1 In het voetspoor van Franz Liszt – Albert Brussee
Liszt-kenner Albert Brussee heeft de afgelopen jaren talloze plaatsen bezocht waar zijn idool woonde en werkte. In dit rijk geïllustreerde, geheel in kleur uitgebrachte boek doet de auteur verslag van zijn soms avontuurlijke, soms vermakelijke belevenissen in het voetspoor van Franz Liszt. Op bevlogen wijze vertelt de auteur over zijn speurtocht naar het dorpje Woronince in Oekraïne, waar Carolyne von Sayn-Wittgenstein haar landhuis had en Liszt enkele maanden haar gast was. Daar ontstond de pianocyclus ‘Harmonies poétiques et religieuses’ in vroege versie, die door Brussee werd gereconstrueerd, uitgegeven en als eerste werd ingespeeld op cd. In een ander hoofdstuk volgen we de auteur naar het dorpje Croissy-Beaubourg ten zuidoosten van Parijs. Daar vond hij in een ommuurd landgoed de ruïne van het kasteel van Liszts eerste grote geliefde, Marie d’Agoult, waar de jonge pianist menig maal over de drempel is gegaan. Andere hoofdstukken voeren ons naar Duitsland, Hongarije, Italië en Constantinopel, waar Liszt vermoedelijk in de Nederlandse ambassade optrad, een enkele keer de Bosporus is overgestoken en in Klein-Azië heeft rondgetrokken. Ook dit is niet algemeen bekend.
BESTEL IN DE VOETSPOREN VAN FRANZ LISZT
2 Franz Liszt in Nederland – Albert Brussee
Franz Liszt bezocht Nederland vijf keer voor langere tijd. In november/december 1842 maakte hij samen met de beroemde tenor Giovanni Rubini een uitgebreide tournee door de ‘Lage Landen aan de Zee’. In 1854 was hij een week in Rotterdam ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en maakte toen ook een uitstapje naar Scheveningen en Den Haag. Twaalf jaar later bezocht hij Amsterdam om concerten bij te wonen in de Parkzaal en de Mozes en Aäronkerk, waar enkele van zijn composities werden uitgevoerd. En in 1875 en 1876 was hij dagen lang te gast bij koning Willem III op Paleis Het Loo bij Apeldoorn als lid van een jury die beoordeelde of getalenteerde jonge musici, de zogenaamde pensionaires, in aanmerking kwamen voor een studiebeurs. Bij het lezen van dit rijk geïllustreerde, volledig in kleur uitgegeven boek, krijgt men niet alleen een indruk van het uiterst drukbezette, veelzijdige leven van een van de meest charismatische musici uit het romantische tijdperk, maar ook van het muziekleven in Nederland in de negentiende eeuw, een onderwerp waarover meer te vertellen valt dan algemeen wordt aangenomen.
BESTEL FRANZ LISZT IN NEDERLAND
3 Met Franz Liszt en Marie d’Agoult over de Alpen – Albert Brussee
Liszt-kenner Albert Brussee beschrijft in dit rijk geïllustreerde boek de reis die Franz Liszt en Marie d’Agoult in de zomer van 1835 door Zwitserland ondernamen. Marie, in verwachting van haar minnaar, had met haar officiële echtgenoot, de al oudere oorlogsveteraan graaf d’Agoult, gebroken en was naar Bazel gevlucht; Liszt volgde haar enkele dagen later. Vanuit de stad aan de Rijn trokken de geliefden ruim een maand lang door Zwitserland om zich uiteindelijk in Genève te vestigen. Omdat zowel Liszts ‘Agenda 1835’ als het dagboekfragment ‘Le voyage en Suisse’ van Marie d’Agoult pas recentelijk zijn uitgegeven, is over deze avontuurlijke trektocht van de toen 23-jarige pianist en zijn zes jaar oudere minnares in de Liszt-literatuur vrijwel niets te vinden. Dit onder auspiciën van de Franz Liszt Kring uitgegeven reisverslag vult daarom enerzijds een lacune in de levensbeschrijving van zowel de beroemde pianist-componist als de begaafde schrijfster, maar vertelt anderzijds van de belevenissen en ontdekkingen van de auteur, die in de zomer van 2013 hen in hun voetspoor volgde.
BESTEL MET FRANZ LISZT EN MARIE D’AGOULT OVER DE ALPEN