Doride Zelle over de School van het Gouden Rozenkruis, Pythagoras en Mysteriën – interview Hello Radio Spirituality


BESTEL MYSTERIËN EN LOFZANGEN VAN GOD, KOSMOS MENS

Op zaterdag 11 september 2021 was Doride Zelle, onder andere directeur van Rozenkruis Pers,  in de uitzending van Hello Radio Spirituality. Hieronder volgt de transcriptie van het begin van het interview dat toen is in de herhaling is uitgezonden. 

Monique: Doride, welkom, hartstikke leuk dat je hier bent bij ons. We gaan met jou praten over een heel mooi boek: Mysteriën en lofzangen van God, kosmos, mens. En daaronder staat nog een subtitel: het godsplan verwerkelijken. Dat is mooi. Dat is een hele mond vol. Alles bij elkaar best heel pittig. Voordat we met het boek gaan beginnen willen we natuurlijk ook even iets weten van jou, want je bent aangesloten bij het  Gouden Rozenkruis. Hoe lang ben je daar al bij aangesloten?

Doride: Ik ben geboren als kind bij ouders die al bij het Rozenkruis waren, en ik ben nu 55, dus ongeveer 55 jaar.

Monique: Met de paplepel ingegoten.

Doride: Met de paplepel, en de ouders van mijn ouders aan beide kanten waren eigenlijk ook al bij het Rozenkruis, bij de stroming die in 1924 is opgericht door de broeders Leene. Daar waren mijn grootouders in het begin al redelijk snel bij aangesloten.

Monique: Hebben zij de gebroeders Leene ook gekend denk je?

Doride: Ja zeker, en ook samengewerkt. Mijn grootvader aan mijn vaders kant was al helemaal in de boeken en in de uitgeverij. Vanaf begin jaren veertig werden er al dingen uitgegeven. Eén van de oprichters van deze school wilde altijd persvrijheid hebben en werkte al met stencilmachines zodat hij zijn eigen teksten uit kon geven. Hij had best een vooruitziende blik, gezien wat er in de oorlog gebeurd is. Dat mocht toen absoluut niet, maar zelfs in de oorlog gingen ze door met het uitgeven van leuke teksten. 

Antony: Voor de mensen die dat nog niet weten: Jan Leene is ook wel bekend als Jan van Rijckenborgh (fakkeldrager van het Rozenkruis 21).

Doride: Klopt, later heeft hij deze spirituele naam aangenomen.

Anthony: Hij is één van de grondleggers van deze school.

Doride: Ja, samen met zijn broer Wim Leene (fakkeldrager van het Rozenkruis 20), allebei Haarlemmers overigens. Daarom zijn zij in Haarlem die school gestart en zijn ze op Bakenessergracht nummer 13 begonnen met het geven van lezingen.

Monique: Het is ook nooit weggeweest uit Haarlem?

Doride: Nee.

Anthony: En dat is ook waar jullie de winkel hebben?

Doride: Dat is Bakenessergracht 1, maar wij hebben daar – dat klinkt een beetje luxe natuurlijk – Bakenessergracht 1 t/m 15 in eigendom. Al die panden zijn met elkaar verweven, ook naar de achterkant toe: als een soort een vierkant midden in de stad van Haarlem, een Rozenkruis-huis op het oudste deeltje van deze stad. 

Monique: Dat is wel bijzonder.

Anthony: Maar jullie zijn ook een hele grote organisatie of beweging.

Doride: Nou ja, dat is eigenlijk onvoorstelbaar dat twee van dit soort vrienden erin geslaagd zijn om een wereldwijde organisatie uit te bouwen. In 42 landen zijn er inmiddels centra en tempels waar het gedachtegoed van hen wordt uitgedragen. Ik geloof dat er in totaal 18 talen zijn waarin ook literatuur is uitgegeven. Dat is natuurlijk ook heel bijzonder. 

Monique: Zeer zeker, en jullie hebben best heel veel literatuur, inderdaad. Vandaag hebben we het dan over het boek over het boek ‘Mysteriën en lofzangen van God, kosmos, mens’. Wat me meteen opvalt over het boek is de voorzijde: Is het een volle maan of is het een zon? Is het bedoeld als zodanig of is het iets heel anders?

Doride: Het is toch wel bedoeld als zon, maar dat is toch wel iets wat je niet allemaal van te voren bedenkt. We begonnen ooit in deze serie met het boek Mysteriën en symbolen van de ziel. Daar kwam dat beeld van een rode maan eigenlijk. Met name zie je daarin ook het licht en het duister in. Dat triggerde mij altijd want de ziel heeft toch wel meerdere kanten. Daar is een vervolg op gekomen met Mysteriën en uitdagingen van geboorte, leven en dood omdat dat toch heel nauw met de mens verweven is. Het eerste deel is dus verweven met de ziel, het tweede deel met de mens, en daarna kwam het derde deel Mysteriën en lofzangen van God, kosmos, mens en daarin is heel erg de nadruk gelegd op het goddelijke, op het geestelijke. Het is dus een eenheid van drie boeken mens, ziel en geest die weer één worden. En daarom hebben we die verschillende zonnen bij gekozen, maar dat was geen vooropgezet spel.

Monique: Dat is wel mooi inderdaad – ik heb de drie boeken nu voor me liggen – want je ziet echt dat het wel bij elkaar hoort: het is echt een soort saamhorigheidsgevoel. Ik vraag me dan ook af: als je het ene boek hebt gelezen, of je dan ook de andere bij bij wijze van spreken wel moet lezen?

Doride: De basisteksten van de drie boeken zijn zo ontzettend verschillend, dat de drie boeken ook weer totaal anders zijn.

BESTEL MYSTERIËN EN LOFZANGEN VAN GOD, KOSMOS MENS

LEES MEER OVER DE TRILOGIE OVER DE MYSTERIËN VOOR DE MENS VAN NU EN BEKIJK VIDEO