Radio-interview met musicus Maarten Mestrom over Mozart, zijn muziek en zijn diepzinnige opera ‘Die Zauberflöte’

BESTEL HET BOEKJE MOZART’S ZAUBERFLÖTE

Beste luisteraars, hartelijk welkom bij Hello Radio Spirituality. Vandaag hebben we een interessant gesprek met musicus Maarten Mestrom. We praten met hem over het boekje Mozarts Zauberflöte, het alchemisch proces in de tempel van inwijding. Hier heeft hij een hele mooie bijdrage aan geleverd. We gaan het hebben over Mozarts opera’s en muziek en gaan in op de spirituele betekenis van de opera Die Zauberflöte.

Vraag: Welke compositie van Mozart zou je aanreiken voor deze feestelijke periode van het jaar

Dan zou ik toch zeggen: draai Die Zauberflöte. Het is fantastische muziek, het is speels, grappig en heel toegankelijk. En mocht je meer willen, dan gaat er een hele wereld achter schuil waar je je in kan verdiepen.

Vraag: Aan de oppervlakte komt deze opera over als een sprookje. Misschien mag ik dat niet zeggen, maar vaal wordt het wel als zodanig bestempeld. Maar komt het in wezen wel neer op een goed geslaagde inwijding?

Dat kun je niet zo zeggen, want inwijden moet je zelf doen.

Vraag: Maar geeft het dan hoop aan de mensen?

Ja, ik denk van wel, maar niet iedereen is daarin geïnteresseerd.

Vraag: Heb je ter afsluiting nog een kort stukje dat je zou willen voordragen?

‘Aan de basis van de spiritualiteit van de rozenkruisers lag de beschouwende alchemie, een spiritueel proces van reiniging en transmutatie waarin zowel lichaam, ziel als geest betrokken was.  De leuze was: ons goud is niet het gewone goud. De bereiding van de steen der wijzen geschiedt in de mens zelf. Verander uzelf in levende stenen der wijzen.’

Dat is de gedachte die achter Die Zauberflöte zit.

INHOUDSOPGAVE VAN HET BOEKJE

BESTEL HET BOEKJE MOZART’S ZAUBERFLÖTE