Poëtische geometrie – symposion op 7 oktober 2023 in Bergen op Zoom – expositie met kunst van Frits Sonnenberg

De studie naar spirituele betekenissen van geometrische vormen en verhoudingen wordt wel aangeduid als heilige geometrie. Geometrische patronen zijn overal te herkennen: in de kosmos, in de natuur, in de mens, in de muziek en in de kunst. Frits Sonnenveld maakt in zijn geometrische kunstwerken gebruik van de gulden snede, de Fibonacci reeks, ritmes en contrasten die een boeiend en verrassend resultaat opleveren (zie bovenstaande video). Ook haalt hij zijn inspiratie uit graancirkelreconstructies. Van 7 tot en met 21 oktober 2023 exposeert hij in het centrumgebouw van Het Gouden Rozenkruis in Bergen op Zoom, Blauwehandstraat 21. 

De expositie Poëtische Geometrie wordt geopend met een gelijknamig symposion op zaterdag 7 oktober, 10.00 – 15.00 uur. Op die dag gaan Frits Sonnenberg, Ronald Bos en Ben Huisman in op het wonder van de natuur en het grote wonder dat de mens is.

Ronald Bos is auteur van Dansen als een edelman, waarin hij vertelt over de oorsprong en betekenis van bekende logo’s en symbolen, over de onderliggende boodschap van beeldtaal. Wat kun je leren van de zeven vrije kunsten, de zeven wereldwonderen van de antieke wereld en de zeven chakra’s? Ronald Bos zal verbindingen leggen met het werk van Frits Sonnenberg. Zijn doel is zoveel mogelijk laten zien dat er achter ogenschijnlijk bekende symbolen en (denk)beelden tijdloze wetenschap schuilgaat.

Ben Huisman maakt modellen van platonische en archimedische lichamen. Hij neemt ons stapje voor stapje mee in de beeldtaal van vormen – hoe de ene vorm uit de andere ontstaat. Er is een groot verschil, zegt hij, tussen vormen die gebaseerd zijn op het vierkant en vormen waarbij de basis een vijfhoek is.

 

PRAKTISCHE GEGEVENS OVER HET SYMPOSION ‘GEOMETRISCHE POËZIE’

  • Datum: zaterdag 7 oktober 2023
  • Tijd: 10.00 – 15.00 uur
  • Locatie: Centrumgebouw van het Gouden Rozenkruis
  • Adres: Blauwehandstraat 21, Bergen op Zoom
  • Kosten: € 20,- (inclusief vegetarische lunch, ter plaatse contant te voldoen)
  • Informatie en aanmelden: 0165 – 56 48 81 / 06 – 20 44 26 13

LEES OVER BOEKEN MET AANDACHT VOOR HEILIGE GEOMETRIE EN DE GULDEN SNEDE