TAFELGESPREKKEN OP 30 NOVEMBER 2024 – MEER LEZEN EN AANMELDEN
Tijdens de tafelgesprekken die op zaterdag 30 november 2024 worden georganiseerd door Stichting Rozenkruis op het landgoed Renova in Bilthoven, is Ingmar de Boer één van de sprekers. Hij houdt een inleiding namens de Theosofische vereniging. Hieronder volgen korte beschrijvingen van de vijf bovenstaande boeken over theosofie.
1 Theosofie, perspectieven voor een allesomvattende levensfilosofie – Charles J. Ryan, Gertrude W. van Pelt-Leoline en L. Wright
Het boek THEOSOFIE geeft een helder en compact overzicht van de grondleringen van de Oude Wijsheid. In vijf hoofdstukken passeren de onderwerpen ‘Wat is Theosofie?’, ‘De zevenvoudige samenstelling van de mens’, ‘Karma – Wet van oorzaak en gevolg‘, ‘Reïncarnatie – Wet van herbelichaming’ en ‘Wat gebeurt er na de dood?’. Deze onderwerpen worden in de breedte en diepte besproken en laten zien dat de Theosofie Goddelijke Wijsheid is. Het is de majestueuze archaïsche Wijsheid-Religie, en is de formulering in menselijke taal van de aard, structuur, oorsprong, bestemming en werkingen van het Kosmisch Universum en van de onnoemelijke grote aantallen wezens die het bewonen.
BESTEL THEOSOFIE – PERSPECTIEVEN VOOR EEN ALOMVATTENDE LEVENSFILOSOFIE
2 Sleutel tot de theosofie – H.P. Blavatsky
Na publicatie van De geheime leer kreeg H.P. Blavatsky veel verzoeken om een eenvoudiger uiteenzetting van de oude wijsheid. Ze reageerde hierop met De sleutel tot de theosofie, geschreven in vraag-en-antwoord-stijl. Wat is theosofie? Wat is het beleid van de Theosophical Society? Wat maakt iemand tot theosoof? Wat is karma? Wat is reïncarnatie? Wat gebeurt er na de dood? Wat is praktische theosofie? Wie zijn de mahatma’s? Ze besluit het boek met een blik op de toekomst van de TS. Achterin is een verklarende woordenlijst opgenomen.
BESTEL SLEUEL TOT DE THEOSOFIE
3 Theosofie, eeuwige wijsheid voor deze tijd – Arend Heijbroek en Els Reyneker
Dit boek gaat over die aspecten van theosofie die betrekking hebben op ons eigen spirituele leven, en die ons kunnen helpen antwoorden te vinden op de uitdagingen van deze tijd. Het behandelt in korte inleidende hoofdstukken de meest relevante thema’s. Na kennismaking met een aantal fundamentele uitgangspunten van theosofie komen aan de orde: het scheppingsproces, het esoterisch mensbeeld, karma en reïncarnatie, tussen sterven en geboorte, het spirituele pad, meditatie, de Mahatma’s en praktische onderwerpen zoals ethische vraagstukken en wetenschap.
LEES MEER OVER THEOSOFIE, EEUWIGE WIJSHEID VOOR DEZE TIJD
BESTEL THEOSOFIE, EEUWIGE WIJSHEID VOOR DEZE TIJD
4 Oceaan van theosofie – William Quan Judge
W.Q. Judge bespreekt op een eenvoudige manier de basisgedachten van de theosofie en licht o.a. de volgende onderwerpen toe: theosofie en de meesters; de zevenvoudige samenstelling van de mens; het astrale lichaam; reïncarnatie; karma; de aardketen; cyclussen; spiritisme, paranormale vermogens en verschijnselen. Zijn uiteenzettingen over de bewustzijnstoestanden na de dood in kamaloka en devachan zijn bijzonder verhelderend.
5 Theosofie in de Qabalah – G.F. Knoche
Wat zijn de essentiële leringen van de qabbalah, de joodse esoterische wijsheid die gedurende duizenden jaren van leraar aan leerling is overgedragen? In deze heldere presentatie richt Grace F. Knoche (ook auteur van onder andere Mysteriescholen door de eeuwen heen) zich op de belangrijkste qabbalistische thema’s: de emanatie van het heelal, de sefiroth-levensboom en zijn symboliek betreffende de kosmos en de mens, de vier werelden van schepping, de vier Adams of hemelse archetypen, en de samengestelde structuur van ons wezen in relatie tot slaap, dood en inwijding. Om de betekenis ervan te verduidelijken vergelijkt de schrijfster qabbalistische begrippen en symbolen met equivalenten in de hedendaagse theosofie, vooral in de werken van H.P. Blavatsky en G. de Purucker, waaruit blijkt dat de qabbalah één van de stromen is van de universele wijsheid-traditie van de mensheid. Hoewel Theosofie in de qabbalah met wetenschappelijke nauwkeurigheid is geschreven, richt het zich op een breed publiek. Het boek schetst de hoofdlijnen van de qabbalistische filosofie en besteedt aandacht aan de diepere betekenis achter de specialistische terminologie ervan.