Boeken van en over filosofe Hannah Arendt

1 De menselijke conditie
De menselijke conditie is het hoofdwerk van Hannah Arendt. Zij geeft in dit boek een originele analyse van de vita activa van de mens. Arendt maakt onderscheid tussen drie fundamentele menselijke activiteiten: arbeiden (verbonden met het biologische proces van het lichaam), werken (verbonden met het niet-natuurlijke deel van het bestaan) en handelen (verbonden met de interactie tussen mensen). Het zijn activiteiten die elk een eigen waarde hebben voor het mens-zijn. Met haar historische analyse van de vita activa geeft Arendt een cultuurkritiek van de moderne tijd die nog altijd tot nadenken stemt. 

BESTEL DE MENSELIJKE CONDITIE

2 Het leven van de geest
‘Het leven van de geest’ is het laatste hoofdwerk van Hannah Arendt. In dit boek ontvouwt ze haar ideeën over de mogelijkheden van de menselijke geest. Ze onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen en oordelen. Tot haar dood bleef ze aan dit opus werken. Van het laatste deel, dat onvoltooid is gebleven, is hier het concept opgenomen. Dit is internationaal gezien de eerste editie die al het materiaal in één band samenbrengt.

LEES MEER OVER HET LEVEN VAN DE GEEST

BESTEL HET LEVEN VAN DE GEEST

3 Hannah Arendt Levenswijsheden – samengesteld door Joop Berding
In dit fraai gebonden boek over de filosofie van Hannah Arendt  zijn quotes thematisch gerangschikt. Het boek begint met een biografische schets die de auteur plaatst in haar tijd, en wordt afgesloten met een essay over de levensfilosofie van Hannah Arendt. Dit boek over de serie geschenkboeken voorziet in een behoefte naar toegankelijke levenswijsheid.
“Menselijke ouders hebben hun kinderen niet alleen door verwekking en geboorte het leven gegeven, maar hebben hun tegelijkertijd ook ter wereld gebracht. In de opvoeding nemen zij verantwoordelijkheid op voor beide: voor het leven en de ontwikkeling van het kind en voor het voortbestaan van de wereld.”

BESTEL HANNAH ARENDT LEVENSWIJSHEDEN

4 Hannah Arendt – De biografie (verschijnt in eind maart 2024)
Ik geloof dat een denkproces altijd verbonden is met persoonlijke ervaring. Alle denken is nadenken, iets doordenken.’ Voor Thomas Meyer, een van de grootste kenners van Arendts werk, zijn deze uitspraken leidraad voor zijn levensgeschiedenis van Arendt. Deze richtlijnen volgt hij in zijn deels op nieuwe bronnen gebaseerde biografie. Meyer beschrijft haar leven en werk van Koningsberg tot New York, van haar dissertatie over Augustinus tot de beschrijving en interpretatie van haar onvoltooide hoofdwerk Het leven van de geest. Meyer belicht de fascinatie en de kritiek die Arendts persoon en haar geschriften tijdens haar leven opriepen. Dankzij zijn ongeëvenaarde kennis en zijn heldere en onderhoudende stijl is Meyers biografie zowel voor de algemeen geïnteresseerde lezer als voor de kenners van het fenomeen Arendt zeldzaam interessant. Hannah Arendt (1906-1975) studeerde filosofie en theologie in Berlijn en Marburg. In 1933 vluchtte ze van Duitsland naar Frankrijk. In 1941 emigreerde ze naar Amerika. Haar werk is politiek van aard en concentreert zich vooral op vrijheid en totalitarisme, denken, handelen en oordelen (Totalitarisme, De menselijke conditie, Over geweld). Ze werd wereldberoemd met haar verslag van het proces tegen Eichmann, Eichmann in Jeruzalem (1965).

PRE-ORDER HANNAH AREND – DE BIOGRAFIE

5 De vrijheid om vrij te zijn – Hannah Arendt
Een oproep om ook nu na te denken over vrijheid, en over de gevaren die de vrijheid bedreigen. Hannah Arendt gaat in ‘De vrijheid om vrij te zijn’ nader in op het begrip dat onze cultuur al meer dan tweehonderd jaar hoog in het vaandel draagt: vrijheid. Ze vergelijkt de twee revoluties in de tweede helft van de achttiende eeuw die bepalend waren voor onze opvatting over vrijheid: de geslaagde Amerikaanse (1776) en de mislukte Franse (1789). De Franse Revolutie bleef steken in de bevrijding, de Amerikaanse daarentegen richtte een staatsvorm in waarin de publieke zaak de hoogste prioriteit is. Arendts essay is een voortdurende oproep om ook nu na te denken over vrijheid, en over de gevaren die de vrijheid bedreigen.

BESTEL DE VRIJHEID OM VRIJ TE ZIJN