Wat wordt het beste spirituele boek 2018 ? VBK media is steeds de grote winnaar van deze CPNB-verkiezing

Het is weer de maand van de spiritualiteit, een jaarlijkse campagne van de stichting CPNB  (Collectieve Promotie van het Nederlandse Boek) om de verkoop van spirituele boeken een boost te geven. Dat is een prijzenswaardig initiatief, dat de commercieel gerichte CPNB heeft in 2013 heeft overgenomen van de meer redactioneel ingestelde organisaties als Trouw, KRO-NCRV en Uitgeverij Ten Have. Van 2007 t/m 2011 werd er jaarlijks in november een week van de spiritualiteit georganiseerd. Sinds 2013 wordt de jaarlijkse maand van de spiritualiteit gehouden van medio januari tot medio februari. Aan elke maand van de spiritualiteit is een thema en een essay verbonden. Bovendien wordt in de maand van de spiritualiteit het beste spirituele boek  van het jaar gekozen. Hieronder volgt een overzicht van de winnende titels en auteurs.

2013 Spirituele oplossingen, Deepak Chopra – VBK media (Kosmos uitgevers)
2014 Ik heb de tijd, Paul Loomans – VBK media (Ankh Hermes)
2015 Liefdesbang, Hannah Cuppen – VBK media (Ankh Hermes)
2016 Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?, Inez van Oord – VBK media (Kosmos uitgevers)
2017 Rusteloosheid, Ignaas Devisch – de Bezige bij
2018 Steeds leuker – VBK-media (Kosmos uitgevers)

Wat de uitslag ook was. Ten aanzien van het beste spirituele boek was er steeds één echte grote winnaar:  VBK-media. Sinds 2013 werd de prijs voor het beste spirituele boek van het jaar steeds uitgereikt aan een titel die wordt uitgegeven door een merk van VBK-media, met uitzondering van 2017 (toen ging de prijs naar een uitgave van De bezige bij).

Van de zes genomineerde titels van 2018, zijn er vijf van VBK-media. Puur toeval natuurlijk, want alles gaat heel eerlijk. Alle betrokken organisaties zijn volkomen integer. Financiële belangen spelen geen rol. Alles wordt gedaan om werkelijk het allerbeste spirituele boek van het jaar vast te stellen! 

Wat houdt de prijs voor ‘het beste spirituele boek’ precies in? De auteur ontvangt een oorkonde in de vorm van een blok hout met een kunststof vlam daarop. Verder mag de uitgever op de winnende titel een sticker plakken met de vermelding ‘beste spirituele boek van ….’ Het meest interessant is natuurlijk de aandacht die de media besteden aan de winnende titel omdat dat verkoopbevorderend werkt.

Voor degenen die de verkiezing ‘Het beste spirituele boek boek’ de afgelopen jaren nauwkeurig hebben gevolgd, is het niet zo moeilijk om alle trucs die de CPNB uit de kast trekt te doorzien. Het lijkt erop dat de CPNB de volgende uitgangspunten hanteert voor de verkiezing ‘het beste spirituele boek van het jaar’:

  • Het begrip ‘spiritualiteit’ wordt zo breed mogelijk ingevuld om de verhoging van de omzet van spirituele boeken te maximaliseren
  • Nederlandse uitgevers van boeken van het genre ‘spiritueel’ verkopen meer ‘spirituele’ titels uit hun fonds
  • Ook boekwinkels verkopen meer ‘spirituele boeken’
  • Uitgevers die niet aangesloten zijn bij de achterban van CPNB komen theoretisch wel, maar in de praktijk niet in aanmerking voor de shortlists ‘Het beste spirituele boek’
  • In de shortlist worden altijd titels opgenomen die in het buitenland goed worden verkocht
  • De winnaar van ‘Het beste spirituele boek’ is bij voorkeur een bekende Nederlander met een goed verhaal omdat daardoor media-aandacht wordt gecreëerd
  • Het doel heiligt de middelen

