De actualiteit herkennen in ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’

BESTEL HARRY POTTER EN DE ORDE VAN DE FENIKS

BESTEL ‘DE ALCHEMIE VAN J.K. ROWLING’ DOOR HANS ANDREA

Er zijn fans van de zevendelige Harry Potter-serie die veel overeenkomsten zien tussen wat er momenteel in de wereld gaande is en de thematiek in boek 5 met de titel Harry Potter en de Orde van de Feniks, gepubliceerd in 2003 en als film uitgebracht in 2007. In het begin van het vijfde deel van het fantasy-verhaal van J.K. Rowling staat Harry voor de start van zijn vijfde schooljaar op Zweinstein. Hij kan haast niet wachten en bovendien wil hij weten waarom zijn vrienden Ron en Hermelien de hele zomer zo geheimzinnig hebben gedaan. Wat Harry zal gaan ontdekken in zijn nieuwe schooljaar zal zijn wereld op z’n kop zetten…

Harry ontdekt dat de leerlingen op Zweinstein steeds minder mogen en zelfs worden bespioneerd. Alles lijkt te draaien om SLIJMBAL-len (Schriftelijke Lofuiting wegens IJver, Magische Bekwaamheid en Algeheel Leervermogen) die de leerlingen kunnen behalen. Het Ministerie van toverkunst weigert te geloven dat Voldemort, de heer van het duister, is teruggekeerd, en gebruikt de tovenaarskrant, de Ochtendprofeet om Harry af te schilderen als leugenaar. Harry ontvangt een officiële brief van het Ministerie van Toverkunst met de mededeling dat hij van school wordt gestuurd omdat hij al voor de tweede keer de wet heeft overtreden. Tijdens een hoorzitting blijkt dat Harry onterecht beschuldigd is.

Om de magische gemeenschap ervan te overtuigen dat Voldemort wel degelijk weer leeft en om tegen hem ten strijde te trekken, is de Orde van de Feniks in het geheim opnieuw opgericht. Waar Voldemort op uit is wil niemand Harry vertellen, maar Sirius besluit dat Harry volwassen genoeg is om de waarheid te kennen en vertelt hem dat Voldemort op zoek is naar een wapen. Harry wordt zich geleidelijk bewust van de grote opdracht die hij heeft te vervullen en wijdt zich daar volledig aan, zodat een aloude profetie werkelijkheid kan worden.

In zijn boek De alchemie van J.K. Rowling in het licht van de alchemische bruiloft van Christiaan Rozenkruis brengt Hans Andrea de verhalen over Harry Potter niet in verband met de gebeurtenissen in de wereld, maar met het alchemische proces dat zich gaat voltrekken in de mens die zich op basis een werkzame geestvonk in het hart een pad van innerlijke bewustwording en vernieuwing gaat, zoals dat ook wordt weergegeven in De alchemische bruiloft van Christiaan Rozenkruis uit 1616. Andrea schrijft dat het om allerlei praktische redenen feitelijk onmogelijk is om het pad van bevrijding alleen te gaan. Teneinde Voldemort te verslaan is er een Orde van de Feniks nodig. Die naam verwijst uiteraard naar de mythische vuurvogel die uit haar as herrijst.

EEN GEDEELTE UIT DE ALCHEMIE VAN J.K. ROWLING

In deel 5 probeert Voldemort controle te krijgen over het verstands-­ik van Harry. Perkamentus weet dit en geeft Sneep opdracht om Harry lessen in Occlumentie te geven (occlud­ Latijn: uitsluiten; ment­ Latijn: het verstand). Zoals wij weten werkt dat niet. Maar wanneer Voldemort probeert het verstands­ik van Harry in bezit te krijgen, kan Harry Voldemort verdrijven door de liefde die hij voelt voor Sirius, zijn Peetvader.

Waarom kiest Perkamentus uit alle mensen nu juist Sneep? Omdat die onze schaduwkant vertegenwoordigt, onze zwarte kant (Sneep gaat altijd in het zwart gekleed). Dat is de ervaring van de alchemist met de zwarte kunst, die wij occultisme noemen. Elke kandidaat op het pad van bevrijding heeft eerst geprobeerd zijn doel te bereiken door middel van occulte experimenten. Het is inherent aan de mens dat hij leert door fouten maken. Dat is wat Sneep verpersoonlijkt. Daarom probeert Sneep Harry te leren zijn denken voor Voldemort af te sluiten, door gebruik van zijn wil. Harry moet al zijn emoties buitensluiten en zijn denken volledig concentreren op het blokkeren daarvan. Maar Harry faalt. Wat leert ons dit over het pad van bevrijding?

Het leert ons dat de nieuwe ziel de bevrijding niet kan bereiken door gebruik te maken van de wil. Het gebruik van wilskracht om de bevrijding te bereiken, is wat wij de occulte weg noemen en dat heeft nu juist de val veroorzaakt.

Harry Potter en de Orde van de Feniks’ leert ons, dat occulte methodes niet werken op het pad van bevrijding. Wij moeten niet worden geleid door de stem van ons duistere verleden, de stem van experimenten. De enige gids op het Pad is de Nieuwe Ziel. De Ziel is verbonden met de Peetvader. Zijn liefde voor wat die vertegenwoordigt zal altijd zegevieren over het oude en gevallen hoger zelf, verpersoonlijkt door Voldemort.

In de woorden van J.K. Rowling (de Orde van de Feniks, p 648)

‘Op het Departement van Mystificatie […..] is één kamer altijd op slot. Die kamer bevat een kracht die zowel sterker als vreselijker is dan de dood, de menselijke intelligentie en alle natuurkrachten bij elkaar. Het is misschien de meest mysterieuze kracht die daar bestudeerd wordt. Jij bezit hem in overvloed en Voldemort helemaal niet. Die kracht dreef je ertoe om Sirius te gaan helpen en redde je toen Voldemort bezit van je nam. Hij kon het niet verdragen om in een lichaam te huizen dat doortrokken was van iets wat hij zo verafschuwt. Uiteindelijk maakte het niet uit dat je je geest niet kon afsluiten. Wat je redde was je hart.’

BESTEL HARRY POTTER EN DE ORDE VAN DE FENIKS

BESTEL ‘DE ALCHEMIE VAN J.K. ROWLING’ DOOR HANS ANDREA