Ode aan de zon – lezing van auteur Willem Beekman op zondagmiddag 27 november 2022 in Haarlem

BESTEL ODE AAN DE ZON

AANMELDEN VOOR DE LEZING VAN WILLEM BEEKMAN OP 13 OKTOBER 2023 IN HAARLEM

Op zondagmiddag 27 november 2022 kwam Willem Beekman voor Pentagram boekwinkel in Haarlem spreken over het onderwerp van zijn boek: Ode aan de zon . Voor de een is de zon de bron van ons bestaan, voor de ander een bescheiden ster tussen ontelbare andere sterren. Duizenden jaren lang was de zon een godheid die werd aanbeden. Rituelen en cultische handelingen met de zon als centrum vind je over de hele wereld, tot op de dag van vandaag.

Wat of wie is de zon? Dat is de rode draad door dit boek: de samenhang tussen de uiterlijke verschijnselen in de natuur en de innerlijke betekenis ervan. Zo lees je over de invloed van de zon op de jaarringen van bomen, over de indrukwekkende halo om de zon, over het ritme van de zonsverduisteringen en het mysterieuze noorderlicht. Mythologische verhalen die verwijzen naar de zon komen uitgebreid aan bod, van de Egyptische zonnecultus en de rol van de scarabee tot de Scandinavische zonnegod Balder.

Het boek is rijk geïllustreerd met tekeningen van de auteur en brengt de zon zo dicht mogelijk bij de dagelijkse ervaring.

Willem Beekman (1950) studeerde biologie in Amsterdam. Hij werkte vele jaren in het onderwijs (middelbare beroepsopleiding en Wageningen University). Ook was hij directeur van de Hortus Botanicus in Amsterdam. Hij was een veelgevraagd spreker op congressen in het bedrijfsleven en bij (semi)overheidsinstellingen. Zijn levenslange fascinatie voor astronomie resulteerde in een aantal boeken over dit onderwerp.

BESTEL ODE AAN DE ZON

AANMELDEN VOOR DE LEZING VAN WILLEM BEEKMAN OP 13 OKTOBER 2023 IN HAARLEM

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN WILLEM BEEKMAN