Boeken van Max Velthuijs zijn geschikt om kinderen vertrouwd te maken met de kosmische wetten van het leven

De prentenboeken van Max Velthuijs (1923-2005) zijn echte klassiekers. Deze alom bekende en geliefde schrijver en tekenaar, brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker, die toegankelijk zijn voor kinderen vanaf drie jaar. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd (1989), werd in een twintigtal talen vertaald. Daarna volgden nog vele avonturen van Kikker en zijn vrienden. Verschillende van deze boeken werden eveneens bekroond met literaire prijzen. In 2004 ontving hij de internationale Hans Christian Andersenprijs.

De boeken van Max Velthuijs maken universele wetten herkenbaar en bespreekbaar met kinderen. Zij sluiten aan bij het boek Hemel en aarde in de wereld van het kind – hoe breng je dichtbij wat veraf lijkt van Ankie Hettema-Pieterse, dat op 6 maart 2021 verscheen bij uitgeverij De Morgenster. De wereld van Kikker en zijn vrienden maakt kinderen op speelse wijze vertrouwd met de onveranderlijke kosmische wetten van het leven.

Elk dier heeft zijn eigen karakter, zijn eigen vaardigheden en zij komen elkaar te hulp. Zij kennen ‘de kracht van samenwerking’ (de zevende wet). Zij zijn gelukkig met weinig en vinden vriendschap in elkaar en geluk in hun leven. ‘Kikker is kikker’ laat stil staan bij het belang ‘jezelf’  te zijn. ‘Kikker en het vogeltje’ vertelt over doodgaan, over dat ‘alles verandert maar niets verloren gaat’ (de zesde wet). In ‘Het rode kippetje’ beluisteren wij de wet van oorzaak en gevolg (de vijfde wet). 

1 Kikker is kikker

Hartverwarmend prentenboek waarin Kikker leert dat hij niet hoeft te kunnen vliegen, lezen of taarten bakken als zijn vriendjes: ze houden van hem zoals hij is. Kikker kon zwemmen en springen als de beste.  Maar hij kon niet vliegen, zoals Eend.  En niet lezen, zoals Haas.  En geen taarten bakken, zoals Varkentje.  Natuurlijk niet,’ zei Haas. ‘Want jij bent een kikker. En wij houden van je zoals je bent.’

BESTEL KIKKER IS KIKKER

2 Kikker en het vogeltje
Toegankelijk en gevoelig prentenboek van Kikker en zijn vriendjes over dood en rouw voor jonge kinderen. Bij de rand van het bos lag een vogeltje. ‘Kijk,’ zei Kikker, ‘kapot. Hij doet het niet meer.’
‘Hij slaapt,’ zei Varkentje.
Maar Haas zei: ‘Hij is dood.’
‘Dood?’ vroeg Kikker. ‘Wat is dat?’

BESTEL KIKKER EN HET VOGELTJE

3 Het rode kippetje en andere dierenverhalen
Klassiek prentenboek met zes mooie verhalen over dieren. Een kippetje dat in haar eentje moet zaaien, wieden en oogsten omdat niemand haar wil helpen, en dus ook alleen het brood opeet. Een dappere eend die een gemene vos te slim af is.  Een luie beer die als de winter komt het ijverige varkentje te hulp moet roepen.  Een sluwe krokodil die denkt de domme olifant een hak te zetten.  Nog een krokodil, die voor de kunstminnende olifant een meesterwerk maakt.  En ten slotte dezelfde krokodil (of een andere), die met zijn buurman olifant in de muziek gaat.

BESTEL HET RODE KIPPETJE EN ANDERE DIERENVERHALEN