7 – Muziek ECHOS DE LOMBRIVES – Teksfragment ‘Ervaring van eenheid met de ondergrondse wereld’

 

BESTEL ECHOS DE LOMBRIVES – KLANKEN UIT DE RENOVATEMPEL

LEES MEER OVER ECHOS DE LOMBRIVES – KLANKEN UIT DE RENOVATEMPEL

Te Lombrives, in de schone kathedraal, heb ik voor het eerst mijn eenheid ondergaan met het mysterie van de ondergrondse wereld. Een Duits sprookje draagt tot titel: ‘De man die uitging is om te leren huiveren’. Die man had slechts hoeven te gaan tot de Galerie de la Mamelle, ook wel genoemd de Galerie des Cathares, en daar op een van de talloze stalagmieten moeten plaatsnemen… en zijn kaars aansteken: zijn hart zou van ontroering ineen gekrompen zijn bij het aanschouwen van ‘la fenno penjado’, de hangende vrouw! Men zal zonder twijfel nooit weten of deze hangende vrouw niet een meesterwerk is van de grote artieste Moeder-Natuur, of… dat hier inderdaad sprake is van een vrouw, wier beenderen versteend zijn. Wat een duistere drama’s hebben onze schone galerijen verborgen!

Zij is heel mooi, die hangende vrouw van de Lombrives; toch is haar onverwachte verschijning voor mij geweest als een slag met een knots: Zij heeft mij de doop van de grotten doen ondergaan! De enorme zaal, de kathedraal, is een onmetelijke koepel van meer dan 80 meter hoogte. De indruk die deze reusachtige dom van rotsen maakt is geweldig. Het plafond verliest zich in ondoordringbare duisternis, het water lekt van de stalactieten, en doet op de bodem zonderlinge vormen oprijzen. De preekstoel van Amiel Aicard, de bisschop die de heilige schat van de Montségur in veiligheid bracht, beheerst de majestueuze zaal. 

De witte wanden vertonen talloze inscripties, tekeningen en tekens; tekeningen zoals men er slechts vindt in gewijde folianten; letters die gelijkenis vertonen met die van gele perkamenten, namen die zonder belang zijn; tekens ook die de catacomben oproepen… In een verborgen hoek van een inham in de wand trekt een pijl mijn aandacht; te midden van een menigte inscripties staat daar een kruis, een twee-balkig kruis, het kruis van de Albigenzen! 

Uit: ‘Gnosis, stromen van licht in Europa’ door Peter Huijs
Hoofdstuk: Antonin Gadal

LEES MEER OVER GNOSIS, STROMEN VAN LICHT IN EUROPA

BESTEL GNOSIS, STROMEN VAN LICHT IN EUROPA

DOWNLOAD ENGLISH EDITION (FREE PDF)