Grote Panda en Kleine Draak: mooi boek van James Norbury met levenswijsheid voor alle leeftijden

BESTEL GROTE PANDA & KLEINE DRAAK

Schrijver en kunstenaar James Norbury illustreerde de avonturen van Grote Panda & Kleine Draak, geïnspireerd door boeddhistische filosofie en spiritualiteit, om de ideeën te delen die hem door zijn moeilijkste tijden hebben geholpen, en hij hoopt dat ze jou ook kunnen helpen.

Twee geliefde vrienden, Grote Panda en Kleine Draak, reizen samen door de seizoenen van het jaar. Op hun weg zijn ze vaak verdwaald, en hoewel ze niet weten waar ze zijn, ontdekken ze veel mooie bezienswaardigheden die ze nooit zouden hebben gevonden als ze de juiste weg hadden gevolgd. Samen onderzoeken ze de gedachten en emoties, ontberingen en geluk die ons allemaal verbinden. In de natuur leren ze hoe ze in het moment moeten leven, hoe ze vrede kunnen hebben met onzekerheid en hoe ze de kracht kunnen vinden om samen de obstakels van het leven te overwinnen. Hieronder volgen zeven korte dialogen, het nawoord en de inhoudsopgave uit dit fraai vormgegeven boek. 

ZEVEN KORTE DIALOGEN UIT GROTE PANDA & KLEINE DRAAK

‘Wat is belangrijker,’ vroeg Grote Panda, ‘de reis of de bestemming?’
‘Het gezelschap,’ zei Kleine Draak.

‘Er gebeurt niks,’ zei Kleine Draak.
Misschien,’ zei Grote Panda, ‘gebeurt er wel iets, maar kun je het nog niet zien.’

‘Ik wil de wereld veranderen,’ zei Kleine Draak.
‘Begin met de eerstvolgende persoon die je hulp nodig heeft,’ antwoordde Grote Panda.

Op de kaart staat niet waar ik heen moet,’ zei Kleine Draak.
‘Jouw reis staat op geen enkele kaart’, zei Grote Panda. ‘Je moet je eigen pad ontdekken.’

Het pad voor ons ziet er lastig uit,’ zei Grote Panda.
Hoe moeilijk het ook wordt,’ zei Kleine Draak, ‘we gaan het samen aan.’

Wat ben je aan het doen? vroeg Kleine Draak.
‘Ik heb geen idee,’ zei Grote Panda, ‘maar het is hartstikke leuk.’

‘Wat een prachtige tuin,’ zei Kleine Draak.
Grote Panda knikte. ‘En die hadden we niet gevonden als we niet zo vaak de verkeerde weg waren ingeslagen.’

NAWOORD

Een tijdje geleden, toen het niet zo goed met me ging, stuitte ik in een tweedehandsboekwinkel op een boek over boeddhisme. Ik raakte gefascineerd door de inhoud en begon me verder te verdiepen in spiritualiteit en meditatie. Hoe meer ik leerde, hoe meer ik besefte dat ik geen slaaf hoefde te zijn van mijn negatieve gedachten.

Ik had ontdekt waardoor ik me veel gelukkiger voelde en het werd mijn doel om ook anderen te helpen. Ik sloot me aan bij de Samaritans, waar ik als vrijwilliger ging werken bij de telefoonlijn voor mensen die hulp zoeken bij eenzaamheid, angst en depressie. De omvang van het menselijk leed schokte me diep en het motiveerde me om een kleinschalige hulpgroep voor de buurt op te zetten, maar de komst van corona maakte een eind aan die plannen.

Ik begon in plaats daarvan tekeningen te gaan maken, als een manier om die krachtige, transformerende ideeën op een eenvoudige, toegankelijke wijze over te brengen op mensen. Aanvankelijk had ik geen idee of dat zou lukken, maar inmiddels heb ik reacties gekregen van mensen van allerlei verschillende culturen, religies, nationaliteiten en leeftijdsgroepen die me laten weten hoe mijn tekeningen hen door moeilijke tijden hebben geholpen.

Aan elke tekening heb ik me met hart en ziel gewijd en ik denk dat ze daarom mensen zo aanspreken – ze dragen allemaal een stukje van mijn ziel in zich.

INHOUDSOPGAVE

Lente
Zomer
Herfst
Winter
Lente
Nawoord
Dankwoord

BESTEL GROTE PANDA & KLEINE DRAAK

LEES OVER DE BOVENSTAANDEBOEKEN VAN JAMES NORBURY