Man die uit zijn verhaal valt – nieuwe roman van Olette Luitwieler

BESTEL MAN DIE UIT ZIJN VERHAAL VALT

Olette Luitwieler kwam in februari 2021 uit met een nieuw boek: ‘Man die uit zijn verhaal valt’. In deze roman komen psychologie, filosofie, spiritualiteit en intermenselijke relaties samen in fictie waarin de lezer zichzelf kan herkennen. Luitwieler is spreker en schrijver, en ze begeleidt trajecten voor transformatie. Eerder publiceerde ze onder andere De Levensdroom en Zonder mij.

Joep is een psychotherapeut die geen voldoening meer vindt in zijn werk en vervalt in cynisme en zelfingenomenheid. Hij ontdekt dat iedereen vastzit in zijn eigen verhaal en zichzelf en anderen daarmee voor de gek houdt. Door dit besef raakt hij in conflict. Hoe kan hij zijn beroep nog langer serieus nemen? Als hij op zijn verjaardagsfeest besluit om zijn waarheid uit te spreken, onthult ook zijn vrouw haar geheim. Is niet alleen zijn werk, maar ook zijn huwelijk een farce? Joep kan zichzelf niet langer ontvluchten. Wat is nu werkelijkheid? Wie is hij?

LEESFRAGMENT

Hij kijkt de tuin in.
‘Weet je, dieren zijn echt. Daarom hou ik zoveel van ze. Zij hebben geen therapeut nodig, omdat ze de boel niet voor de gek houden en hun lot eenvoudigweg nemen. En mensen, pff, leer mij mensen kennen. Klagen dat ze kunnen! En altijd hebben ze noten op hun zang. Ik zelf ook hoor, ben geen haar beter. Want vertel me nu eens, Madeleine, kun jij een reden bedenken waarom ik ongelukkig zou kunnen zijn?’
Kees is er inmiddels bij komen staan. En ook Sjaak, die met Cynthia staat te praten, luistert met één oor mee.
‘Nee, niet echt, denk ik,’ antwoordt Madeleine bijna schuchter.
Joep neemt een slok en houdt de entrecotes goed in de gaten nu.
‘Precies. Die is er niet. En zou je me daarom een ontevreden zeikerd vinden als ik je zeg dat ik het wel ben?’
‘Eh, nou ja, eh…’
‘Nee, zeg gewoon eerlijk, dat zou je vinden, toch?’ zegt Joep en hij heft zijn glas.
‘Ik zou het in ieder geval niet begrijpen. Je hebt toch alles?’
‘Alles ja, alles. Maar om misverstanden te voorkomen, wat bedoel jij eigenlijk met alles?’
‘Nou, gewoon, je hebt een goed lopende praktijk, een lieve vrouw en dochter, gezondheid, een mooi huis, vrienden, geen financiële zorgen.’
‘Inderdaad, en dat is nog lang niet alles. Ik heb zelfs een snoeischaar, dat weet Kees ook, hè Kees,’ zegt Joep en hij lacht.
‘Ik … ik ga even wat salade halen,’ zegt Madeleine en ze druipt af.
‘Ik zou de ogen uit mijn kop moeten schamen voor mijn ontevredenheid, niet dan?’ praat hij verder tegen niemand in het bijzonder.
‘Misschien is het de leeftijd. Je begint je leven te overdenken en dat is vaak niet de beste fase,’ zegt Kees.

BESTEL MAN DIE UIT ZIJN VERHAAL VALT

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN OLETTE LUITWIELER