Als spiritualiteit wordt gedefinieerd als bewust werken aan het vormen en instandhouden van een levende verbinding tussen de horizontale dimensie, de aardse wereld van ruimte en tijd, en de verticale dimensie, een geestelijke wereld die uitstijgt boven ruimte en tijd, dan zijn de keuzen voor het beste spirituele boek in 2015, 2016 en 2017 niet zo geslaagd geweest omdat die boeken psychologisch van aard zijn en maar weinig met spiritualiteit te maken hebben. Ze kunnen natuurlijk bijzonder waardevol zijn voor vele lezers, maar dat betekent niet dat ze spiritueel zijn.

 

En dat is de spagaat die intrinsiek aanwezig is in de CPNB-campagne ‘Het beste spirituele boek’. De campagne is bedoeld om de omzet binnen het genre ‘spiritualiteit’ te vergroten, maar werkelijke spiritualiteit is niet populair, want je mens- en wereldbeeld wordt erdoor op losse schroeven gezet, je ego wordt erdoor aangetast en er wordt een toewijding en een overgave gevraagd die niet zo gemakkelijk is op te brengen.

Zodra een mens werkelijk ernst gaat maken met spiritualiteit, ontstaan er onvermijdelijk innerlijke conflicten, en het vraagt heel wat aandacht tijd en doorzettingsvermogen om die te overwinnen. Werkelijke spiritualiteit transformeert vanuit een diep niveau, feel-good spiritualiteit is niet transformerend en kan je gevangen houden in begoochelingen. De meeste boeken in het genre dat wordt aangeduid met ‘spiritualiteit’ spelen vooral in op behoeften van het ego en niet of nauwelijks op de behoeften van de ziel.

In onze maatschappij worden werkelijk spirituele boeken zelden bestsellers. Vaak geldt zelfs de vuistregel: hoe spiritueler een boek, des te slechter wordt het wordt verkocht. De Bijbel is een uitzondering die de regel bevestigt. Dat heeft vooral te maken met de vele en vaak eeuwenoude culturen die zich ermee hebben verbonden.

De meeste mensen in West-Europa hebben weinig met spiritualiteit. Niet eens zozeer omdat ze daar intrinsiek niet ontvankelijk voor zouden zijn, maar gewoon omdat ze daar ideeën over hebben die grotendeels onjuist zijn, en er niet of op een onjuiste wijze in zijn onderwezen. Dat betekent ook dat er vraagtekens kunnen worden gezet bij het bepalen van ‘Het beste spirituele boek’ door het publiek.

Om een afgewogen stem uit te brengen voor ‘Het beste spirituele boek’ uit een shortlist van vijf of zes boeken moet je niet alleen ervaring hebben met werkelijke spiritualiteit, je zou ze eerst ook allemaal moeten lezen. Wie neemt de moeite om dat werkelijk te doen voordat zij of hij een stem uitbrengt op de website, dit jaar in ruil voor kans op een saunabon voor twee personen die onder vijf stemmers worden verloot?

Werken met een vakjury die de winnaar bepaalt – zoals dat in 2016 en 2017 is gedaan door de CPNB – is inhoudelijk veel sterker, maar daarmee creëer je weinig betrokkenheid en verzamel je geen e-mail adressen voor follow-up die kan leiden tot extra boekenverkoop.

Bij allerlei verkiezingen via stemmen op internet geldt meestal dat degene met het grootste netwerk van loyale connecties de winnaar wordt. Vanuit dit gezichtspunt zou de intrigerende titel  Steeds leuker – schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven  het beste spirituele boek van 2018 moeten worden. De jonge en sympathieke internet-ondernemer Jelle Hermus heeft dit boek geschreven voor zijn online-business, die hij nauwkeurig heeft opgebouwd volgens de regels van de kunst zoals die worden onderwezen door Amerikaanse internet-goeroes zoals Brendon Burchard, Jeff Walker en Eben Pasen die peperdure online- en offline-trainingen verkopen. Op de flaptekst van dit boek is onder andere te lezen:

‘Jelle Hermus is oprichter van online platform soChicken.nl – waar maandelijks ruim 600.000 mensen komen broeden op een leuker leven. Zijn wekelijkse nieuwsbrief wordt gelezen door meer 140.000 mensen en zijn populaire Broednest cursussen hebben duizenden mensen geholpen om het leven stap voor stap steeds leuker te maken.’

