Boeken van Johan Huizinga: schaduwen van morgen, homo ludens, middeleeuwen, Erasmus en zeventiende eeuw

1 In de schaduwen van morgen
‘Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten het.’ Met ‘In de schaduwen van morgen’, dat voor het eerst verscheen in 1935, brak wereldberoemd historicus Johan Huizinga door naar het grote publiek. Het waarschuwende boek werd in de jaren dertig vertaald naar alle grote Europese talen. Ook nu nog is het een belangrijk geschrift dat urgent en meeslepend duidelijk maakt wat er gaande is in de wereld. Deze editie stoft het iconische boek af. Het Nederlands is immers sterk veranderd in de afgelopen eeuw. Carla du Pree, die promoveerde op de rol van Huizinga in het publieke debat, verzorgt de hertaling van ‘In de schaduwen van morgen’ en voegt er een uitgebreide inleiding aan toe. Deze eigentijdse versie van ‘In de schaduwen van morgen’ geeft Huizinga een hedendaagse stem in het gesprek over de betekenis van cultuur en de staat van Nederland.

LEES MEER OVER IN DE SCHADUWEN VAN MORGEN

BESTEL IN DE SCHADUWEN VAN MORGEN

2 Homo ludens
Over het ‘ludieke’ als wezenlijk kenmerk van de menselijke beschaving. Naast zijn (cultuur)historische werken en biografieën heeft taalwetenschapper en sanskritist Johan Huizinga (1872-1945) zich vooral tegen het einde van zijn leven gewijd aan algemeen-culturele beschouwingen. Als een van de hoogtepunten geldt de uit 1938 daterende studie ‘Homo Ludens’. Daarin gaat het Huizinga niet om de betekenis van het spel als cultuurverschijnsel, maar om het ‘ludieke’ als wezenlijk kenmerk van de menselijke beschaving. Dit gegeven werkt hij uit in beschouwingen over bijvoorbeeld taal, rechtspraak, oorlogvoering, filosofie, kunst en sport. Huizinga toont op briljante en onnavolgbare wijze dat de homo sapiens in wezen altijd een homo ludens is geweest.

BESTEL HOMO LUDENS

3 Herfsttij der middeleeuwen
Herfsttij der middeleeuwen is de klassieker van Johan Huizinga, de meest befaamde en literair begaafde historicus die Nederland kende. Geen boek in de cultuurgeschiedenis van de lage landen is zo spraakmakend is geweest als Herfsttij der middeleeuwen. Het is een synthese van de beeldende kunst en literaire bronnen, van de verstilde sfeer van de Vlaamse primitieven (waaronder Het Lam Gods) en de klacht om het bestaan in het werk van de contemporaine dichters en schrijvers – dit alles gezien tegen de achtergrond van schitterende feesten in extravagante kledij en van pompeuze praal. Erudiet en beeldend beschrijft Johan Huizinga in de vurige kleuren van de herfst de teloorgang van de laatmiddeleeuwse beschaving. Van Latijnse, Franse en Duitse citaten worden vertalingen gegeven. Een tijdtafel, een stamboom van het Bourgondische vorstenhuis en een nawoord maken deze uitgave van Herfsttij der middeleeuwen werkelijk compleet.

LEES MEER OVER HERFSTTIJ DER MIDDELEEUWEN

BESTEL HERFSTTIJ DER MIDDELEEUWEN

4 Erasmus
Facsimile heruitgave naar de tweede herziene druk uit 1925. De biografie over Desiderius Erasmus is een bevestiging van Johan Huizinga’s onbetwistbare literaire status en was een belangrijke aanzet voor het onderzoek naar de zestiende-eeuwse humanist.

BESTEL ERASMUS

5 Nederland’s beschaving in de zeventiende eeuw
Facsimile heruitgave naar de eerste druk. Historicus Johan Huizinga schetst in Nederland’s beschaving in de zeventiende eeuw de cultuur in de Nederlanden in de Gouden Eeuw. Geestelijke en morele evenwichtigheid, matigheid, harmonie en innerlijke rust waren de pijlers waarop de samenleving in de Nederlanden rustte. Huizinga merkte ze vooral op in de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven en de zeventiende-eeuwse meesters. Voor Huizinga paste het werk van Johannes Vermeer in een geest van volmaaktheid: hij zag er de adem van het leven er zelf ingaan.

BESTEL NEDERLAND’S BESCHAVING IN DE ZEVENTIENDE EEUW