Ganzenbord als symbolisch wijsheidsspel, inspiratie-avond met auteur André de Boer op dinsdag 19 oktober 2021

MYSTERIËN EN SYMBOLEN VAN DE ZIELDOWNLOAD ENGLISH EDITION (PDF)

BESTEL EBOOKBESTEL BOEK

Ganzenbord bestaat al sinds de veertiende eeuw en is meer dan alleen een spel voor kinderen. Het is te zien als een wijsheidsspel waarin de levensweg van de mens in vele symbolen wordt verbeeld. Stichting Rozenkruis organiseert op dinsdag 19 oktober 2021 een inspiratie-avond in de Embassy of the Free Mind in Amsterdam met de titel: Ganzenbord als symbolisch wijsheidsspel.

INPIRATIE-AVOND GANZENBORD ALS SYMBOLISCH WIJSHEIDSSPEL

De spelers van het ganzenbord gaan hun levensweg met een reiskameraad: de gans. In veel culturen staat deze watervogel, die kan opstijgen en neerdalen als hij dat wil, symbool voor de menselijke ziel. Ganzen worden ook in verband gebracht met ziele-kwaliteiten als waakzaamheid, liefde en trouw. Bij onraad beginnen ze namelijk meteen te gakken en een ganzenpaartje blijft levenslang bij elkaar.

De Grieken brachten de gans in verband met Hera, Apollo, Eros en met Hermes (de boodschapper van de goden). In het oude Egypte was de gans de vogel die het legendarische kosmische ei legde. De wilde gans was het vervoermiddel door de lucht van Aziatische sjamanen, van de hindoe-god Brahma en van het jongetje Niels in het beroemde boek Niels Holgersons wonderbare reis uit 1906 van de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf. Bij de oude Indianen staat de gans symbool voor de trektocht die leidt naar innerlijke verandering. En in het oude India staat de gans voor het verlangen van de ziel om bevrijd te worden van samsara, van het wiel van geboorte en dood, van reïncarnatie en karma.

De grondvorm van de meeste ganzenborden is een ovale voorstelling van een opgerolde spiraal die begint in de linker beneden-hoek en tegen de klok in draait met twee of drie toeren naar binnen toe. Het middenveld, waarin aanvankelijk de spelregels stonden, blijft open. Door de eeuwen heen zijn ganzenborden steeds volgens min of meer dezelfde structuur samengesteld. Een bord telt 63 velden met nummers, waarvan 62 zich bevinden in van elkaar gescheiden vakken. Nummer 63 is het einddoel: de speler die dit als eerste bereikt, heeft zichzelf overwonnen.

MYSTERIËN EN SYMBOLEN VAN DE ZIELDOWNLOAD ENGLISH EDITION (PDF)

BESTEL EBOOKBESTEL BOEK

 

4 thoughts on “Ganzenbord als symbolisch wijsheidsspel, inspiratie-avond met auteur André de Boer op dinsdag 19 oktober 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.