1 Stervelingen
Wat is de essentie van het leven, in het licht van onze sterfelijkheid? Om die vraag te beantwoorden voerde Fokke Obbema ruim veertig gesprekken met personen die geconfronteerd werden of worden met de dood, of die beroepsmatig veel met de dood te maken hebben – een patholoog-anatoom en tevens filosoof, een terminaal zieke twintiger, een bijna honderdjarige milieuactiviste, een advocaat met een bijna-doodervaring, een hospicemedewerker, een psychologe die de wacht is aangezegd, kortom: stervelingen. De gesprekken gaan over wat het betekent om mens te zijn: over lijden en leven, over vechten en veerkracht, over angst en aanvaarding, over opgedane inzichten en levenswijsheden.
Een zinvol leven – De mens en zijn verhaal
In het vervolg van de succesvolle interviewreeks De zin van het leven stelt Fokke Obbema aan zijn inspirerende gesprekpartners de vraag: ‘Wat is voor u een zinvol leven?”Een zinvol leven’ is Fokke Obbemas nieuwste beschouwende boek. ‘Het is alsof er bij me aan de deur wordt geklopt: hoe zit het, wat vind jij eigenlijk?’ Zo omschreef een lezer het effect van de interviews die Volkskrant-journalist Obbema publiceerde in ‘De zin van het leven’ (2019). Die gesprekken over de essentie van het bestaan voerde hij met bekende en onbekende Nederlanders na zijn hartstilstand in 2017. Ze bleken in een behoefte te voorzien, zijn boek werd een bestseller.
LEES MEER OVER EEN ZINVOL LEVEN
De zin van het leven – Gesprekken over de essentie van ons bestaan
Fokke Obbema schreef in september 2018 in de Volkskrant een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan duizend reacties. Hij kreeg belangstelling voor grote levensvragen en ging daarom interviews afnemen bij veertig zeer uiteenlopende gesprekspartners. De eerste vraag was telkens: ‘Wat is de zin van ons leven?’