Vijf boeken van Karen Armstrong: Compassie, Islam, God, Paulus en De heilige natuur

1 Compassie
Karen Armstrong duidt in dit pleidooi voor meer begrip en gevoel voor medemensen die ongeacht ras of geloof in feite in de basis allemaal hetzelfde willen als jijzelf. Ze roept op om het reptielenbrein te temperen en anderen zo te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Open deur? Wellicht maar wel waard om daar weer eens bij stil te staan en te checken hoe jij zelf met dit soort zaken omgaat. Het is geschreven in een gemakkelijk leesbare stijl en is inspirerend en informatief. De lezer krijgt een beeld van compassie of mededogen in de praktijk door de eeuwen heen. De schrijfster weet van begin tot eind te boeien.

LEES HET BEGIN VAN COMPASSIE EN BEKIJK DE VIDEO

BESTEL COMPASSIE

2 Islam – Geschiedenis van een wereldgodsdienst
In ‘Islam, Geschiedenis van een wereldgodsdienst’ geeft Karen Armstrong niet alleen een overzicht van 1500 jaar islamitische geschiedenis, maar verschaft zij de lezer ook tal van feiten en wetenswaardigheden over de hedendaagse islam. Islam verbreedt daarmee onze horizon, en geeft inzicht in tal van actuele kwesties: van de Taliban in Afghanistan tot anti-moslimgevoelens in de Verenigde Staten. In de voor haar zo karakteristiek elegante, weloverwogen en toegankelijke stijl voert Armstrong de lezer mee in haar verhaal, van de zesde-eeuwse profeet Mohammed tot het heden.

BESTEL ISLAM- GESCHIEDENIS VAN EEN WERELDGODSDIENST

3 Een geschiedenis van God- Vierduizend jaar jodendom, christendom en islam
Het idee van één goddelijk wezen bestaat al vierduizend jaar. In dit boek onderzoekt Karen Armstrong het ontstaan en de ontwikkeling van dat idee in het jodendom, het christendom en de islam. Wat zijn de verschillen en wat de overeenkomsten? In dit belangrijke en controversiële boek beschrijft Armstrong niet een geschiedenis van God zoals hij ‘is’, maar de manieren waarop de mens in hem gelooft. Ook stelt ze de vragen: wat betekent God tegenwoordig nog? Heeft hij wel toekomst? en zo niet, hebben we dan een vervanging nodig?

BESTEL EEN GESCHIEDENIS VAN GOD

4 Paulus – Onze liefste vijand
In deze prachtig geschreven, diep doorvoelde monografie wijdt Karen Armstrong ze zich aan de apostel Paulus – die geldt als de eerste christelijke schrijver en auteur van veertien van de zevenentwintig boeken van het nieuwe testament. Maar Armstrong laat zien dat hij meer invloed op de verspreiding van het christendom heeft gehad dan enige andere historische figuur. Het was Paulus die in de eerste eeuw de eerste kerken stichtte in Europa en Azië. Het was Paulus die een kleine religieuze sekte transformeerde tot de grootste godsdienst die de Westerse beschaving heeft opgeleverd. En het was Paulus die het revolutionaire idee ontwikkelde dat Christus symbool zou kunnen staan voor de mogelijkheid van transcendentie.
Paulus’ beslissende rol in de ontwikkeling van het christendom heeft hem geliefd gemaakt, maar heeft ook weerstand opgeroepen. Terwijl we weinig weten over sommige aspecten in het leven van Paulus – zijn opvoeding, de details over zijn dood – is zijn dramatische visioen van God op de weg naar Damascus een van de krachtigste verhalen uit de geschiedenis van het christendom.

LEES HET BEGIN VAN PAULUS – ONZE LIEFSTE VIJAND

BESTEL PAULUS – ONZE LIEFSTE VIJAND

5 De heilige natuur
Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis werd de natuur als heilig beschouwd en geloofde men dat God of de goden in de natuur alomtegenwoordig waren. Dat gold voor bijna alle culturen en religieuze tradities ter wereld. Toen de westerse mens in de zeventiende eeuw God en de natuur van elkaar scheidde, was dat méér dan een breuk met duizenden jaren van verworven wijsheid en ervaring: we zagen er de legitimatie in om onze omgeving te plunderen en onszelf op een destructieve manier boven de natuur te plaatsen.
Karen Armstrong stelt dat het niet genoeg is om ons gedrag te veranderen als we de dreigende milieuramp willen afwenden: we moeten leren anders te denken en te voelen over onze natuurlijke omgeving. Ze is ervan overtuigd dat ons religieus erfgoed ons kan leren hoe we de spirituele band met de natuur kunnen herstellen. In elk hoofdstuk van De heilige natuur behandelt ze een thema dat centraal staat in de wereldgodsdiensten – van dankbaarheid en compassie tot opoffering en geweldloosheid – en laat ze zien hoe we een andere manier van denken en voelen kunnen ontwikkelen om opnieuw contact te maken met de natuur.

LEES BOEKBESPREKING OVER DE HEILIGE NATUUR UIT LOGON

BESTEL DE HEILIGE NATUUR