Dat zijn aantallen waar de andere kanshebber voor het beste spirituele boek 2018 – Inez van Oord, oprichtster van onder andere de tijdschriften Seasons en Happinez – niet tegenop kan, ook niet met advertenties op haar Facebook-pagina die zij heeft ingezet. Zij is niet gericht op content-marketing en internet-marketing, maar op publiciteit via de media. Zo zijn er artikelen over haar boek verschenen in onder andere Trouw, Woord & weg (van de Protestantse Kerk) en uiteraard Happinez. Verder sprak ze over Rebible als gast in onder andere het televisieprogramma’s Het Vermoeden en Max vandaag,  en het radioprogramma ‘Zin in weekend’ van Annemiek Schrijver.

Philip Troost maakt met zijn boek ‘Gewoon God’ weinig kans. Het onderwerp is te beladen en bovendien is hij niet bekend en heeft hij een relatief klein netwerk. De drie resterende titels zijn van buitenlandse auteurs. Zij zullen hun titel in Nederland zeker niet gaan promoten door mensen op te roepen te gaan stemmen, Eén van hen is vorig jaar op 39-jarige leeftijd is overleden: Nina Riggs, een achter-achter-kleindochter van de beroemde Amerikaanse transcendentalist Ralph Waldo Emerson. In haar boek, gebaseerd op haar blog, beschrijft deze Amerikaanse schrijfster hoe ze omging met de diagnose een ongeneeslijke en dodelijke vorm van borstkanker te hebben. Geen gezellig onderwerp dus, en niet zo interessant voor de media. Toch heeft het comité dit boek opgenomen in de shortlist, waarschijnlijk omdat het boek in het buitenland wel goed verkoopt en het gaat over een thema waar heel veel mensen in de praktijk mee te maken hebben.

Andere boeken die het in het buitenland goed doen zijn ‘De kracht van betekenis’ van  Emily Esfahani Smith en ‘De kracht van stilte’ van Kankyo Tannier. Dat betekent dat ze waarschijnlijk ook in Nederland goed zullen worden verkocht, zeker omdat er in diverse Nederlandstalige media ook aandacht aan is besteed.

Vorig jaar maakte de CPNB de blunder door alleen titels van buitenlandse auteurs in de shortlist op te nemen, alsof er geen Nederlandse boeken zijn die in aanmerking komen voor het predikaat ‘Het beste spirituele boek’. Uiteraard kwam dat ook omdat omzetmaximalisatie en spiritualiteit moeilijk te verenigen zijn. De vakjury mocht in 2016 en 2017 uit de door de CPNB vastgestelde shortlist de winnende titel kiezen. Geen taak om vrolijk van te worden als een opdrachtgever die niets van spiritualiteit weet boeken selecteert waaruit deskundige juryleden ‘het beste spirituele boek’ moeten kiezen.

De Vlaming Ignaas Devish – hoogleraar filosofie, medische filosofie en ethiek aan de universiteit Gent – de prijs ‘Het beste spirituele boek 2017’ van juryvoorzitter Jacobine Geel in haar KRO-NCRV programma ‘Jacobine op zondag’ op 29 januari 2017. Waarschijnlijk zou het wat te duur worden om een Amerikaan te laten invliegen. En bovendien zou het op weerstand stuiten om een Nederlandse prijs uit te reiken aan een auteur die geen Nederlands spreekt en de Nederlandse cultuur niet van binnenuit kent. Prijzenswaardig is de winnende titel deze keer niet naar een titel met een merk van het uitgeversconcern VBK-media ging, maar naar De bezige bij, de grootste literaire uitgeverij van Nederland.

