Groet van Renova – 20 juni 2020

De bovenstaande video is een groet van Renova, uitgesproken door Hannie te Grotenhuis en Peter Huijs namens Stichting Rozenkruis. 

Peter: Vandaag is het 20 juni en we staan hier op Renova. Dit is de dag dat wij ons symposion zouden houden, een symposion over chaos, vrijheid en liefde. Het hele programma was compleet, maar toen kregen we een telefoontje van Rutte dat het niet door kon gaan.

Hannie: En wij dachten, wij gaan u een groet zenden, want wij missen u verschrikkelijk en voor ons is het ontzettend jammer dat we u niet mogen begroeten op Renova voor weer zo’n enorm feestelijke, lichtende bijeenkomst.

Peter: Het zijn magische dagen voor ons. Je bent met elkaar, je verdiept je in een onderwerp dat te maken heeft met vragen als: waar kom je vandaan? Wat staat er achter je? Waar ga je heen en wat wordt de toekomst? Dat doe je met sprekers die daar op hun manier ook mee te maken hebben. En ook met prachtige muziek die altijd een heel ander iets in ons aanspreekt. En met vrolijke maaltijden waar je echte een verbinding krijgt met in ieder geval de tafelgenoten. Je hebt dan ook het gevoel dat je het met elkaar meemaakt en mee-creëert. Zo zien we het echt. Er zijn altijd een paar die iets moeten zeggen, maar met elkaar maak je die dag. Dat doen we één of twee keer per jaar en het zijn echt hoogtepunten voor ons.

Hannie: Dat wilden we u laten weten. Chaos, vrijheid en liefde. Je zou bijna denken: hoe konden ze het verzinnen? Maar we wisten natuurlijk helemaal nog niet welke tijd eraan kwam. Plus dat wij bij chaos niet meteen dachten aan de chaos van nu, maar aan een ander soort chaos.

Peter: Wij dachten aan de chaos van het oerbegin. Het idee was: hoe komt het nu dat vanuit het oerbegin, dat je je niet eens kunt voorstellen hoe het was, een hele creatie, een hele schepping uit voortkomt. Toen dachten we: dat kan alleen maar uit liefde, uit één of andere impuls waar elke levend wezen volgens mij naar op zoek is. Als je dat vindt, of daar dichter bij komt, dan begrijp je beter hoe de chaos tot samenhang kwam, en hoe de samenhang tot bewuste wezens kwam. Dat is een beetje associatief, maar dat was het uitgangspunt van die titel, waar we hele leuke sprekers bij gevonden hadden.

Hannie: Mooi hoe jij ook die chaos en liefde verbindt. Ik las vanmorgen toevallig iets van Jacob Boehme (fakkeldrager van het Rozenkruis 7). Hij schrijft er ook heel mooi over. Hij zegt: liefde is alles en niets. Het is alles omdat het vanuit het oerbegin in de hele schepping is ingevloeid en daarin aanwezig is. Het doordringt alles en toch is het ook niet, zegt hij zo mooi, onbevattelijk is, onaantastbaar. Volgens mij kennen we dat ergens allemaal. Je hebt van die momenten waarin je vervuld bent van liefde of dat die liefde je even diep raakt. Dan is er ook niets anders dan dat. Dan ben je op dat moment in zekere zin ook onaantastbaar.

Peter: Ja, onaantastbaar en absoluut vrij. Daarom is ook die vrijheid in de titel opgenomen. En het zou ook een hele vrije en vrolijke dag worden.

Hannie: Ja, maar die gaan we natuurlijk niet helemaal schrappen, want we zitten nu wel na te denken over hoe wij op 31 oktober 2020 het programma van vandaag toch op een bepaalde manier aan u kunnen presenteren. Dus u kunt absoluut op ons rekenen voor wat betreft 31 oktober. Volgt u de informatie daarover via onze onze website.  En dan hopen we voor de tussentijd dat u een heerlijke zomer heeft met heel veel gezegende momenten.

Peter: Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten.