3 – Muziek ECHOS DE LOMBRIVES – Teksfragment ‘Drievoudige bundeling van spirituele kracht’

 

BESTEL ECHOS DE LOMBRIVES – KLANKEN UIT DE RENOVATEMPEL

LEES MEER OVER ECHOS DE LOMBRIVES – KLANKEN UIT DE RENOVATEMPEL

Antonin Gadal wilde aantonen wat de werkelijke religie van de kathaarse kerk was, de kerk van de Liefde, die van de Paracleet, na al die eeuwen nu eens niet door tegenstanders beschreven, maar zo weergegeven dat de schoonheid van het eeuwige verlangen erdoorheen zou stralen. Voorts zweefde hem reeds voor de oorlog het idee van een Driebond voor de geest. Hij wist dat er, in de tijd die aanstaande was, een drievoudige bundeling van spirituele kracht het werkelijke bevrijdingswerk ter hand zou nemen. Voor de wereldoorlog dacht hij dat dat een samenwerking van de tempeliers, de rozenkruisers en de katharen betrof, teruggrijpend op een volgens hem bestaan hebbende geheime eenheid van die drie bewegingen in de middeleeuwen. 

Een probleem was dat hij dat allemaal wel kon doen, en dat het belangrijk was dat deze dingen opnieuw ontdekt werden, maar er moest ook een gehoor voor zijn; er moest een kring mensen gevonden worden die de lijn van de gnosis kon ontwaren en tegelijk kon begrijpen. 

In de jaren voor de oorlog had hij veel respect voor de lijn van denken van Rudolf Steiner, en hij heeft wel geprobeerd de lijn van de gnosis in diens trant in Frankrijk bekend te maken. Toch kon dat uiteindelijk niet de manier van de nieuwe tijd zijn, omdat Steiner een evolutie mogelijk achtte in de richting van de geestmens, terwijl volgens Gadal een endura, een volkomen wijken van de ik-mens vooraf zou moeten gaan: een ondergaan in Christus, zoals de fidèles d’amour dat ook geleefd hadden. 

Uit: ‘Gnosis, stromen van licht in Europa’ door Peter Huijs
Hoofdstuk: Antonin Gadal

LEES MEER OVER GNOSIS, STROMEN VAN LICHT IN EUROPA

BESTEL GNOSIS, STROMEN VAN LICHT IN EUROPA

DOWNLOAD ENGLISH EDITION (FREE PDF)