Twee jaar geleden ontving Inez van Oord de prijs ‘Het beste spirituele boek’ haar eerste boek Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? in de uitzending Jacobine op zondag op 26 januari 2016. Dat is best een aardig boek, maar wel wat oppervlakkig en rommelig, en niet echt spiritueel. Het ligt helemaal in het verlengde van de feel-good spiritualiteit waarmee het tijdschrift Happinez zo groot en succesvol is geworden. De vakjury die toen nog maar net was ingesteld, en bestond uit Jacobine Geel (theologe en presentatrice KRO-NCRV), Marije van Beek (redacteur Trouw) en Kitty Geerts (werkzaam bij een boekwinkel) – en waaraan voor 2018 Bea Richter (medewerker bij Idea cultuur is toegevoegd – was gedwongen om bij haar keuze ernstig rekening te houden met de belangen van de CPNB. Een campagne heeft namelijk meestal meer impact als mensen en uitgeverijen met naam en faam bij betrokken zijn.

Het tweede boek van Inez van Oord Rebible – ontdekking van vergeten verhalen is aanzienlijk beter dan haar eerste boek: gebaseerd op een interessante premisse, inhoudelijk sterk en fraai vormgegeven (al moet je er wel van houden). Het verhaal eromheen klopt. Inez van Oord heeft voor haar werk geshopt bij allerlei spirituele stromingen en leraren, maar liet de Bijbel liggen omdat ze was opgegroeid in een christelijke traditie waarin zij heel duidelijk sprake een vorm van bewustzijnsvernauwing ervoer. Met haar broer, theoloog en dominee, bezocht ze de plekken die in bijbelverhalen worden genoemd en ze besprak met hem mogelijke betekenissen van die oeroude verhalen. Vanuit haar inzichten uit andere spirituele tradities herontdekte ze de waarde van bijbelverhalen.

Vanuit authentieke spirituele tradities met nieuwe ogen kijken naar oude bijbelteksten. Dat doet Inez van Oord in haar boek Rebible, en dat wordt op deze website gedaan in het gratis online-programma ‘Mysteriën en uitdagingen van geboorte, leven en dood’. Die benadering is in overeenstemming met de visie van Jacobine Geel, die naar aanleiding van de herdenking van 500 jaar Reformatie voor KRO-NCRV vijf interessante afleveringen maakte van Jacobine en de Bijbel, die dagelijks zijn uitgezonden van 30 oktober tot en met 3 november 2017.

In de uitzending van televisieprogramma ‘koffietijd’ op maandagmorgen 15 januari 2018 gaf Jacobine Geel een toelichting op ‘het beste spirituele boek 2018’. Daarin vertelde zij onder meer:

“Wat ik wel een mooie omschrijving vindt van spiritualiteit – ooit gelezen ergens – opvlucht van de geest. En waarom vind ik dat mooi? Dat je als het ware even wordt opgetild uit het gewone dagelijkse boodschappen, werken blue monday gevoel vanuit een ander perspectief naar je leven kijkt en denkt ‘o nu zie ik een richting die ik niet zag toen ik gewoon rechtdoor ging’, en daar dan mee aan de gang gaat. Want dat is spiritualiteit ook, het is ook werken, toewijding, tijd investeren, trainen. Dus eigenlijk is het helemaal niet zo zweverig, juist met beide benen op de grond, op een steviger en meer van richting voorziene manier.

