30-12 De vallei van de Sabarthez

 

GA NAAR DE LIEDTEKST

 

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT

De Kathedraal van Lombrives opent haar ruime toegang naar de Ariège, verzadigd van de warme stralen van de dag; Bethléem, Ussat, Bouan, de drie Églises tonen iets van hun glorieuze verleden, van oudsher gehuld in de sluier van het mysterie; de ruïnes van oude kastelen, Tarascon, Calamès-Rabat, Castel-Verdun, Lordat, rijzen omhoog boven de dorpjes die in het wilde weg over de bergen van de Pyreneeën lijken te zijn uitgestrooid…

In het westen ontwaart Galaad de torens van het grafelijk kasteel van Foix; in het oosten ziet hij de oude stad Ax-les-Thermes en daar, in het noordoosten, aan de andere kant van de tandvormige bergkam van Saint-Barthélemy, ziet hij voor zijn geestesoog het glorieuze Montségur, de vuurtoren van het katharisme, heel Olmès, heel Occitanië… Maar… het eerste uur van de dag slaat in de toren van de oude hoofdstad van de Tarusken [Tarascon], in de klokkentoren van de Romaanse kerk van Ornolac, boven Bouan, omhuld door het groen. Het eerste uur van de dag!

En plotseling schiet er een sterrenregen over de Sabarthez. De hemel straalt, hij staat in vuur en vlam; de Cathédrale en de drie Églises lijken wel verlicht; onzichtbare eolische harpen brengen een hemelse muziek ten gehore, een onbestemd ruisen, een goddelijke fluistering. Ondanks zichzelf is Galaad ontroerd. ‘Oh!’ verzucht hij bij zichzelf, ‘de weg der sterren…’ En van elke ster maakt zich een geest vrij. Galaad herkent hen, en hij groet hen als ze de tempel van de Graal binnengaan!

Bron: Plaatsen waar de geest waait door Peter Huijs en Mirjam Duivenvoorden, pagina 157 en 158

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT

LEES MEER OVER GADAL SYMPOSIUM TARASCON 2021 EN BEKIJK TRAILER

VERKRIJG TOEGANG TOT DE SYMPOSIUMFILM VAN RUIM 7 UREN VOOR € 10,-