Gobi woestijn – een gedeelte uit hoofdstuk 8 van ‘Reins Licht’ van Ingrid Huting – tijdelijk van € 19,50 voor € 12,50

 

BELUISTER HET GESPREK OVER REINS LICHT

BESTEL REINS LICHT – IN APRIL 2024 VAN € 19,50 VOOR € 12,50

Hierboven is een gedeelte te beluisteren uit hoofdstuk 8 van de roman Reins licht, fragmenten van een zoektocht naar het hart van Ingrid Huting. Hieronder volgt de tekst. 

Na nog twee dagen rijden komen we aan in de Gobiwoestijn. De strakblauwe hemel is overdonderend en staat in groot contrast met de gele zandduinen en rotspartijen. Marion en ik klimmen uit de jeep om onze lunch te eten met Noyan.
‘Hoor je de wind?’ Marion knikt, het is alsof er gezang klinkt. De reizigers klimmen op een rotsplateau. ‘Wow, wat een schitterend uitzicht,’ verzucht ik. ‘Kijk, dit is de meest bijzondere plek op aarde, hier ademt de wereld.’ Ik vraag verrast: ‘Wat bedoel je daarmee?’

Noyan breekt rustig het brood en deelt thee en schapenkaas uit. ‘Veel westerlingen weten het niet, maar de aarde is een groot organisme dat ademt. In de kern van de aarde ligt het vurige hart. De longen van de aarde liggen hier in de Gobi, dat wil zeggen, de aarde ademt als het ware de kracht van de zon; zo ervaren wij nomaden van Mongolië dit gebied. Wij nomaden zijn verkozen bij deze oersterke krachten te leven en te bewaken. In grote delen van de Gobiwoestijn kan geen mens komen, ook wij niet, omdat er te grote krachten werken. Wij zouden daar niet overleven.’

Marion en ik kijken elkaar aan. ‘Waarom vertel je ons dit, als er zo weinig mensen zijn dit weten? Het moet toch niet bekend worden?’ vraagt Marion. Noyan lacht: ‘In het Westen zou niemand jullie geloven, wanneer je dit vertelt.’ Ik knik. Dat is hoogstwaarschijnlijk waar.

Na de middaglunch strekt Noyan zich uit, legt zijn hoed op zijn gezicht en gaat slapen. Wij gaan aan de rand van het plateau zitten, het geluid van de wind zingt verder. Het neuriet Marion langzaam in slaap. Maar ik blijf wakker, het is alsof de wind me in trilling brengt. Als ik om me heen kijk, lijken de zandheuvels te bewegen, de rotsformaties trillen mee.
 De stilte neem ik in me op, alleen de zachte wind aait over grashalmen bovenop het plateau. Het vriendelijke zonlicht valt glanzend op mijn handen en gezicht.

Er komt een totale ontspanning over mijn lichaam en geest. En dan is het… alsof de heuvels zich tot mij keren en beginnen te praten. Mijn lichaam blijft ontspannen, maar al mijn zintuigen zijn tot het uiterste ingespannen. Niet via mijn oren, maar via mijn hart ervaar ik de macht van dit landschap. De leegte is niet leeg; hier is een volheid. Stromen van kracht stijgen op uit de aarde en dalen neer vanuit de zon. Het is alsof mensenogen dat nog nooit gezien hebben.

Ik zie alle kleuren van de regenboog in de lichtstromen, alsof een prisma in de zonnestralen gehouden wordt. Ik zie alle schepselen in de woestijn en daarbuiten, ook de dieren van de zeeën ver weg en de wezens onder de aardkorst. En boven in de lucht zie ik de wezens, zowel engelachtig als beestachtig, en de bouwwerken die zij hebben geschapen.

Er steekt een zacht huilend geluid op, de wind blaast door mijn haren. Met een zucht zijn de beelden weer verdwenen en ik voel mijn lichaam weer, een zwaar gevoel, alsof de zwaartekracht me naar beneden trekt. Ik doe mijn ogen open en kijk in de slaperige ogen van Marion. Vlak voor het instappen in de jeep kijk ik nog een keer rond over het plateau de woestijn in. Mijn hart is vol dankbaarheid voor hetgeen ik gezien heb. Dan neemt de reislust het weer over. Ik weet op de achterbank een ding zeker: wat er hierna ook nog voor vergezichten zullen komen, het visioen dat ik zonet heb gezien, verlaat me nooit meer.”

BESTEL REINS LICHT – IN APRIL 2024 VAN € 19,50 VOOR € 12,50

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN OVER LICHT