Ik kom uit een godsdienstige traditie, dus daar is spiritualiteit natuurlijk een element. Dat is ‘hoe leef ik hier met mijn medemens op aarde?’, maar ook ‘hoe verbind ik dat met het gevoel dat het niet alleen om mij gaat, maar dat er nog een dimensie is?’. Hoe je die dimensie ook benoemt, die is in een godsdienstige traditie natuurlijk altijd aanwezig. Een element daarvan zou je God kunnen noemen. Het is horizontaal en het is ook een beetje verticaal. Dat kun je heel spiritueel maken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik kom wel uit een christelijke traditie waarin bijvoorbeeld de christelijke mystiek altijd een heel belangrijke stroming is geweest. En dat is heel spiritueel. Dat is heel erg je toeleggen op een leven dat gewijd is aan een bepaalde opdracht of relatie met God of whatever.

Bij de boeken die genoemd zijn voor het beste spirituele boek 2018 is de voorheen vanzelfsprekende koppeling tussen spiritualiteit en een godsdienstige traditie eigenlijk wel los. Boeddhabeelden zijn bijvoorbeeld een uitdrukking van een bepaalde stroming, een prachtig voorbeeld, maar een voorbeeld en niet een noodzakelijke voorwaarde om iets te krijgen met de boeken of ermee aan de gang te gaan.

Ik ben nu zelf drie jaar bezig met de jury om de boeken te bekijken, te beoordelen, te wikken en te wegen. Dit jaar mag de jury niet de winnaar bepalen, maar doet het publiek dat. Mensen gaan stemmen op één van deze zes boeken. En dan zien we wel wat het meeste triggert.

Wij kwamen als jury in de kelder van de CPNB, dat is een hele mooie ruimte hoor, met een gigantische tafel die eigenlijk helemaal vol lag met boeken die waren ingeleverd omdat ze volgens de uitgever of de verkoper iets met spiritualiteit zouden hebben. Toen dachten we: laten we eerst maar eens kijken ‘wat niet?’ Dat ging best snel. We hanteren bijvoorbeeld de volgende criteria:

  • het mag geen how to – boek zijn, geen handleiding om zelf te komen tot …
  • het moet doorleefd zijn
  • het moet origineel zijn
  • het moet een beetje weerbarstig zijn
  • het moet niet de indruk wekken dat je verlichting als het ware als een kroket uit de muur trekt
  • het moet goed geschreven zijn
  • het mag niet al te particulier en al te persoonlijk worden

Het leuke van de zes gekozen boeken van 2018 vind ik dat ze allemaal suggereren: er is veel te bereiken in het leven, maar dat vraagt wel tijd, energie en toewijding.

Nadat we hadden vastgesteld ‘Wat niet?’ bleef er een heleboel over en toen gingen we nauwkeuriger lezen en erover praten. Toen kwamen we uit op de zes boeken, waarvan we kunnen zeggen: dit is een mooi palet van het spirituele boek anno nu. Alle boeken geven ook praktische handreikingen. In geen enkel boek is het zo dat je je bij wijze van spreken moet terugtrekken in een klooster in Tibet om er iets mee te kunnen.”


TOELICHTINGEN OP DE SHORTLIST VOOR ‘HET BESTE SPIRITUELE BOEK 2018’

1. Inez van Oord, Rebible – Ontdekking van vergeten verhalen

In ‘Rebible’ geeft Inez van Oord een nieuwe manier om naar de verhalen te kijken die in de Bijbel worden verteld. Jezus liep over water, Eva at een appel, Mozes ging de berg op: veel mensen herinneren zich deze verhalen wel. Wonderlijke verhalen, moeilijk te begrijpen, iets van vroeger. Maar de verhalen horen bij onze geboortegrond. Is er een nieuwe manier om de Bijbel te lezen, naar deze verhalen te luisteren, zodat ze weer gaan spreken? Inez vraagt het haar broer Jos van Oord, theoloog en dominee. Dit boek is het verslag van haar zoektocht naar deze vergeten verhalen, die voortaan op een andere manier inspireren.

