28-12 Kasteel Montségur: de grafstede van het katharisme

 

LEES MEER OVER DE CD VANUIT DE BRON

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT

Zo, hoog boven de wolken gelegen met in de rug een enorme afgrond en aan beide kanten steile flanken, omgeven door ravijnen die varieerden van vijfhonderd tot duizend meter diep, slechts toegankelijk via de bijna verticale zuidwestelijke helling, ongenaakbaar via zijn gekanteelde en door belegeringswapens gehavende wand, kon Montségur zich werkelijk onoverwinnelijk wanen, voor iedere vijand die niet met de wind meekwam, zoals honger en de dood. Maar, hoe steil ook haar hellingen, ze werd toch bedwongen.

De vijand kroop als een slang door de nacht omhoog over de ruwe uitsteeksels van de loodrechte rotswand tot een angstaanjagende hoogte, ging om de donjon heen en naderde via de oostelijke zijde. Hij versloeg het onoverwinnelijke kasteel van achter.

De avond viel: we konden ons niet losscheuren van deze plek van grote slachting. We fluisterden de namen van de tweehonderdvijf martelaren; we ademden hun as en hun zielen in. We vertrokken tenslotte met hun brandstapel in het hart gesloten! Montségur is de grafstede van het katharisme en van Aquitanië. Maar niets sterft en alles transformeert…’

Bron: Plaatsen waar de geest waait door Peter Huijs en Mirjam Duivenvoorden, pagina 63

BESTEL PLAATSEN WAAR DE GEEST WAAIT

LEES MEER OVER GADAL SYMPOSIUM TARASCON 2021 EN BEKIJK TRAILER

VERKRIJG TOEGANG TOT DE SYMPOSIUMFILM VAN RUIM 7 UREN VOOR € 10,-