Zes boeken over Leonardo da Vinci

Over Leonardo da Vinci zijn veel boeken verschenen. Hij leert ons altijd open en onderzoekend te blijven. Alle kennis komt voort uit waarneming is een van zijn uitspraken. Waarneming is sterk afhankelijk van bewustzijn. Allen kijken wij door onze eigen gekleurde bril naar de wereld. Maar wanneer wij de moed hebben deze bril van tijd tot tijd af te zetten, onze blik durven verruimen, de gebaande paden durven verlaten, onze vooroordelen durven los te laten, dan zullen wij het wonder dat het leven is waarlijk aanschouwen. En het kan niet anders dat hieruit voort komt een diep respect voor al het leven. Zoals Leonardo zegt: Hoe meer men weet, hoe meer men liefheeft. Hieronder volgt een selectie van zes boeken over Leonardo die zijn opgenomen in de digitale voorjaarscatalogus 2019 van Pentagram boekwinkel in Haarlem.

Leonardo da Vinci – De biografie
Isaacson, Walter | paperback | 624 blz | € 19,99
ISBN 9789000364237
Leonardo da Vinci wordt gezien als het meest creatieve genie ooit. Naast zijn wereldberoemde werk als schilder was hij ook uitvinder, schrijver, architect, beeldhouwer, componist, anatomist, filosoof, natuurkundige, scheikundige en ingenieur. Op basis van duizenden pagina’s van Da Vinci’s aantekenboeken en nieuwe ontdekkingen over zijn leven en werk vertelt Isaacson een prachtig verhaal over hoe Da Vinci’s kunst verweven is met de wetenschap. Hij laat zien hoe Da Vinci’s genialiteit gebaseerd was op vaardigheden die we in de hand hebben, zoals zijn onstilbare nieuwsgierigheid, zorgvuldige observatie en verbeeldingskracht die grenst aan fantasie. 

Leonardo da Vinci – Alle schilderijen en tekeningen
Nathan, Johannes | hardcover | 708 blz | € 49,99
ISBN 9783836559027
Leonardo da Vinci, 1452-1519 : alle schilderijen en tekeningen is een monumentaal werk. Het boek heeft een afmeting van 39 bij 26 cm en bevat alle tekeningen en schilderijen die ooit door Leonardo da Vinci zijn gemaakt. De afbeeldingen in het boek zijn van grote kwaliteit en door de afmeting van het boek zeer indrukwekkend. Het doet eer aan het werk van Leonardo als homo universalis. Het boek wordt geleverd met originele cassette die gebruikt kan worden als boekenstandaard. Voor geïnteresseerden die meer te weten willen komen over het werk van Leonardo da Vinci is dit het ideale boek. Bevat ook reacties van beroemde kunstkenner over Leonardo’s werk.

Leonardo da Vinci – Het complete geschilderde werk
Guasti, Allessandro | paperback | 192 blz | € 9,99
ISBN 9789036636865
Leonardo Da Vinci (1452-1519) is het toonbeeld van de Italiaanse Renaissance. Hij was onder meer een uitvinder, wetenschapper en componist. Daarnaast was hij kunstenaar; een van de bekendste schilderijen van de wereld, de Mona Lisa, is van zijn hand. Ook schilderde hij het fresco van het Laatste Avondmaal en het schilderij Maagd op de rotsen.

Leonardo literair
Gekozen, vertaald en toegelicht door Patrick Lateur
Vinci, Leonardo da | paperback | 288 blz | € 20,00
ISBN 9789025309114
Wie Leonardo da Vinci zegt, denkt aan Het Laatste Avondmaal, de Mona Lisa en zijn vele uitvindingen. Maar Leonardo (1452-1519) was ook een productief prozaschrijver. De taal van de humanisten was hem onbekend en hij schreef in het Toscaans. ‘Omdat ik niet geletterd ben, zullen ze zeggen dat ik niet goed kan uitdrukken wat ik wil behandelen. Nu weten die mensen niet dat mijn onderwerpen meer teruggaan op de ervaring dan op andermans woorden.’
Bij leven publiceerde hij niets, maar zijn nalatenschap bevatte duizenden vellen met losse invallen, annotaties, aanzetten van traktaten. Er zijn allegorieën en filosofische overwegingen.

Het geheim van Leonardo da Vinci 
Fioretti, Francesco | paperback | 336 blz | € 19,99
ISBN 9789022586020 | verschijnt 16-4-2019
Een spannende historische roman over Leonardo da Vinci, een inkijk in de Italiaanse renaissance Milaan, 1495. Leonardo da Vinci werkt aan zijn nieuwste meesterwerk: de muurschildering Het laatste avondmaal. Hij probeert zich op zijn taak te concentreren, maar een reeks verontrustende gebeurtenissen leidt hem af: bij de kathedraal-in-aanbouw, vlak bij Leonardo’s studio in de Corte Vecchia, vindt zijn leerling een afgehakte hand, en niet veel later wordt in een franciscaans klooster een monnik gevonden die duidelijk met geweld om het leven is gekomen. 

Leonardo – Geniale alleskunner hartstochtelijk op zoek naar de lente van de geest 
diverse | paperback met flappen | 96 blz | € 12,50 
bestelnr 1257 | ISBN 9789067324748
Sluit aan bij het 500ste sterftejaar van Leonardo da Vinci. Een plaatsbepaling van Leonardo in zijn tijd. De achtergrond van een volledig nieuw muzikale compositie over de zeven Da Vinci Principes en een innerlijke reis, aan de hand van Leonardo’s oevre. Rijkelijk opgemaakt met afbeeldingen van Leonardo da Vinci, een verbazingwekkende uomo universale, had nooit enige opleiding genoten, maar onderzocht en ontdekte alles zelf. Zijn genialiteit blijkt uit ongekende hoeveelheid ervaringen en experimenten die hij uitvoerde, en ieder kunstwerk is een uitdrukking van een lange reeks onderzoek en studie.