Aanbeveling van het comité: ‘Na jaren van omzwervingen langs met name oosterse spirituele stromingen, keert Inez van Oord in dit boek terug naar het boek waar het in haar leven mee begon: de Bijbel. Bevrijd van het knellende keurslijf van de godsdienst van haar jeugd herleest ze nu met een frisse blik de bijbelverhalen. En komt tot de ene verrassende ontdekking na de andere. Rebible is een aanstekelijk geschreven, hernieuwde kennismaking met een eeuwenoud boek, dat (tot verrassing van de auteur) niet ophoudt te inspireren.’

2. Jelle Hermus, Steeds leuker – schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven

Je leven steeds leuker maken, met steeds minder moeite. Dat is waar ‘Steeds leuker’ om draait. Want eindeloos ploeteren is prima, maar op de bank zitten met een goed boek, een kop thee en een glimlach op je snoet is ook fijn. In dit praktische boek presenteert Jelle Hermus de korte route naar een leuker leven. Hij laat zien hoe je – door het zetten van de juiste kleine stappen – je leven snel in een opwaartse spiraal kunt brengen.

Want we weten vaak niet precies wat we willen doen met ons leven, maar we weten wél hoe we ons willen voelen: vrijer, blijer en meer voldaan. Als je steeds kleine stappen blijft zetten in de juiste richting, kom je vanzelf waar je wilt zijn. Jelle laat zien hoe je je leven leuker en leuker maakt, en tegelijkertijd je omgeving kunt verrijken. Met een liefdevolle aanpak en de nodige humor. Want alles wordt makkelijker als we het leven niet zo serieus nemen.

Aanbeveling van het comité: “Een leven waarin vrijheid, blijheid en betekenis de boventoon voeren: wie zou daar ‘nee’ tegen zeggen? Lastiger wordt het antwoord op de vraag hoe zo’n leven te verwezenlijken is. Maar Jelle Hermus weet raad. Hij neemt de lezer aan de hand, en nodigt haar met een aanstekelijke luchthartigheid uit om strategischer te leven, en om open deuren niet te schuwen, maar ze juist te gebruiken om door muren heen te lopen. Een leven in vrijheid, blijheid én betekenis is voor ieder weggelegd, maar pas op: niet als een snack die je uit de muur trekt. Steeds leuker wordt het alleen voor wie het opbrengt zich er blijvend op toe te leggen.”


3. Philip Troost, Gewoon God – 40 zoekwoorden om God te vinden in het alledaagse

Op een prikkelend spirituele manier zoekt Philip Troost naar een eerlijke, ervaarbare manier om met God te leven en over hem te spreken. Hij wil niet blijven steken in overspannen geloofsuitspraken en hoge morele verwachtingspatronen. Volgens Philip Troost is geloven vooral niet een zaak van je hoofd. Pas in het volle leven met zijn dagelijkse handelingen krijg je contact met de energie van God. Philip Troost (1959) werkt in een praktijk voor psychotherapie en pastoraat. Van hem verschenen eerder o.a. Open lijnen, een cursus in omgaan met God en met elkaar (8e druk 2013) en Mindful met Jezus (6e druk 2017).

Aanbeveling van het comité: “Het lijkt zo voor de hand liggend om spiritualiteit te verbinden met God of het goddelijke. Toch is Philip Troost de enige genomineerde auteur dit dit ook als vanzelfsprekend doet. Maar wel op een verrassende manier. Aan de hand van veertig zoekwoorden verkent hij in korte, prikkelende, bijna column-achtige hoofdstukken waar God te vinden is in het alledaagse. Om God tegen te komen hoef je niet te gaan zweven of je te ontworstelen aan het gewone leven. Integendeel. Met je voeten op de grond en geworteld in je eigen bestaan komt God misschien wel het dichtste bij.”

