De kosmische komedie, science non-fictie op zijn alleraantrekkelijkst van Frank Westerman

BESTEL DE KOSMISCHE KOMEDIE

Sterrenkijken komt voort uit verwondering. Ruimtevaart uit rivaliteit. De kosmische komedie is een filmische vertelling over reikhalzen naar een betere wereld – buiten de dampkring. Met een telescoop of met een raket, de mensheid blijft haar verlangen richten op de kosmos. Uit gemis? Wat verwachten we op de maan of Mars te vinden dat ons op aarde ontbreekt?

Middelpunt is de Westerbork-sterrenwacht die met zijn majestueuze schotelantennes de hemel aftast, op het terrein van het voormalige nazidoorvoerkamp (waar Etty Hillesum haar beroemde dagboeken schreef). In sprankelend proza neemt Frank Westerman je mee van Venetië naar Florence en Turijn – op een tijdreis langs ons kantelende beeld van de hemel, met of zonder God.

Copernicus, Galileo Galilei, Giordano Bruno en Christiaan Huygens sloegen destijds het bestaande beeld van de kosmos aan gruzelementen. De aarde bleek niet het centrum van het heelal te zijn waar zon, maan, sterren en planeten omheen draaiden, elk in hun eigen hemelse sfeer. 

Als je de aarde voorgoed uit het centrum van het heelal kegelt, waar moet je dan nog het paradijs zoeken? Waar de hel? Van Eise Eisinga en Joeri Gagarin tot de eerste ‘vrouwelijke’ robotmens in de ruimte, De kosmische komedie is science non-fictie op zijn alleraanstekelijkst.

Voor De kosmische komedie reisde Frank naar Venetië, Florence, Milaan en Turijn, en in Nederland naar Franeker, Westerbork, Noordwijk en Leiden. De finale van de reis speelt zich af op een tropisch strand bij het vissersdorp Thumba dat plaats heeft moeten maken voor India’s eerste kosmodroom.

LEES OOK OVER ANDERE BOEKEN OVER STERRENKUNDE

DAGBLADEN EN TIJDSCHRIFTEN OVER ‘DE KOSMISCHE KOMEDIE’

 • De kosmische komedie gaat over de menselijke fascinatie voor het universum. En passant maakt de lezer een boeiende reis van Westerbork en Franeker naar Venetië en Florence, door vier eeuwen astronomie en ruimtevaart’, Vivian de Gier, AD magazine.
 • ‘Een reis langs de mijlpalen van de astronomie […] Westerman brengt met zijn betoog een spannende brok wetenschap’ – Raf Scheers, hoofdredacteur en uitgever EOS, februari 2021.
 • ‘Westermans reis biedt een gekruide, verleidelijke leeservaring’ – Xandra Schutte, De Groene Amsterdammer.
 • ‘In het alweer meeslepende De kosmische komedie laat Frank Westerman zich inspireren door Dantes Goddelijke komedie. Een van de boeiendste boeken van het moment. Het allerbeste dat er te lezen is.’ De Morgen
 • ‘Frank Westerman neemt de lezer mee op een kleurrijke reis langs belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van de astronomie en de ruimtevaart. […] Met een fijn oog voor symboliek laat het boek ook doorgewinterde ruimtefanaten met een nieuwe blik kijken.’ New Scientist
 • ‘Frank Westerman is de ster aan het firmament van de literaire non-fictie’ – Nieuwe Koers.
 • ‘Een parel van literaire non-fictie. Zo welbespraakt dat het lastig is het boek even weg te leggen. De kosmische komedie blijft boeien en uitdagen. Westerman is een uitmuntend observator en origineel denker. Hij slaagt er in de geschiedenis van de sterrenkunde te verbinden met de duistere bladzijden van de holocaust. Fascinerend’ – Jim Heirbaut, De Ingenieur.
 • ‘Fascinerend, uiterst leesbaar boek. Het is de gave van Frank Westerman om op een enthousiasmerende manier allerlei ideeën met elkaar te verbinden’, Coen Peppelenbos, Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant.
 • ‘Een lyrisch verslag met een rijke thematiek die Westerman met verve behandelt in een weefsel van reportage, jeugdherinnering, essay, historische verhandeling en filosofische overpeinzing. Wie zijn eerdere werk kent, weet al dat hij kan schrijven en met veel zwier leidt hij de lezer door heden en verleden in Italië, Rusland en uiteindelijk India. [De kosmische komedie] is een heerlijk boek over de mens, de kosmos en het verlangen verder te reiken dan mogelijk lijkt. Het is een ode aan het oermenselijke verlangen te reiken naar het onmogelijke, naar de sterren en het heelal’ – NRC Handelsblad
 • ‘Duizelingwekkende vertelling over de band tussen hemel en hel. Bestel dat boek’, Peter de Brock, Het Parool.
 • ‘Op een Mulischiaanse manier legt Frank Westerman verrassende verbanden tussen de hemelse vergezichten die met de radiotelescopen in Westerbork worden geopend en de helse praktijken tijdens de Tweede Wereldoorlog op precies die plek – mensen die werden afgevoerd naar „de zwarte gaten op de kaart van het Duizendjarige Rijk.” – Reformatorisch Dagblad
 • ‘In een tocht langs sterrenkunde en ruimtevaart laat Frank Westerman zien hoe het reiken naar de sterren het menselijke tekort blootlegt. De kosmische komedie is een genot om te lezen. [De] meerwaarde ligt in de verbindingen die hij legt, tussen telescopen en raketten, hemel en hel, sterrenwacht en doorvoerkamp [Westerbork]. Ik heb zijn pad […] geboeid gevolgd.’ Oud-hoofdredacteur Willem Schoonen, Trouw.
 • De kosmische komedie […] staat vol heerlijke observaties die in je hoofd blijven rondzingen. Westerman kan betoverend schrijven.’ George van Hal, De Volkskrant.

BESTEL DE KOSMISCHE KOMEDIE

BESTEL DE KOSMISCHE KOMEDIE