Antonio Vivaldi (1678-1741) componeerde tijdens zijn leven in een hoog tempo meer dan vijfhonderd concerto’s. Vier daarvan ken je waarschijnlijk: De vier jaargetijden (Le Quattro Stagioni) of de 4 seizoenen. Waarom is De vier jaargetijden zo bekend geworden? En wat wil Vivaldi eigenlijk vertellen met dit meesterwerk? In de bovenstaande video vertelt Sander De Keere van Klara je wetenswaardigheden over De vier jaargetijden van Antonio Vivaldi! Hieronder volgt een uitvoering van de 4 seizoen die Amsterdam Sinfonietta en violiste Janine Jansen hebben verzorgd tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival in TivoliVredenburg Utrecht op 29 juni 2014.
Het concert is als volgt opgebouwd:
- La Primavera/Spring/Lente Spring Movement 1 (Allegro)
- Spring Movement 2 (Largo)
- Spring Movement 3 (Allegro)
- L’estate/Summer/Zomer Summer Movement 1 (Allegro non molto)
- Summer Movement 2 (Adagio)
- Summer Movement 3 (Presto)
- L’autunno/Autumn/Herfst Autumn Movement 1 (Allegro)
- Autumn Movement 2 (Adagio molto)
- Autumn Movement 3 (Allegro)
- L’inverno/Winter Winter Movement 1 (Allegro non molto)
- Winter Movement 2 (Largo)
- Winter Movement 3 (Allegro)
Vivaldi haalde zijn inspiratie voor de vier jaargetijden waarschijnlijk aan het of van Mantua, want daar was hij vanaf 1718 kapelmeester. Hij componeerde de vier jaargetijden in 1723. Twee jaar later, in 1725, werden die gepubliceerd in Amsterdam omdat de boekdrukkunst daar ver gevorderd was en omdat de Italiaanse componisten heel populair waren in Noord-Europa.
Hoe komt het dat De vier jaargetijden zo beroemd is? Is het misschien de naam die zoveel meer zegt dan een nummer, zoveel meer dan bijvoorbeeld Psalm 42 van Mendelssohn of de negende symfonie van Beethoven ? Als je naar De vier jaargetijden luistert, dan kan je een beeld vormen bij de muziek, er een programma in ontdekken: een verhaal verteld met muziek . En dat was in die tijd revolutionair. Iedereen kon zich iets voorstellen bij de concerto’s en dat maakte van het werk een gigantisch schot in de roos. Hoe gaat dat verhaal van De vier jaargetijden nu eigenlijk?
Het begint in De Lente. Je hoort de vogels zingen en de beekjes stromen. Er is een zacht briesje, maar af en toe zijn er nog wat grillen van april en kan er een stevige storm opsteken.
In De Zomer gaat alles wat langzamer. We horen het gezang van de koekoek en de tortel. Maar plots steekt er een noordenwind op. In het laatste deel van De Zomer gaat het stevig stormen.
In De Herfst feesten de boeren erop los omdat ze een rijke oogst hadden, maar sommige boeren kijken wat te diep in het glas. De noten gaan omlaag en struikelen naar beneden, net zoals de boer in het verhaal, die eerst wat danst en uiteindelijk in slaap valt.
En dan De Winter. Wat doe je dan? Beven van de kou natuurlijk. Met je tanden klapperen. Of gezellig binnen zitten bij het vuur van de haard terwijl er buiten sneeuw valt.
De vier jaargetijden ligt heel gemakkelijk in de oren omdat de melodieën van Vivaldi herkenbaar zijn. Er komen thema’s in terug, net zoals een refrein in popmuziek. Daardoor houdt Vivaldi onze aandacht vast en blijven we altijd hetzelfde beeld voor ogen houden. Al die dingen: de duidelijke naam, het visuele van de muziek en de fijne, herkenbare melodieën, dat zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat velen De vier jaargetijden kennen.