Ussat les Bains – thermale badplaats voormalig inwijdingscentrum van de katharen – autograaf van Antoine Gadal

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT

Ussat-les-Bains is een kleine thermale badplaats in de Pyreneeën (zie bovenstaande foto van de thermen in Ussat uit de glorietijd omstreeks 1930), een paradijs voor mensen met neurologische en gynaecologische klachten, burnout, aandoeningen van de schildklier. Beschut tegen de wind ligt het in de prachtige vallei van Haut Sabarthez, in het land van de Ariège, te midden van een onafzienbare hoeveelheid grotten en cavernes, de een nog mooier en belangwekkender dan de ander. Zes ervan onderscheiden zich op uitzonderlijk fraaie wijze van de rest: Lombrives, Ornolac, Ussat, l’Hermite, Bouan en Fontanet.

Lombrives, de kathedraal van de Albigenzen;
Ornolac, Ussat, Bouan – de drie Églises of kerken van de katharen;
L’Hermite, de loutering;
Fontanet, de mysterieuze met zijn talrijke afgronden, zijn ondergrondse rivier, komend van de berg Thabor …

Mijn doel met het schrijven van dit bescheiden werk is niet om de geschiedenis van die dappere katharen te beschrijven, of om te proberen om in een onzuivere eeuw het gemeenschappelijk geweten te vernieuwen door de eenvoudige leringen van Christus in te etsen. Het is ook niet de bedoeling om de betoverende streek te beschrijven waar de bonhommes, naar het voorbeeld van Christus, elkaar in de vrije natuur ontmoeten. Anderen hebben dat met gezaghebbender pen beschreven.

En hoewel de geschiedenis van de Sabarthez, waarvan ik het geluk mocht smaken deze vanaf 1244 (de val van de Montségur) verder te schrijven, hier en daar best nog wel wat verfijnd kan worden – wat op zijn tijd wel zal gebeuren – lijkt het me nuttiger de katharen te tonen zoals ze in hun eenvoud geweest moesten zijn: trouwe discipelen van Jezus Christus. Men heeft hen zoveel toegedicht; zozeer verward met andere sekten! Allemaal onwetendheid…

Het ‘beeld’ dat uit de Sabarthez oprijst, ontdaan van alle ijdele literatuur, straalt met die unieke schoonheid die alleen kan ontstaan in de onmiddellijke entourage van Christus. Geen enkele conventionele heiligheid kan erbij in de schaduw staan.

A. Gadal

Bron: Plaatsen waar de geest waait – de Sabarthez als spiegel van de mensheid door Peter Huijs en Mirjam Duivenvoorden

ARTISTIEKE WEERGAVE VAN HET GROTTENCOMPLEX IN USSAT-ORNOLAC DOOR JOHFRA

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT