Wat doe jij met je leven? – Jiddu Krishnamurti

BESTEL WAT DOE JIJ MET JE LEVEN?

Inspirerende wijsheid van een van de grootste denkers van onze tijd WIE BEN JE? WAT BEN JE? WAT VERLANG JIJ VAN HET LEVEN? Van relaties en liefde tot angst en eenzaamheid: in dit boek biedt Krishnamurti, een van de grootste filosofische leraren aller tijden, ons zijn inspirerende wijsheid om te navigeren door verschillende thema’s die we in het leven tegen kunnen komen. Hij laat zien hoe je het beste trouw kunt zijn aan jezelf, en beantwoordt vragen als ‘Wat is de betekenis van het leven?’ en ‘Hoe kan ik het leven ten volle leven?’.

Gelezen door miljoenen mensen uit allerlei kringen, maakt Krishnamurti ons duidelijk dat er geen pad is om te volgen, geen hogere autoriteit, geen goeroe, en dat hoe we ons leven leiden uiteindelijk onze eigen verantwoordelijkheid is.

BESTEL WAT DOE JIJ MET JE LEVEN?

VOORWOORD

Jiddu Krishnamurti (1895-1986) had Indiase ouders, kreeg zijn scholing in Engeland en gaf toespraken over de hele wereld. Hij gaf aan dat hij bij geen enkele kaste, nationaliteit of religie hoorde en was niet gebonden aan enige traditie.

Zijn teachings, die meer dan 20.000.000 woorden bevatten, zijn uitgegeven in meer dan 75 boeken, 700 audio-opnamen en 1200 beeldopnamen. Tot nu toe zijn ruim 4.000.000 exemplaren van zijn boeken verkocht in 22 talen. Samen met de Dalai Lama en Moeder Teresa werd Krishnamurti door Time Magazine uitgeroepen tot een van de vijf heiligen van de twintigste eeuw.

Vijfenzestig jaar lang reisde hij de wereld over, waarbij hij tot het eind van zijn leven op negentigjarige leeftijd grote groepen mensen spontaan toesprak. De afwijzing van elke vorm van spiritueel en psychologisch gezag, inclusief dat van hemzelf, is daarbij een fundamenteel thema.

Hij zei dat de mens zich door zelfkennis moet bevrijden van angst, conditionering, gezag en dogma. Hij suggereerde dat dit zal zorgen voor orde en werkelijke verandering in psychologische zin. Geen enkele politieke, sociale of economische strategie kan de door conflicten geplaagde, gewelddadige wereld transformeren tot een leven vol goedheid, liefde en compassie. Die kan alleen een transformatie ondergaan door een radicale verandering in individuele mensen, doordat zij alles zonder goeroe of georganiseerde religie zelf observeren.

Krishnamurti’s aanzien als origineel filosoof sprak zowel traditionele als niet traditionele denkers en filosofen aan. Staatshoofden, bekende natuurkundigen als David Bohm, vooraanstaande leiders van de Verenigde Naties, psychiaters, psychologen, religieuze leiders en hoogleraren gingen met Krishnamurti in dialoog. Studenten, leraren en miljoenen mensen uit allerlei kringen kwamen om hem te horen spreken en zijn boeken te lezen. Hij overbrugde de kloof tussen wetenschap en religie zonder vaktaal te gebruiken, waardoor zowel wetenschappers als gewone mensen zijn gesprekken over tijd, het denken, inzicht en de dood konden volgen.

Hij richtte stichtingen op in de Verenigde Staten, India, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Spanje, met de welomschreven taak de teachings te beschermen tegen verdraaiing en het werk te verspreiden, zonder het gezag om de teachings of de persoon te interpreteren of er iets goddelijks van te maken.

Bij het oprichten van de vele scholen in India, Engeland en de Verenigde Staten had Krishnamurti voor ogen dat onderwijs de nadruk zou moeten leggen op het begrijpen van de geest en het hart, niet alleen op academische en intellectuele vaardigheden. Daarbij moest het gericht zijn op vaardigheden in de kunst van het leven, niet alleen op de techniek waarmee mensen in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Krishnamurti zei: ‘Een school is toch een plek waar je leert over het leven in zijn totaliteit, over de heelheid ervan. Academische uitmuntendheid is absoluut noodzakelijk, maar een school is veel meer dan dat. Het is een plek waar zowel de leraar als de leerlingen niet alleen de buitenwereld bestuderen, de wereld van kennis, maar ook hun eigen denken, hun eigen gedrag.

Over zijn werk zei hij: ‘Er wordt geen geloof van je geëist of gevraagd, er zijn geen volgelingen, geen erediensten, je wordt nergens toe overgehaald, in wat voor richting dan ook. Pas dan kunnen we elkaar ontmoeten op hetzelfde podium, op hetzelfde terrein, op hetzelfde niveau. Dan kunnen we samen kijken naar het buitengewone fenomeen van het menselijk bestaan.’

Kieshore Khainar
Directeur van het Sanhyadri Study Centre
Krishnamurti Foundation India

INHOUDSOPGAVE

Voorwoord
Inleiding

Deel een – je ‘zelf’ en je leven

  1. Wat ben je?
  2. Wat wil je?
  3. Het denken, de denker en de gevangenis van het ‘zelf’
  4. Inzicht, intelligentie en revolutie in je leven
  5. Wegvluchten – entertainment – genieten
  6. Waarom zouden we moeten veranderen?
  7. Wat is het doel van het leven?

Deel twee – zelfkennis: de sleutel tot vrijheid

Angst
Boosheid en geweld
Verveling en interesse
Zelfmedelijden – verdriet – lijden
Jaloezie – bezitterigheid – afgunst
Verlangen en hunkering
Eigenwaarde: succes en falen
Eenzaamheid – depressie – verwarring
Niet zelfverbetering, maar eindigen van het zelf maakt een eind aan lijden

Deel drie – onderwijs, werk en geld

  1. Wat is onderwijs?
  2. Vergelijking en competitie, of samenwerking?
  3. Werk: hoe neem je die beslissing?
  4. Wat is de basis voor juist handelen?

Deel vier – relaties

  1. Wat is een relatie?
  2. Liefde – verlangen – seks – afhankelijkheid
  3. Familie en maatschappij: relatie of uitsluiting?
  4. Natuur en de aarde
  5. Het huwelijk: liefde en seks
  6. Passie
  7. Waarheid – God – de dood
  8. Meditatie is aandacht

Bronnen
Meer informatie

BESTEL WAT DOE JIJ MET JE LEVEN?

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN KRISHNAMURTI