Origins – hardcover art book met 66 tekeningen van Fernando Lobo en teksten van Ilse Wanten

BESTEL ORIGINS

Ontdek in het boek Origins de intrigerende wereld van Fernando Lobo (Portugees) en Ilse Wanten (Belgische) aan de hand van een selectie van zijn buitengewone tekeningen en haar visionaire woorden die deze vergezellen. Of moeten we zeggen: die met hen versmelten? Beeld en (Engelstalige) tekst hebben in dit equise salontafelboek namelijk de uitdrukkelijke rol op zich genomen om elkaar bij te staan en te versterken. 

Met ongeëvenaard vakmanschap en een scherp oog voor detail creëert Fernando meesterlijke zwart-wit pentekeningen en op precies dezelfde manier gaat Ilse te werk wanneer ze haar woorden nauwkeurig wikt en weegt totdat enkel een essentie overblijft. Is het allemaal slechts verbeelding en poëzie? De kunstenaars streven met deze samenwerking duidelijk ook andere doelen na.

Deze bundeling van krachten is immers niet alleen een ware viering voor het geoefende oog, dat artistiek talent en toewijding meteen herkent. Elke toeschouwer die zich de moeite getroost om met aandacht dit werk in zich op te nemen, zal letterlijk worden vervoerd en meegenomen.

De verre oorden die Fernando en Ilse als een soort moderne sjamanen oproepen, blijken herinneringen aan persoonlijke ervaringen die plaats hebben gevonden in tijden die nu nog enkel binnen ons kosmische geheugen bestaan en opgeslagen werden in ons DNA. Door bij deze lang vervlogen tijden stil te staan, ze opnieuw tot leven te wekken en zichtbaar te maken, in buitengewoon sterke visueel beeld en meeslepend woord, bieden beide kunstenaars ons de gelegenheid om ze opnieuw te her-in-neren en toe te laten tot ons (collectieve) geheugen. Waar ze vervolgens en desgewenst kunnen worden geheeld.

Dit boek is als een portaal naar het (on)bekende en Fernando en Ilse kunnen in die zin net zo goed als bruggenbouwers worden beschouwd. Wat ze voor ogen hebben, is niets meer of minder dan een betere wereld.

Aryana Lobo, de dochter en bewaarster van Fernando’s artistieke erfenis, begreep reeds enkele jaren geleden de belangrijkheid en missie van haar vader, en koos zorgvuldig een eerste selectie stukken uit zijn indrukwekkende verzameling. Het  resultaat presenteerde ze vervolgens aan Ilse die ze een plaats gaf in een gevoelsmatige volgorde, gebaseerd op haar persoonlijke kosmische ervaringen. Ook Fernando’s zoon, Demian Rodriques Lobo sloot zich met zijn talent als videomaker aan.

Geboren uit een eerbetoon van een dochter en zoon aan hun bijzondere vader, is dit begeesterde levenswerk inmiddels organisch uitgegroeid tot een prachtig kunstboek. Elk detail – of het nu van een tekening is of van een tekst – is met liefde en verfijning vastgelegd en vertelt ons een verhaal. Alles ademt intensiteit, leven, emotie en mysterie en neemt je mee naar datgene wat de kunstenaars in eerste instantie altijd al heeft geïnspireerd.

Of je nu een kunstliefhebber, een verzamelaar of gewoon een nieuwsgierige geest bent: deze uitgave zal je hoe dan ook uitnodigen. Tot verwondering. Tot passie, diepgang en betekenis. Tot een grotere context, een groter kosmisch verhaal waarin hoop centraal staat en liefde de sleutel is die op alle deuren past.

BESTEL ORIGINS