Gedachten van jonge rozenkruisers, citaten uit Logon 2020-4

DOWNLOAD LOGON 2020-4 (PDF, 72 PAGINA’S)

BESTEL HET TIJDSCHRIFT LOGON 2020-4 OP PAPIER

NEEM EEN (PROEF)ABONNEMENT OP LOGON

Gedachte van jonge rozenkruisers 1

Op een zekere dag was er een prins genaamd Siddhartha die een dag buiten het paleis mocht spenderen. Hij had immers zijn hele jeugd geen stap buiten de muren van het paleis gezet. Op deze middag buiten de muren trof hij allerlei omstandigheden aan die hij zijn hele leven nog nooit had ervaren. Armoede, pijn, verdriet en teleurstellingen.
Hij kon zich niet anders voorstellen dan dat iedereen die in de stad woonde zich constant ongelukkig zou moeten voelen. Hij ondervroeg een hoop mensen over hun ervaringen die ze in het leven ervoeren. En elk verhaal was nog indrukwekkender dan het ander.
Vooral die van een monnik. Ik voel geen pijn en geen lijden meer, zei de monnik. Alles hier op aarde is vergankelijk, daarom kunnen we ons beter aan niets hechten, vooral niet aan ons lichaam. ‘Ik ben en dat is alles wat er is’. Ook wij beleven de mogelijkheid om een soortgelijke weg te gaan.
Het mentale loslaten van het fysieke schouwspel dat ons enerzijds wil afleiden maar anderzijds ons wil laten zien dat het ons kan helpen de weg te gaan waar wij daadwerkelijk kunnen zijn. 

Gedachte van jonge rozenkruisers 2

Vroeger keek ik vaak naar de vloeiend bewegende en dansende poppen in het poppentheater. Met touwtjes aan alle ledematen en de mond voerden ze een toneelstuk uit.
Al snel word je bewust van het feit dat de poppen zelf niet praten en bewegen, maar een poppenspeler hen van achter bestuurt
Uiteraard hebben de poppen geen bewustzijn, maar ze kunnen zich moeilijk verzetten tegen de constante kracht van de touwtjes. Later trad ik zelf op in theaterstukken waarbij ik meerdere malen een voorgeschreven stuk speel, opnieuw bepaald door een script.
Ditmaal mij ervan bewust dat de regisseur de touwtjes in handen had.
Na het stuk zes keer te hebben gespeeld, begon ik mij af te vragen waarom ik de zevende keer het precies weer zou herhalen. Waarom zou ik dit voorgeschreven spel blindelings meespelen?Dit wordt natuurlijk van mij verwacht.
Je kunt je laten meesleuren met de alledaagse zogenaamde nodigheden van deze wereld.
Blijf daarin vragen stellen aan jezelf, aan elkaar; ‘Wie ben ik’, ‘Waar ga ik naar toe’ en ‘Waar wil ik naar toe’? Schrijf jouw eigen script met de touwtjes in jouw handen. Neem de vrijheid om meer te ervaren dan te verwoorden is. Laat het script voortvloeien uit liefde. 

Gedachte van jonge rozenkruisers 3

Wat is het heerlijk dat we deze zomer toch nog een jongerenweek hebben op Renova.
Het is alsof ik even de hectische wereld achter me laat en in een ‘feel-good’ bubbel zit met gelijkgestemden. We klussen en werken met plezier, hebben goede gesprekken en bezinningsmomenten tijdens de diensten. We zuigen ons helemaal vol met deze positieve vibratie en impulsen. 

Maar…zoals bij alles, komt ook aan deze week een einde en gaan wij allemaal weer door de poort de wijde wereld in. De ‘to do’ lijstjes staan al weer te wachten en het dagelijks leven trekt je gelijk mee in haar hectiek. In de B-zomerweek verhalen werden dit grokken genoemd. Grote zwarte vogels die boven op je hoofd gaan zitten. Ze belemmeren een heldere blik en geven je het gevoel dat je in een rollercoaster belandt waar je geen vat meer hebt op de situatie. 

Met een intens verlangen denk je terug aan deze ‘feel-good’ jongerenweek op Renova of aan de zomerweken met de kinderen op Noverosa. Terwijl de rollercoaster van het leven doordendert word je stil en ben je met je gedachten bij de mooie momenten van deze weken. Je neemt de herinneringen op in je hoofd en je hart. Glimlacht bij deze gedachten en gelijk zijn de grote zware zwarte grokken verdwenen. Die roller coaster raast wel door maar jij bent in het middelpunt van jezelf. Misschien stuur je vrienden van de jongerengroep dan een ‘feel-good’ appje ‘de grokken zijn verdwenen’. 

Gedachte van jonge rozenkruisers 4

Heb je wel eens meegemaakt dat je zo’n spontane en aangename ontmoeting had met iemand die je nog nooit eerder hebt gezien; bijvoorbeeld op straat, in de trein, op de conferentie?  Dat je een gesprek aangaat dat niet van persoon tot persoon is, maar echt van ziel tot ziel. Zo een moment is best speciaal. Je maakt dan een unieke band met die persoon waar je opeens echt jezelf kan zijn. Zelfs als je elkaar al een tijdje niet meer gezien hebt, verdwijnt die connectie ook niet.
Natuurlijk kan je niet altijd klikken met iedereen, maar toch voelt het wel fijn als je zo een puur moment kan delen met elkaar. Als je dan je vanuit je ziel, uit jezelf openstelt voor die bijzondere ontmoeting dan komt er ruimte om een mooie vriendschap op te bouwen. 

Gedachte van jonge rozenkruisers 5

Wisten jullie dat de eikenbomen hier voor het gebouw 140 jaar oud zijn? Dat is bijna het dubbele van een mensenleven. Deze bomen stonden er zelfs eerder dan het gebouw van Renova! Maar nog steeds zijn ze elk jaar vol in de bloei. Met hun wortels diep in de grond voeden zij zichzelf met hetgene wat ze nodig hebben om te bloeien. Beste vrienden, wanneer wij tezamen naar de tempel gaan voeden wij ons ook met de energie die we nodig hebben om tot bloei te komen. Omdat wij allen net als de eikenboom mogen gaan bloeien!

DOWNLOAD LOGON 2020-4 (PDF, 72 PAGINA’S)

BESTEL HET TIJDSCHRIFT LOGON 2020-4 OP PAPIER

NEEM EEN (PROEF)ABONNEMENT OP LOGON