Arita Baaijens: zoektocht naar het paradijs, een regen van eeuwig vuur, woestijnnomaden, paradijs in de polder

LEES OVER HET NIEUWE GOUD – WEGEN NAAR DE WERKELIJKHEID OP 3 SEPTEMBER 2022

Arita Baijens verruilde ooit haar vaste baan voor een onzeker bestaan in de Saharawoestijn waar ze 15 jaar lang met haar eigen karavaan kamelen doorheen trok. De ervaring van eenzaamheid zette ze om in een positieve kracht. Zij zet zich op een bijzondere en creatieve wijze in voor de natuur en het landschap. Op het evenement Het nieuwe Goud – Wegen naar de werkelijkheid op zaterdag 3 september 2022 kunnen deelnemers met  Arita wandelen trekken om te ontdekken wat er allemaal te zien en te ervaren valt. ‘Het nieuwe goud’ is volgeboekt, maar het is nog wel mogelijk op op de wachtlijst te worden geplaatst. 

Arita Baaijens (1956) is ontdekkingsreiziger, bioloog, schrijfster, vrijbuiter. Zij werd bekroond met de Women of Discovery Humanity Award en publiceerde de bovenstaande vier boeken die hieronder kort worden besproken.

1 Zoektocht naar het paradijs, een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië – Arita Baaijens
Na een persoonlijke crisis reist Arita Baaijens af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shamballa te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Onvermoeibaar trekt de reizigster te paard over besneeuwde bergen en door donkere wouden waar wolven en beren wonen. Onderweg ontmoet ze keelzangers, stoere herders, biologen, sjamanen, kluizenaars, professoren en profeten, maar het paradijs blijft onvindbaar, zelfs na jaren zoeken. Baaijens raakt geïntrigeerd door het geloof van lokale bewoners in de heilige natuur en vraagt zich af hoe landschap en geest elkaar beïnvloeden. Hoe fantasie zich van de werkelijkheid onderscheidt. En of wetenschap het monopolie op waarheid bezit. ‘De zoektocht naar het paradijs’ zet het leven van de ontdekkingsreizigster weer op de rails.

BESTEL ZOEKTOCHT NAAR HET PARADIJS

2 Een regen van eeuwig vuur
Al eeuwenlang is de mens gefascineerd door de woestijn. Dit wrede land betovert als geen ander en trekt telkens weer reizigers. Ook Arita Baaijens raakte in de ban. Ze gaf haar baan op, kocht kamelen en leerde in de woestijn te overleven. In ‘Een regen van eeuwig vuur’ beschrijft ze haar ervaringen tijdens haar eerste reizen, maar bovenal is dit een boek over haar grote liefde voor de kamelen en de passie voor de ongrijpbare schoonheid van de woestijn.

BESTEL EEN REGEN VAN EEUWIG VUUR

3 Woestijnnomaden
In ‘Woestijnnomaden’ beschrijft schrijfster en reizigster Arita Baaijens haar ervaring van een voor haar begeerde reisdoel Darfur, gelegen in het westen van Soedan. Niet wetende dat een oorlog in de maakt is, reist ze met gewapende beschermers door het voormalige sultanaat, benieuwd naar de achtergronden van hongersnoden en etnische conflicten. Al reizende ontdekt de schrijfster dat het nomadeleven springlevend is, in Darfur. In 2003, het jaar dat haar boek verschijnt, maakt de oorlog een einde aan het leven zoals zij dat optekende in Woestijnnomaden.

BESTEL WOESTIJNNOMADEN

4 Paradijs in de polder
In Paradijs in de polder keert Arita Baaijens terug naar het Nederlandse landschap. Al dertig jaar verkent zij de landschappen van de Sahara, Siberië en Papoea-Nieuw-Guinea. Tijdens haar reizen trof het haar hoe vertrouwd en intiem herders en nomaden met de natuur omgaan, een manier die haaks staat op de wetenschappelijke en analytische benadering in het Westen. Daarmee gaan we voorbij aan de verhalen, ervaringen, gebeurtenissen en sfeer die bepalend zijn voor het karakter en de betekenis van een gebied. Aan de hand van tientallen oefeningen spoort Anita Baaijens de lezer aan om de mobiele telefoon uit te zetten en contact te maken met Nederlands landschap. Onze zintuigen zijn daarbij het belangrijkste gereedschap. Ook laat ze zien wat ‘deep maps’ zijn, hoe je ze maakt en wat ze vertellen over een plek. ‘Paradijs in de polder’ moedigt je aan te struinen, te dolen, gedachtesprongen te maken, vanzelfsprekendheden los te laten, je te verwonderen, en op ontdekkingsreis te gaan in eigen land.

BESTEL PARADIJS IN DE POLDER

LEES OVER BOVENSTAANDE BOEKEN VAN SPREKERS OP ‘HET NIEUWE GOUD’ OP 3 SEPTEMBER