LEES MEER OVER OPTREDENS VAN DE TWEE SCHRIJVERS OP ZONDAG 22 MEI 2022
1. Ik heb een fiets gekocht – Gershwin Bonevacia
‘Ik heb een fiets gekocht’ is het poëziedebuut van Gershwin Bonevacia. Hij heeft de bundel, die eerst in eigen beheer is uitgegeven, eigenhandig tot een underground classic gemaakt door 5.000 exemplaren uit zijn koffer te verkopen. Toen hij stadsdichter van Amsterdam werd, wilden meer en meer mensen het lezen. Binnen de kortste keren was de voorraad op. Nu is zijn debuut eindelijk in herdruk, herzien en opnieuw vormgegeven. Met oog voor duurzaamheid en gerechtigheid kijkt Bonevacia kritisch naar de kaders die ons worden opgelegd. Hij filosofeert met hetzelfde gemak over identiteit en onderwijs als over Kanye West en Harry Potter.
BESTEL IK HEB EEN FIETS GEKOCHT
2. Toen ik klein was, was in niet bang – Gershwin Bonevacia
Maak kennis met Gush, de 10-jarige Gershwin Bonevacia die opgroeit in Rotterdam-Zuid. Hij is rebels en onbevangen, ondanks dat hij het thuis niet breed heeft, moeilijk meekomt op school en worstelt met dyslectie en racisme. Maar Gush is niet bang. Achteraf vraagt Gershwin zich af: Gush, waarom was je niet bang? In Toen ik klein was, was ik niet bang gaat Gershwin Bonevacia in dialoog met zijn 10-jarige ik middels een reeks zelfportretten en een veelheid aan herinneringen over zijn worsteling met dyslectie, migratie, onveilig opgroeien en zijn droom om ooit astronaut te worden. Een diepgravend onderzoek naar familiebanden, onverwerkte trauma’s, vergeten geschiedenis en kind-zijn. Toen ik klein was, was ik niet bang is een ode aan zijn jonge onbevreesde ik en een verwoede poging om die weer meer onderdeel van Gershwin Bonevacia te maken. Gershwin Bonevacia (1992) is dichter, schrijver en spoken-word-artiest. Sinds 2019 is hij Stadsdichter van Amsterdam. In september verschijnt zijn vertaling van het kinderboek Change Sings van de Amerikaanse spoken-word-artiest Amanda Gorman.
BESTEL TOEN IK KLEIN WAS, WAS IK NIET BANG
3. Reistijd, bedtijd, ijstijd – Marjolijn van Heemstra
In een poging de tijd te grijpen, geven we hem namen. Maar de tijd luistert niet. Of luisteren wij niet? Marjolijn van Heemstra gaat in deze bundel op zoek naar wat ons steeds ontglipt. Het is moeilijk te bevatten dat dit bestaan, de volledige weg van schreeuw tot zucht, zal worden samengevat in een kleine streep van geboorte- naar sterftejaar. Marjolijn van Heemstra (1981) is theatermaker, dichter en schrijver. Haar laatste roman En we noemen hem is bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs en heeft op de shortlist gestaan van de Libris Literatuur Prijs. Reistijd, bedtijd, ijstijd is haar eerste dichtbundel bij Das Mag.
BESTEL REISTIJD, BEDTIJD, IJSTIJD
4. In lichtjaren heeft niemand haast – Marjolijn van Heemstra
Als we in deze tijd ergens te weinig van hebben, dan is het ruimte. Ruimte in onze agenda’s. Ruimte in ons hoofd. Ruimte in ons leven. Maar wat als we het bestaan vanaf de grootst denkbare afstand bekijken? Marjolijn van Heemstra neemt je mee op een intrigerende reis door de ruimte die we op aarde missen, en de ruimte die ons tegelijkertijd overal omringt. Langs de vierkante meters waarop we elkaar in de weg lopen, tot de cirkels die we trekken om de zon. Want terwijl de wereld benauwender wordt en ons leven gehaaster, ontdekte ze: in lichtjaren heeft niemand haast.
BESTEL IN LICHTJAREN HEEFT NIEMAND HAAST
LEES MEER OVER OPTREDENS VAN DE TWEE SCHRIJVERS OP ZONDAG 22 MEI 2022
Mooi, wat er verteld word.
Daar hebben we de afgelopen 2 jaar de tijd voor gekregen, het besef dat het anders moet, anders kan.
Je hoeft niet een ruimtevaarder te zijn om tot dat besef te komen, maar het vraagt veel van iedereen om tot deze bewustwording te komen, dit om te zetten in een zienswijze en dan een gedragsverandering.
Wat mij persoonlijk ook geholpen heeft is het boek : het drielichamen probleem te lezen, eerste deel van een trilogie geschreven door de Chineze schrijver Cixin Liu.
Half wetenschappelijk, half roman.
Over het zoeken naar en contact krijgen met een buitenaardse intelligentie.