondere sfeer hebben nagelaten, zoals van de druïden, de tempeliers en de katharen.

Op 10, 11, en 12 september 2021 wordt er in Tarason een symposium gehouden over de streek en de historie met de titel De gouden draad van de vrije geest. Op zaterdag 11 september 2021 verzorgen Jordi Savall en Hespèrion een galaconcert in de grot Lombrives. Hieronder volgt een korte beschrijving van acht bezienswaardigheden: De grot van Mas d’Azil, de grot van Bédeilhac, de grot van Niaux, Parc de la Prehistoire, Château de Foix, Palais des Evêques, Grotte de Lombrives, kasteel Montségur.

1. La grotte du Mas d’Azil – in het hart van de aarde, een grot vol geschiedenis

De grot van Mas-d’Azil, een geologische curiositeit en een reus uit de prehistorie! Laat je meeslepen door de magie van deze plek … We nodigen je uit de wonderen van de onmetelijkheid van zijn holtes, de moderne verlichting en de prehistorische overblijfselen die het verbergt te ontdekken. Je bezoek vindt plaats in drie fasen: in het bezoekerscentrum kun je kennis nemen van het leven van de eerste mensen deze plaats bewoonden en de rondleiding laat je de opgravingen van archeologen herbeleven door hun vondsten. Tenslotte maak je, na 1,5 km, je het bezoek compleet in het museum met een rijke verzameling prehistorische voorwerpen uit de grot.

2. La grotte de Bédeilhac – een ondergrondse wandeling, tussen geologie en prehistorie

Ga met het gezin op pad om een ​​buitengewoon ondergronds landschap te ontdekken met zijn immense kamers, spectaculaire afzettingen die enkele miljoenen jaren oud zijn en ongelooflijke prehistorische overblijfselen. Tijdens deze reis ontmoet je de Cro-Magnon mens die 16.000 jaar geleden de grot versierde met behulp van verschillende technieken die voor di tijd verbazingwekkend en zeldzaam zijn, zoals schilderen, graveren of boetseren op klei. Hij liet zelfs de afdruk van zijn hand achter.

3. La grotte de Niaux – een unieke ervaring

Treed met het gevoel van een ontdekkingsreiziger en bij het licht van een lamp in de voetsporen van de Cro-Magnons: je hebt een afspraak met een deel van je geschiedenis. De grot van Niaux is uniek en dit is geen valse belofte. Het bezoek stelt je in staat om, als nergens anders, de authentieke schilderijen van onze voorouders te bewonderen die geconcentreerd zijn in de Salon Noir. Hier geen facsimile’s maar prachtige schilderijen van dieren geassocieerd met raadselachtige tekens die je meenemen naar verre tijden op een heilig avontuur.

4. Le parc de la Préhistoire – treed in de voetsporen van onze Cro-Magnon voorouders

Reis terug in de tijd naar het hart van het dagelijkse leven van de Cro-Magnons … Loop een dag in de voetsporen van prehistorische mannen. Tijdens de activiteitenworkshops leer je jagen, vuursteen snijden, een vuur aansteken zoals 16.000 jaar geleden, opgraven als een archeoloog of schilderen op de muren van een grot die groter is dan het leven! Het Grand Atelier, een museografische ruimte van 2 m2, laat je kennismaken met de kunst van de prehistorie door middel van films, objecten en replica’s op ware grootte, zoals de reproductie van de Salon Noir in de grot van Niaux, van de “verboden Niaux” en de grot van Marsoulas .

5. Château de Foix – hou van de middeleeuwen alsof je erbij was

Na de waardige bouwwerken uit de middeleeuwen, verwelkomt het kasteel van Foix je: welkom in de 14e eeuw! Ontdek een museumruimte van 2000 m2 en maak kennis met de graven van Foix. Op zijn rots krijgt het kasteel ook een facelift: meeslepende decoraties, werkplaatsen en adembenemende bouwmachines en oorlogstuig: zeker een onvergetelijk bezoek!

6. Le palais des Évȇques – ontdek 2000 jaar geschiedenis van Ariège en Couserans

Kijk omhoog en bewonder de prachtige renaissanceschilderijen van de kathedraal Notre-Dame-de-la-Sède. Je zult dan de bijnaam “Ariège Sixtijnse Kapel” begrijpen. Een bezoek aan het bisschoppelijk paleis – dat afwisselend bisdom, gevangenis en psychiatrische inrichting – onthult ook de geschiedenis van Couserans en de ontwikkeling van de bezienswaardigheid dankzij een volledig nieuw museum. Ontdek de geldschat en zijn 13 stukken, de modellen en interactieve apparaten, de psychiatrische geschiedenis van de plaats en de nieuwe voorwerpen die voor de gelegenheid uit de opslag zijn gehaald.

7. La grotte de Lombrives – in het hart van de grootste grot van Europa

Lombrives, fascinerend, waar legendes, protohistorie en geschiedenis hun sporen hebben achtergelaten… Schuilplaats voor de magdaleniërs, heilige plaats van de katharen, toevluchtsoord voor protestanten, bezocht door koningen, graf van Pyrene: zeker een onvergetelijk bezoek! Steek de Carène over, loop op de breuklijn, neem de Passage du Crime, hier is het grandioze amfitheater! En dat is niet alles, ontdek de Galerie du Grand Cimetière, het graf van prinses Pyréné, het meer en zijn mysterieuze golvingen … Een tijdloos haakje, een unieke, ontroerende, introspectieve ervaring die verder gaat dan we ons kunnen voorstellen.

8. Château de Montségur – de belangrijkste stad van het katharisme

Symbool van het verzet van de katharen, het kasteel van Montségur, herbouwd aan het begin van de 13e eeuw, was een toevluchtsoord voor veel katharen die door de Inquisitie werden achtervolgd. Tien maanden lang belegerd voordat het in maart 1244 door het koninklijke leger werd ingenomen, was het fort getuige van de tragedie van ‘Prat dels Cremats’, de plek waar 225 katharen die weigerden hun geloof af te zweren op een brandstapel omgekomen. Gelegen op zijn pog, op een hoogte van 1.207 meter, onthult het fort van de Montségur zich, bereikbaar in een half uur lopen. Vanaf de top zijn, naast zijn middeleeuwse overblijfselen van het kasteel, prachtige panorama’s van het dorp beneden en de omliggende landschappen te bewonderen.

DOWNLOAD DE ENGELSTALIGE BROCHURE MET BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DE ARIÈGE (PDF)