4. Ninia Riggs, In het oranje ochtendlicht – wat geeft het leven nog betekenis als je nog maar een paar dagen hebt?

In het onberispelijke oranje licht van Nina Riggs is het hartverscheurende verhaal van een vrouw die licht vond in de diepste duisternis.
‘Doodgaan is niet het einde van de wereld,’ vertrouwt haar moeder, die op dat moment niet lang meer te leven heeft, Nina Riggs toe. Dat neemt niet weg dat de klap groot is als Riggs op haar achtendertigste te horen krijgt dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. De dood zit haar op de hielen.
Wat is de betekenis van leven als de dood nadert? Hoe bereid je je voor op een definitief afscheid van je dierbaren? Met de weergaloze essays van Montaigne en Emerson als leidraad beschrijft Riggs hoe het is als schrijver, als moeder en als echtgenote verder te leven na zulk intens droevig nieuws. Van de kleine, dagelijkse handelingen tot de moeilijke gesprekken die ze moet voeren met haar twee jonge zoontjes: Riggs beschrijft haar laatste maanden vol warmte, met lichtheid en humor. In het onberispelijke oranje licht is een inspirerend, ontroerend en vooral enorm levensbevestigend boek over onze sterfelijkheid.

Aanbeveling van het comité: “Doodgaan is niet het einde van de wereld – met deze nuchtere vaststelling opent Nina Riggs haar boek over de laatste maanden van haar leven. Wat doe je als je als 38-jarige te horen krijgt dat de kanker zich ongeneeslijk in je lichaam genesteld heeft? Riggs vat het op als een uitnodiging om te onderzoeken wat de betekenis van leven, en van haar leven is. Een aangrijpend boek dat nergens larmoyant wordt. Door de scherpe observaties en soepele verbindingen tussen het persoonlijk-anekdotische en het meer algemeen-beschouwende wordt In het oranje ochtendlicht een uitnodiging aan iederéén tot een leven in oplettendheid.”

5. Emily Esfahani, De kracht van betekenis – hoe zin te geven aan je leven

In ‘De kracht van betekenis’ stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. Op basis van recent psychologisch onderzoek en inzichten uit de filosofie en de literatuur laat Esfahani aan de hand van vier pijlers zien hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven. Ook voerde ze talloze gesprekken met onder anderen een dierenverzorgster, een ex-crimineel en een astronaut, om erachter te komen hoe je zin geeft aan je leven.

Aanbeveling van het comité: “Wij overschatten in onze tijd de waarde van geluk, en vergeten gemakkelijk dat echte voldoening gevonden kan worden in een leven dat betekenisvol is. Deze intuïtie had psychologe Emily Esfahani al in haar jeugd in Iran en later de VS. In dit boek verkent ze de reikwijdte van deze intuïtie. Persoonlijke observaties, de neerslag van vele gesprekken, en inzichten uit de psychologie, filosofie en literatuur worden soepel verweven tot een overtuigende beschouwing die te denken geeft, én te doen. Want een leven in betekenis komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar vraagt inzet en toewijding”.

6. Kankyo Tannier, De kracht van de stilte – zo vind je rust in de hectiek van alledag

Staat jouw telefoon altijd aan en check je ieder uur zeker drie keer je telefoon? Zou je regelmatig willen dat er meer uren in een dag zaten? Zou je bovenstaande vragen anders willen beantwoorden, een betere balans in je leven willen vinden, maar weet je niet hoe? Lees dan De kracht van stilte, waar Kankyo Tannier je stilte leert vinden. Tannier deelt haar bijzondere ervaringen en laat zien dat stilte meer is dan het ontbreken van geluid. Aan de hand van herkenbare voorbeelden en duidelijke oefeningen leert ze je stilte te vinden en echt te ervaren. Leer beter luisteren, kijken en genieten van rustmomenten: ze zijn gratis en overal!

Aanbeveling van het comité: “Kankyo Tannier is zenboeddhiste en therapeute, die de lezer door dit doorleefde en tegelijkertijd lichtvoetige boek kennis laat maken met de betekenis van stilte voor een leven in echte vrijheid. Niemand hoeft daarvoor het klooster in. Wie het aandurft om met de oefeningen die Tannier beschrijft aan de gang te gaan, ontdekt dat weerbaarheid tegen lawaai zelfs middenin een lawaaiige wereld te trainen is”