Radio-interview met huisarts en auteur René Stevelink over geboorte, leven en dood – Hello Radio Spirituality

OWNLOAD ENGLISH EDITION – BESTEL EBOOKBESTEL BOEK

In een vraaggespek met ‘Hello Radio Spirituality’ beziet huisarts en auteur René Stevelink de onderwerpen geboorte, leven en dood vanuit zijn professie, de huidige maatschappij en de gnostische benadering. Dat wordt gedaan aan de hand van het boek Mysteriën en uitdagingen van geboorte, leven en dood, waar hij mede-auteur van is. 

Hoe lang ben je huisarts en leerling van het Gouden Rozenkruis?

Huisarts ben ik sinds 1991. Toen ben ik een praktijk begonnen in een gezondheidscentrum in Almere. Sinds tien jaar zit ik in de kop van Noord-Holland als huisarts, naar grote tevredenheid. Ik ben ook voor een paar uur werkzaam bij het AMC. Ik ben ook huisartsopleidingsdocent geweest. Momenteel heb ik daar nbog een kleine functie in de coördinatie bij de huisartsposten. En ik ben ook huisartsopleider. Dus ik probeer nieuwe huisartsen in hun laatste (studie)jaren te begeleiden en dan af te leveren. 

Sinds 1985 ben ik leerling van het Gouden Rozenkruis. Aan het eind van mijn studietijd liep ik te denken ‘Wat is het allemaal?’ en ik had ook levensvragen: Wie ben ik? Waar kom is vandaan? Wat is het waar we naartoe streven? Toen kwam ik toevallig in Groningen met de School van het Gouden Rozenkruis in aanraking. Dat was  gelijk een herkenning. 

Het boek ‘Mysteriën en uitdagingen van geboorte, leven en dood’ omvat natuurlijk ontzettend veel. In het voorwoord staat dat de inhoud gebaseerd is op de visie van de gnosis. Kun je kort aangeven wat dit is?

Het Griekse woord gnosis betekent kennis. Maar dan bedoelen we geen boekenkennis, of wat je uit bibliotheken haalt, maar innerlijke kennis. Kennis vanuit het hart, zeggen we ook wel eens. Eén van de belangrijkste gnostici in de hermetische leer, Hermes Trismegistus, zei in zijn tijd: ‘Zie weer met de ogen van uw hart’. De oude Egytenaren dachten al dat het weten verbonden is met het hart. Dat is een universeel gnostiek gegeven.

We kennen gnosis in verschillende tradities. De Chinese traditieLao Zi zou je daarbij kunnen rekenen – ook de Griekse gnosis, de Perzische gnosis (Zarathoestra), Egyptische gnosis (Hermes) en je hebt ook christelijke gnosis. Dit boek is, qua citaten, een beetje gebaseerd op de christelijke mysteriën, onder andere uit de Bijbel en interessante aspecten uit het Oude Testament die ook nog steeds waardevol kunnen zijn. Gnosis is van alle tijden en universeel! Het sluit dus eigenlijk geen enkele bevolkingsgroep uit. Hoe meer je je daarin verdiept is dat een feest van herkenning. 

OWNLOAD ENGLISH EDITION – BESTEL EBOOKBESTEL BOEK