Vijf boeken van filosoof Coen Simon, spreker op het symposion ‘Ode aan het verlangen’ op zondag 21 mei 2023

LEES OVER HET SYMPOSION ODE AAN HET VERLANGEN OP ZONDAG 21 MEI 2023

1 Wachten op geluk, een filosofie van het verlangen
De moderne mens verlangt te veel, tenminste zo luidt de zelfdiagnose van Coen Simon, spreker op het symposion ‘Ode aan het verlangen’ op zondag 21 mei 2023 in Bilthoven. Dus storten we ons massaal op zelfontplooiing. Want als we weten wie we zijn, weten we beter wat we echt willen. Alleen zien we één vraag over het hoofd: biedt de wereld ooit wat we willen? Helaas, de wereld is geen etalage vol met waren die onze verlangens kunnen bevredigen. En onze verlangens zijn niet te bevredigen als een lege maag. In ‘Wachten op geluk’ duikt filosoof Coen Simon in zijn persoonlijke gevoelens van hoop, heimwee, jaloezie, troost, geduld en schaamte en toont de verrassende wijsheid van het verlangen: het is niet de vervulling, maar het is het verlangen zelf dat zin geeft aan het leven.

LEES MEER OVER WACHTEN OP GELUK

BESTEL WACHTEN OP GELUK

2 Filosoferen is gemakkelijker als je denkt, leren denken zonder dogma’s
In ‘Filosoferen is makkelijker als je denkt’ maakt filosoof Coen Simon korte metten met de clichés en dogma’s van onze tijd. Met grote stelligheid wordt er van alles beweerd: dat je eruit moet halen wat erin zit, dat je moet durven kiezen, dat meten weten is en dat je kúnt als je maar wílt. De vraag is: hoe komen we aan al die wijsheid? En belangrijker nog: hoe komen we er vanaf? Het antwoord is: door te denken. Niet als de wiskundige of de detective die zoekt naar oplossingen, maar als de filosoof die weet dat het leven geen puzzeltje is. Met humor beschrijft Coen Simon in ‘Filosoferen is makkelijker als je denkt’ hoe je kunt denken zonder dogma’s.

BESTEL FILOSOFEREN IS GEMAKKELIJKER ALS JE DENKT

3 Pleidooi tegen enthousiasme, als waarheid een kwestie van smaak wordt
Hoe hartstochtelijk we ook pleiten voor een betere wereld, we kunnen niet ontkennen dat naast geestdrift vooral onmacht domineert. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het nihilisme echt wortel geschoten. Iedereen kan alles geloven, zonder buiten de boot te vallen. Want wat je ook bent, antivaxer, klimaatontkenner, marxist of neoliberaal, je hebt altijd genoeg volgers in je bubbel. Niet de waarheid, maar het enthousiasme is het overtuigingsmiddel. ‘Mensen kopen niet wát jij doet, maar waaróm je het doet,’ is het motto van een TED Talk met miljoenen views. En zo is het, we horen liever ideas worth spreading. Coen Simon waarschuwt voor de gevolgen van deze geestdrift, die zo gemakkelijk zonder feiten kan. Want terwijl enthousiasme viraal gaat, ligt de waarheid in het midden – ergens tussen glutenvrije onzin en feitenvrije bullshit.

BESTEL PLEIDOOI TEGEN ENTHOUSIASME

4 Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, zelfhulp voor denkers tobbers en narcisten
Wie ben ik? Wat kan ik? Wat voel ik? De tijdschriften- en boekenindustrie tiert welig op deze vragen, maar het samenstellen van lijstjes over jezelf kan in het oneindige doorgaan, want jezelf zul je niet vinden. In zes persoonlijke essays maakt Coen Simon korte metten met de heersende zelfhulpcultuur, die zich inmiddels tot in alle uithoeken van de samenleving heeft genesteld: iedereen zijn eigen feestje, zijn eigen mening, zijn eigen leven en zelfs zijn eigen dood. Simon analyseert niet alleen scherp hoe egocultuur leidt tot massacultuur en veel levenskunst tot schaamteloosheid, hij biedt ook een uitweg: geef je over aan het ritme van de wereld en word wie je bent! Waarom we onszelf zoeken maar niet kunnen vinden is de beste zelfhulp voor denkers, tobbers en narcisten.

BESTEL E-BOOK WAAROM WE ONSZELF ZOEKEN MAAR NIET VINDEN

5 Het huishouden van onze verlangens, over de behoefte aan dingen die we niet nodig hebben
In ‘Het huishouden van onze verlangens’ volgt filosoof Coen Simon de gangen van onze verlangens, schulden en verspillingen. Op zoek naar de oorsprong van de economie stuit hij op een schuld die nooit kan worden afgelost: het menselijk tekort. Hoe rationeel we de schaarse middelen ook verdelen, dit debet blijft altijd staan. We doen alles om maar van ons schuldgevoel af te komen, zelfs verspillen. Het doel van de economie is dan ook nooit de nul op de eindbalans. Elke economie is volgens Simon een huishouden van onze verlangens, een spel met de dingen die we niet nodig hebben. Alleen dit spel kan ons afleiden van het gat in de zin van het bestaan, een gat dat vele malen groter is dan het gat in onze hand. Eerder verschenen als ‘Schuldgevoel’ (Essay Maand van de Filosofie 2013).

BESTEL HET HUISHOUDEN VAN ONZE VERLANGENS

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN SPREKERS OP HET SYMPOSION OP 21 MEI